Ti meset olvastok a gyereketeknek vagy inkabb a TV (gyerekcsatornak) van elonyben?
Egy pedagogia kutatast irok aminek a temaja Konyv kontra TV.
Interjut kell keszitsek szulokkel, sokat segitenetek ha par kerdesre valaszolnatok:
Korotok:
Hany gyerek van a csaladban?hany evesek?
Ki olvas tobb meset a gyereknek? anyuka vagy apuka
Olvastok e esti meset vagy egyaltalan meset a gyereknek?
Ha igen miert?
Ha nem miert?
Miert gondoljatok hogy fontos a gyereknek valo meseolvasas?
Vagy eppen a TV miert jobb a gyerek szamara?
Ha olvastok mit olvastok?
Ha tvzik mit nez, milyen meset?
Barmilyen meset megnezhet a gyerek, vagy szigoruan csak klasszikusokat (oroszlankiraly, kishableany stb)Grimm, vagy nepmesek?
Miert ?
Elore is koszonom a valaszokat, sokat segitettek vele.
Kata,22
28 éves vagyok
2 gyerek van, 3 éves fiú és 14 hónapos lány.
Én olvasom a mesét.
Igen, olvasunk. Nem szeretném tudományosan megmagyarázni, miért, mert erre úgyis van egy rakás elmélet. Azért, mert ők is szeretik, mi is, és így szoktuk meg, nekünk is meséltek gyerekkorunkben.
Szerintem erre senki sem fogja azt válaszolni, hogy a TV jobb. :)
Mostani kedvencek (könyv): Boribon, Caillou, A világ leggazdagabb verebe.
Kedvenc mesék tévén: Caillou, Micimackó (a klasszikus és a modern változat is), Chuggington, régebben Kis piros traktor, Thomas, Kisvakond.
Nem nézhetnek bármit, de nem aszerint osztályozom, hogy mikor készültek, mert a modernek között is vannak nagyon jók, és a "klasszikusok" között is gagyik. Az általad felsorolt klasszikusok egyébként sem valók egy 3 évesnek.
- 33 évesek vagyunk
- 1 db 3 évesünk van
- Anya és Apa is olvas mesét, általában az esti mesét Apa olvassa, de vannak olyan esti mesék is már a sötétben, amiket fejből mondok (pl. még anyukám mesélte) vagy én találok ki. Aztán meg sokat olvasunk együtt utazás, sőt néha étkezés közben is.
- Fontos az olvasás, mert közös élmény, jellemformáló, ismereteket tanító, kreativitást, képzeletet fejlesztő is. Az esti mese meg rituálé, megnyugtatja.
- Tévét nem néz, de sokat számítógépezik (youtube, videakid) és már simán kezeli egyedül.
- Meseolvasásnál együtt vagyunk, ha kérdez, válaszolok. Mesenézés részemről, bevallom, sokszor gyerekmegőrző is, addig tudok dolgozni, de azért megszűröm vagy magyarázok oda-oda pillantva. Egyébként én is szeretem a meséket és azokból is tanul.
- Szerintem a meseolvasás és mesenézés is jó dolog. Ez előbbi emberközelibb és a tartalma ugye irányíthatóbb, de az utóbbi is hozzátartozik a kultúrához és sok élményt adhat.
- Olvasunk: Kormos István: Vackor, Bartos Erika: Bogyó és Babóca, meg Anna, Peti, Gergő, egy Verdák könyv, Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok, Rotraut Susanne Berner: Tavasz és Téli böngésző, Kisvakond, Pom-Pom meséi, Mi micsoda-sorozat, de akadnak mondókás és autós ismeretterjesztő könyvek, sőt verses kifestők, mágneses kirakós könyvek is.
- Mesét néz: A Grimm-Disney klasszikusokhoz még kicsinek tartom. Kedvence épp a Hupikék törpikék, de szereti a magyar és angol gyerekdalokat animációkkal (pláne ha olyan, amit el is lehet mutogatni) és volt már Magyar népmesék, Gryllus Vilmos: Maszkabál, Mazsola és Tádé, Bogyó és Babóca, Dóra, a felfedező, Thomas, Chuggington, Sam, a tűzoltó, Bob Mester, Kockásfülű nyúl, Caillou, Kisvakond, Frakk, Micimackó korszakunk is.
Kedves Kata,
én is szívesen megválaszolom a kérdéseidet:
1. 36 éves vagyok
2. egy kisfiam van, aki közel 3 éves
3. mindkét szülő olvas, én olvasok többet (édesapa külföldön dolgozik, keveset van)
4. természetesen minden nap van esti mese vagy mondóka legalább fél óra lefekvés előtt- főleg hétvégén van nap közben is mondókázás, mesélés, képnézegetés-mesélés
5-6. azért olvasok, mert hiszek abban, hogy egyrészt így minden nap megvan az a rutin, ami az elalváshoz kell, másrészt tőlem kell megtanulnia a nyelvet, harmadrészt jobban fejleszti a képzelőerejét a mesekönyv, mint a készen kapott tévéműsor. Jó érzés ölbe venni és együtt csinálni valamit még a legfáradtabb munkanap után is- ez mindkettőnknek egy biztos pont és a kapcsolatunk fontos része. Az olvasás által remélhetőleg kedvezően fejlődik a kisfiam nyelvi kifejezőkészsége, képzelőereje, kreativitása és általában a könyv szeretete. Az olvasási kultúra máshogyan ilyen kicsi korban szerintem nem is szerettethető meg- illetve azért is olvasok, mert szeretnék ezzel is példát mutatni neki. Természetesen a család minden tagja napi szinten olvas.
