Hogyan szoktassam át a kisbabám?
7 hónapos kisbabám csak az Adamo hintájában vagy babakocsiban vagy cicin képes elaludni. Mi lesz, ha a súlya miatt már nem tehetem bele és mi lesz, ha már nem lesz tejem?
Eddig, ha elaludt a hintában át tudtam tenni a kiságyába, miután mélyen aludt, de pár napja, már felébred, ahogy átrakom és rögtön felül vagy feláll.
Így marad a cicin altatás... ezzel két baj van. Nem mindig alszik be és sokszor felül és mászik helyette az ágyon. Ha bealszik sem tudok mélyen aludni, mert félek, hogy amíg alszok lelép közben és leesik az ágyról. Éjjel sokszor felébred és csak cicire alszik vissza.
Napközben is sokszor csak félórákat alszik. Ha kiviszem a levegőre és babakocsiban altatom, akkor néha alszik akár 2 órát is.
Az elején hasfájós volt és sokszor csak kézben aludt el, mára már a kézben való altatás sem jön be (jó pár hónapja)
Elég sok mindennel próbálkoztam már az esti alvásnál. pl.:
- mindig ugyan az a zene, dal
- mindig ugyan abban az órában letenni
- fürdés után letenni az ágyba és nem kivenni
- hagyni sírni és percenként bemenni hozzá megvigasztalni
Sokan mondják, hogy majd álomba sírja magát...., de sajnos a kisbabám nem sírdogál, hanem sikítva üvölt és 1-2x hagytam fél óráig is, (persze időközönként megnyugtatva) de nekem nincs szívem ezt tenni vele.
Azt még el kell mondanom, hogy régen nagyon jó alvó volt, akár 3-4 órákat is aludt napközben akár többször is.
3 hónaposan átaludta az éjszakát és 10-20 perc után volt, hogy elaludt, miután letettem a kiságyába, de ez nem tartott tovább 10-2 hétnél.
Nagyon szépen köszönöm előre is a hozzászólásokat, mert már előre félek attól, hogy mi lesz, ha nem lesz tejem vagy nem fér bele a hintába és egyáltalán nem megoldás az sem, hogy már jó pár napja velünk alszik...
Nézd! Minden gyerek más és más. Ami viszont mindannyiukra igaz: NEM SZABAD HAGYNI SÍRNI!!!!! Ő még nem hisztizik, nála oka van a sírásnak!
Ő éppen egy nagy mozgásfejlődéses szakaszban van, ezért kevesebb/nincs a nappali alvás. Sőt, a fogzás is okoz álmatlanságot.
Szerintem semmi baj nincs a cicin elalvással, az én gyerekem 2 évig azon aludt el... Már mégis szépen elalszik magától (mellette fekszek, míg álomba szenderül, de néha előfordul, hogy a mese közben már alszik :-) )
Mit súgnak az ösztöneid? Ne törődj mások véleményével, ő a te babád, te érzed, hogy mire van szüksége. Ne is figyelj azokra, akik "El fogod kapatni!" "Sose fog a saját szobájában aludni!" szövegeket nyomják. Hidd el, az anyai ösztön a legjobb tanácsadó.
Ha te most úgy érzed, hogy az a pihentető a család számára, hogy köztetek aludjon, akkor aludjatok így! Csak azt tartsd szem előtt, hogy senki ne szenvedjen az adott szituban.
Most a legtöbb amit tehetsz, hogy egyenlőre nappal nem erőlteted az alvást, este pedig remélhetőleg hamar álomba zuhan majd. Előbb-utóbb visszatér majd, esetleg átalakul az alvási szokása.
Kedves első, szó szerint ez az én véleményem is :)!
Megkérdezhetem, hogy a gyermeked hogyan hagyta abba a cicin alvást? Mert az enyém szintén két éves, és még így alszik el.
Akkor van remény, hogy magától átáll egyszer :)?
Első vagyok. :-)
Magától alakult így, nem terveztem. :-)
Kb. másfél éves kora után lecsökkentettem napi kettőre (dél és esti alvás előtt) a cicit. Addig igény szerint volt. A reggelit váltottam ki kakaóval (valamivel mindig "kárpótolni" kell a csemetét)
Ez így ment bő félévig, időközben elkezdtünk nagyihoz vinni, hogy ott is töltsön időt, sőt, 22 hónaposan először ott is aludt. Azt is fokozatosan vezettem be.
Majd ezt rendszeresítettük havi egy alkalommal, hogy a nagyinál töltött egy napot (délután-este vittük, másnap délig elhoztuk) Majd egyszer olyan jól érezte magát, hogy két éjszakát maradt! :-) És ilyenkor volt az, hogy nem volt cici :-) két éves kora körül. Aztán a második ilyen hosszú hétvége után úgy döntöttem, hogy elválasztom, és elmondtam neki: "Anyának fáj a cicije, és már nincs benne több tejcsi. Ha szeretnél,ihatsz helyette tejet/kakaót." Egy pici sírdogálás volt első alkalommal, utána soha többet. Már 3,5 éves, és a mai napig azért szeret odabújni, simogatja a cicit, ráfekszik, birizgálja. Megnyugtatja.
Ösztönök, csajok, ösztönök!!!! Azokra hallgassatok! :-)
Ja, a lényeget lehagytam :-D
Akkor már heverőn aludt, így én mellé fértem. Egymás mellett fekve/összebújva olvasunk mesét minden alvás előtt. Ha vége, akkor lekapcsolom a villanyt, nappal behúzom a függönyt, és azt mondom "Most eljött az alvás ideje." Még visszafekszek mellé, ha akarja összebújunk, ha nem, nem, és megvárom, hogy elaludjon.
Persze néha én hamarabb elalszom :-D sőt, volt olyan is, hogy arra keltem, hogy a gyerek még szórakozik :-D
De természetesen mindig elalszik.
Esetleg segíthet alvóállatka bevezetése, vagy valamilyen rituálé.
Köszi, én is pontosan ezeket csinálom. Ő is külön kiságyon alszik (sőt, most már néhány napja külön szobában is), és mellé szoktam feküdni amíg elalszik.
Néha ha mondom, hogy fáj a cici, akkor elengedi, de aztán újra kéri.
Reggel én is szoktam neki kakaót vagy Maci kávét adni, de nem nagyon issza, csak ha olyanja van. De sokszor egész dél előtt eszébe sem jut szopizni.
Akkor reménykedek, hogy egyszer majd megunja :).
Mindig mesélek is neki esténként, abban a reményben, hogy egyszer véletlenül elalszik rajta :D.
Egyébként most olvastam én is egy könyvet arról, hogy miért nem szabad sírni hagyni a babákat, és az milyen károkat okoz hosszú távon, és áldom az eszem, hogy nem dőltem be mindenféle alvás tréningnek.
Valóban a legjobb ösztönből cselekedni :).
Köszönöm a válaszokat. Sajna már ott tartunk, hogy cicin sem alszik el. Szopizik, majd felül vagy feláll és mászkál az ágyban. Attól félek, hogy mikor én bealszok leesik...
Nem igazán értem, hogy miért matatja a cicid egy 3,5 éves kisgyerek és hogy egy 2 éves miért szopik még. Hát nagyon sok ismerősömnél 1-2 év különbség van a két gyerek között, tehát 2 évesen már a kis tesónak kell a cici...
Nálunk sincs (még sajnos) kistesó, de a cicin nekem is mindig elalszik, és mindig minden helyzetben megnyugszik tőle.
Szóval azért vannak ennek is előnyei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!