Azok a szülők, ahol a 4-6 éves gyerekek még jönnek-mennek éjszakánként hibásnak érzik abban magukat, hogy a gyerekük nem "tanult" meg egyedül, nyugodtan aludni?
Nálunk nem a gyerek jön-megy éjszaka, hanem engem hív be magához. Nem érzem magam hibásnak, mit kellett volna vele csinálnom? Én is voltam gyerek, én is áthívtam a szüleimet, ha féltem egyedül, belegondolni is rossz, mit érezhet egy kisgyerek, ha rácsukják az ajtót éjszaka, és nem mennek be hozzá, akárhogy sír.
Igaz, mi - a férjemmel egyetértésben - igazából nem nagyon értjük, miért van az egész téma körül ekkora hűhó csapva. A lényeg, hogy aludjon az egész család, hogy hol, az már másodlagos. Soha nem volt probléma ebből.
Nem hibásnak érzem magam, hanem büszke vagyok, hogy a gyerekem jelzéseit figyeltem csecsemő kora óta, nem próbáltam drasztikusan fellépni az éjszakai ébredések ellen.Sokáig szopizott éjszaka, velünk aludt 2 éves koráig, amikor saját szobáját büszkén birtokba vette, kb5-6 éves koráig 7 éjszakából 6-ban biztosan megjelent a takarójával, és minden további nélkül bebújhatott közénk.
És, hogy miért? Szerencsére engem és a férjemet is hasonlóan neveltek, mindketten szeretettel gondolunk vissza kicsi korunkra, mikor rossz álomból ébredve, vagy csak éjszaka felriadva odabújhattunk a szüleinkhez. Mindketten érezzük, hogy ez nem vált kárunkra, sőt, és ebben a szellemben neveljük a gyerekeinket is.
Katalinhoz hasonlóan vagyunk mi is. :)
Mivel a 6 évesem SNI-s, pláne nem fogom megtenni, hogy elmegyek a jelzései, igényei mellett...
De a 20 hónapos egészséges fiunkat is így neveljük, és köszönjük, jól vagyunk így is, nekünk megfelel. :)
Alvástréning kontra:
Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás
Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell
Én ezekből merítek kitartást és ötletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!