Ki, hogy csinálja? 14 hónapos kisfiam, minden elalvás egy harc. Már előre kivagyok, mikor aludni kell vinni. Egy hónapja egy alvós, azt hittem könnyebb lesz, de nem nagyon akaródzik aludni.
Van 2 nagyobb gyermekem. Ikrek 7évesek. Velük se volt könnyű, de mindent elkövettem,náluk is és a kicsinél is. Napirendje van reggeli ,utána minden nap friss levegőn séta,játék,ugyan akkor alszunk délben,uzsi.levegőre megint és este is 8-9 között mindig alszanak. Volt amikor a pici kifáradt, betettem az ágyba és aludt,de 20-30percet rendszeres időzök vele.Ha berakom az ágyba ordít,rugdalja a rácsokat...gurul,beszél. Felveszem próbálom csitítani, halkan cssss,picit ringatni, de igazából néha úgy érzem semmi nem jó. Olvastam már több mindent, de sajnálom is a babát.Fontos volna egyedül megtanulni aludni. Az ikreknél kb. 2éves korukra értem ezt el.
Ezeket a viselkedésformákat is lehet örökölni ? Én nagyon jól aludtam gyereknek,férjem volt ilyen nagyon rossz alvó-mondjuk ráhagytak mindent,éjjel is játszhatott, és azért nem csinálok ilyeneket...
Nem lehet, hogy a nagyokkal is azért volt nehéz, mert még nem álltak készen egyedül elaludni?
Egyébként miért fontos, hogy egyedül aludjon el?
Nem kritikaként kérdezem, csak a hangszín nem megy át...
A 20-30 perc szerintem teljesen rendben van egyébként egy ennyi idős gyerkőcnél.
Nézd, nekem ilyenkor mindig az a "bölcsesség" jut eszembe, hogy akárhogy is, de minden gyerek elalszik előbb-utóbb. Igazából nem is azzal van a gond, hogy hogyan vagy mennyi idő és nyűglődés árán - hanem azzal, hogy ez NEKÜNK szülőknek megfelel-e, tetszik-e? És sokszor csak azért nyúlkálunk bele a gyerek alvási rendszerébe, hogy nekünk jobb legyen, nem azért, hogy a gyereknek (is) jobb legyen.
Szóval nem kell erre nagyon rástresszelni, azért se, mert azt a gyerek is megérzi, ugye. És akkor már azért sem fog aludni, mert a te ideged őrá is átragad és nehezebben kapcsol ki. (És nem azért, hogy ezzel is törje a borsot az orrod alá..!)
Hallgass az anyai ösztönödre, Kérdező, az megsúgja, hogyan lesz jó! ;)
Elfogadom amit írtál,xStefix..de nem vagyok ideges...és szerintem picit kormányozzák az anyukák a gyermekeiket,ez nem is olyan nagy baj.Nem kényelmi szempont,mert gyesen vagyok..mindegy hogyan töltöm vele az időmet.Azért írom ezt,mert ha mindent ráhagynék egy kicsire,az full megborítaná 4 ember életét.Apa dolgozik,2 nagyobb suli.
Számtalan példát tudok ,a kisgyermek este 11kor futkos,vagy még éjfélkor is. Reggel hagyja 10ig aludni.Ebédnél ők még gyümölcsöt esznek, amikor már a főétkezést kellene...teljesen össze vissza van a bioritmusa a gyerekeknek.Az anyukák másról sem tudnak beszélni,ki mennyire fáradt, alig élik túl ezt az időszakot..Na azért kétlem,ha anya kicsit gardírozná helyes időpontok felé..attól baja nem lesz .
Igen, egyetértek azzal, amit írtál!
Mondjuk én azért a másik véglet felé éleztem ki a mondókámat, mert én meg inkább azzal találkozom gyakran, hogy a szülő "idomítani" próbálja a gyerkőcöt, elsősorban a saját elvárásai és kényelme szerint... és ugye ez se jó, legalábbis a gyereknek. De amit te írsz, hogy semmiféle ésszerű szabály nincs a gyerek (család!) életében, na az is egy ilyen vadhajtás, csak a másik oldalról.
De, mint a saját példádon is látod, napirend ide vagy oda, vannak helyzetek, amikor minden igyekezetünk ellenére se úgy mennek a dolgok, ahogy akarjuk. Ezzel persze nem azt mondom, hogy hagyd rá a kisfiadra a dolgot, de ha sehogyse változik a helyzet, akkor lehet, hogy ez lesz a megoldás. Sőt, tapasztalt anyukaként szerintem te is átéltél már olyat, hogy mire nagy nehezen kitaláltál valamit, addigra magától is rendbe jött a dolog, vagy éppen egy újfajta rendszer ideje jött el...
Mindezzel csak arra akarok utalni, hogy ha se a hegy, se Mohamed, akkor bizony kivárás van. ;)
Minden gyerek megérik egyszer arra, hogy egyedül is elaludjon és gyorsan, de ez idegrendszeri állapot függvénye inkább, nem a "tanulásé"! És ez inkább többéves korban várható el, nem az első 1-2 évben.
Nálunk is ez volt a műsor.
A megoldás roppant egyszerű volt! Kivettünk két rácsot a kiságyból, és innentől kezdve akkor jött ki, amikor csak akart.
Naná, hogy rendszeresen átjött a hálóba. Volt, hogy egy este többször is:
pisilni kell
kakilni kell
éhes vagyok
szomjas vagyok
fáj
rossz nekem aludni
félek a sötétben
elromlott a zenélő macim
stb.
Ezeket kezelni kell.
Persze ez nem tett túl jót az intim szférának, lévén mindig meg kellett várni, hogy a gyerek tényleg elaludt-e.
A végén sokszor már olyan is volt, hogy a kis éjjeli lámpájának a fényénél mozdulatlanul feküdt, tágra nyílt szemekkel pislogott, de nem jött át és nem is hisztizett.
Viszont a kiságy rácsának kiszedése jó megoldásnak bizonyult.
Ennek már 22 éve...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!