Nálunk még egy utolsó szempont a "nyelvtanulás" is- kétnyelvű család vagyunk, így felváltva angolul és magyarul is olvasunk meséket. Az angol nyelvvel való napi szintű kapcsolata így akkor is biztosítva van, ha az apukája nincs itt.
8. mit olvasunk: mesekönyveket, mondókákat, lapozókat angol és magyar nyelven. Teljes listát nem tudok adni, de a klasszikus Pósa Lajos mondókáktól a Thomas&friends mesén át a kerekítős mondókák, magyar népmesék, Bob mester és Peppa pig kalandjai, direkt rövidebb esti mesék. Egyelőre fontos, hogy a könyvben sok és színes kép is legyen.
Tévét nem néz a kisfiam, helyette én válogatom azokat a dvd-ket, amiket elfogadhatónak tartok a korosztálya és az érdeklődése számára. Elsősorban eredeti angol nyelven nézzük a "divatos" meseklasszikusokat vagy -sorozatokat (Thomas, Bob mester, Peppa pig, Fimbles, Fireman Sam, Postman Pat)- magyarul (illetve ami nyelvtudást különösebben nem igényel): Kisvakond, Süsü a sárkány, népmese válogatás.
Természetesen nem nézhet meg mindent válogatás nélkül, a minőségi(bb) tartalomért egyértelműen én vagyok a felelős, de az, hogy a fenti filmekből melyiket választja, az már az ő döntése.
ha lehet mesét nézni, akkor ő választhat hogy angol vagy magyar nyelven szeretne-e, illetve népmesét vagy pl. Peppát.
Egyelőre technikai korlátokat állítunk elé, hogy a nem neki való műsorokat ne érje el (kódolás, külön váltani kell a lejátszó és a tévéműsort szolgáltató setup box között, amit még nem tud megtenni stb.)
Miért? mert az életkorának inkább megfelel az, hogy van interakció szülő és gyerek között, hogy a mesét el lehet képzelni és nem készen kapja- hogy lehet közben kérdezni, megmutatni képeket, arról beszélni- adott esetben el is kanyarodhat a történet- ebben ő is aktívan részt vehet.
Sok sikert a kutatáshoz.
Hol tudjuk megnézni esetleg az eredményeket, konklúziókat?
A kérdőívet magadnak csinálhatod, mint egy piszkozatot, amiből elkészíted az interjút. Na mindegy, megpróbálok így is válaszolni.
1. 38 év
2. 2 gyerek, 11 és 2 évesek
3. anyuka
4. igen
5. mert a mese, a gyermeki lélek világa, csodás mesék vannak, fejleszti a képzeletet, értelmet, személyiséget, kommunikációt, mindent...
6.-
7. ld. 5. válasz + gyógypedagógus vagyok, így tanultam, az a tapasztalatom, hogy a mese nagyon jó.
8. nem gondolom, hogy jobb a tévé, inkább más. Ez így nagyon tág, nem minden rossz, ami a tévében van. Kiváló gyerekműsorokon nőttünk fel, és ha keresek, most is találok nagyon jókat. Ugyanígy a tudományos, gyerekeknek szóló műsorok is nagyon jók. Szűrni kell!
9. A kicsinek rövid meséket (pl. Bogyó és Babóca, Pöttyös Panni), klasszikusok rövid verzióit. A nagy már maga olvas nagyon sokat. Óvodáskoráig olvastunk neki végül regényeket is, mint a Harry Potter.
10. A kicsi szereti a Bogyót, általában a neki való aranyos kis meséket. Nézzük a régi klasszikusokat, (Mazsola és Tádé, Móka Miki, Pom-Pom, Mekk-Elek, MAGYAR NÉPMESÉK), és külföldi gyerekműsorokat (Barney, Kikaninchen, Elmo,Mickey egér).
11. Nem nézhet meg bármit, én döntöm el. A klasszikusokhoz még kicsi, de azokat is megnézzük idővel. Életkorából adódóan még nem tud végignézni egy egészestés mesét, csak rövidebbet. Nem csak klasszikusokat, bár szeretjük őket, az új mesék közt is jókat lehet találni. Butaságot nem nézhet.
12. Mert védem, és terelgetem az ízlését, szeretném, ha haszna lenne abból, amit lát. Nem szeretném, ha torzulna a személyisége, ne gondolja ok nélkül, hogy valóságot lát.
Sok sikert!:)
27éves vagyok,nagy lányom 3éves,kicsi fiú 2,5hós
Én a du-i alvás elött,alatt szoktam a lánynak mesét olvasni,de akkor 2-3 is néha. Apuka inkább este olvas neki. (Ha nem kimerült nagyon. ) Vagy ha itthon van,ő is olvas neki napközben. Esti mesét olvasunk neki,de ez kizárólag apa feladata.
Én is mindig olvastam kicsi koromban lefekvés elött, kzártam a gondokat a fejemből, könnyebb volt elaludni..
Utobbi időben nagyon kimerült az apuka igy csak rövid mesére jut este idő,energia.
Miért fontos neki a mese? Mert a szókincse és a képzelőereje is fejlődik. (Mai napig sokat olvasok, pl most a Szent Johanna gimi volt az utolsó,elötte a Vadlevendula:))
Most én a Bartos Erika,Anna peti első két kötetét olvasom neki. Kb 2.5 éves kora óta köti le jobban. Most keresem neki a Vidám meséket,ezt is szeretné mert nagy állatbarát. Tvben nem néz mesét,nem köti le.Inkább a természetfilmeket szereti. Ha nézi akkor Nat geo,Animal planet digi animal csatornákat. Mesét ő általában inkább a youtubén néz. Pl Mostanában teletubbies, bogyó és babóca,életképekes videók.. (Pl csudszdázik a gyerek,vicces videók, http://www.youtube.com/watch?v=_AK6T3g5oyU http://www.youtube.com/watch?v=JQNSU0x3cHo vagy pl a nagy kedvenc a sárga macis,ezen gondolkodtunk sokáig mit takar a sárga macis: http://www.youtube.com/watch?v=hq5oB3ruJiE)
Egyébként volt idő hogy a tvben a Chuccington érdekelte,mondjuk mi is sokat vonatozunk igy jogos..)
Sok sikert a feladathoz:) S remélem kicsit segitettem. Ja,meg szereti még az eseményes verseket pl Laci te:) vagy a Sün Balázst.
Szia! Megválaszolnám én is a kérdéseket.
Én 33 éves vagyok, a férjem 38.
Kettő gyerekünk van, egy két és fél éves fiú és egy 5 és fél hónapos lány.
Én olvasok több mesét, mert én vagyok többet velük. De olvastatja Nagyapót is és a nagybátyját is, ha jönnek látogatóba.
Egy éve olvasunk esti mesét, addig az esti szoptatás volt a szertartás, aztán rátértünk a mesékre. De könyvekkel már előtte találkozott, addig is olvastunk neki.
Én nagyon szeretek olvasni, szeretném ezt továbbadni. De nem csak emiatt olvasunk. Sokat tanul belőle, rendszeresen visszautal olvasott dolgokra, pedig még egész mondatokat nem mond és a Nagyapó az egyetlen 3 szótagos szava!
Bármit olvasunk, ami a kezünkbe kerül. Az Óriás böngésző és a Tesz-vesz város nagy sláger, a Vidám meséket már unja (szerintem tudja kívülről). Boribon nagy kedvenc még, vannak mondókás könyveink is, nemrég pedig Reader's Digest-es környezetvédős könyveket kapott. Pár Grimm mesét is olvastunk, de sajnos elég béna kiadást kaptunk, nem eszi meg a farkas Piroskát:-( Ha kap egy új könyvet, akkor napokig csak azt lehet olvasni, múltkor az új Boribon könyvet egy nap 10-szer olvastam el neki. Hozza a kis könyvét és felszólít, hogy elo!
Tévét nem nézünk, nincs előfizetésünk. Majd ha megy oviba, azért lesz. Fontos, hogy legyen közös a többi gyerekkel. De azt érzem, hogy még kicsi ehhez és nincs rá szüksége, úgyhogy eléggé bizonytalan vagyok ebben...
DVD-ről vagy youtube-on néz Kockásfülü nyulat és Kisvakondot, egy résszel is elvan napokig. De ha csak a zenét hallja is tudja, hogy mi történik benne. Fontos, hogy ne legyen a mesében beszéd, a hangos mese az legyen élőszó. Sajnos a nyuszinak is vannak olyan kalandjai, amelyek szerintem erőszakosak, vagy még erősen magyarázatra szorulnak, ezért szeretek vele ott lenni ilyenkor is. De a kicsi miatt (és mert egyre ügyesebb a számítógéppel) ez egyre gyakrabban nem jön össze.
Remélem segítettem.
06-13 15:12 valaszolonak uzenem, en errol nem csinalok statisztikat, mivel nekem ez egy szakdolgozat, ezert a dolgozatomat ugy is kellett kezdjem\,hogy megadtam 2 hipotezist:
1.A mesehallgatas fejleszti a gyermek szellemi fejlodeset
2.A kozos meseolvasas szocializalja es osszehozza a csaladot.
En inkabb ezekre osszpontositottam, ezeket a kerdeseket dolgoztam ki.
Koszonom meg 1x a valaszokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!