Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Miért nem alszanak a babák?

Miért nem alszanak a babák?

Figyelt kérdés

Általánosságban érdekelne ez miért van vajon így... már azelőtt se értettem, hogy gyerekem lett, hogyha fáradtak miért nem alszanak? Egy olyan bonyolult rendszer az emberi lény akkor miért pont ez ennyire "elmaradott"? Az anyaság jórészét kiteszi az álandó altatás... megeszi az ember idegrendszerét

(Persze tisztelet a kivételeknek ahol leteszik alszik gyerek van)

dec. 7. 22:32
 1/10 anonim ***** válasza:
98%
Az emberi utódok nagyon fejletlenül jönnek a világra. Pont azért, mert ilyen bonyolult rendszer, nincs esélye sem kifejlődni teljesen a 9 hónap alatt. Talán feltűnt, hogy egy csomó más dologban is több mint 10 évre van szükség, hogy kifejlődjön.
dec. 7. 22:42
 2/10 anonim ***** válasza:
73%
Alszik ha álmos, nem a maga ellensége a kisbaba. Csak egyszerűen kell neki egy ismerős felnőtt közelsége, mert ösztönösen tudják hogy így vannak csak biztonságban. Alszanak ők, ha cicin vannak vagy a karodban. Lerakod, vagy idegeskedsz azért mert már huszadjára ébredt fel, vége, megérzik és ordítanak. Ezt el kell fogadni. 🙃 Meg más, rövidebb az alvásciklusuk, tudni kell melyik alvásfázisban rakhatod le. Olvass utána. Van aki azért végeláthatatlanul altat, mert nem igény szerint csinálja, hanem a saját akaratát akarja a gyerekre ráerôltetni. Na, ez nem fog menni, ők ilyenkor még hibátlan ösztönlények az első félévben.
dec. 7. 22:45
 3/10 anonim ***** válasza:
62%

Mert túl vannak ingerelve. Mind. Es nem kell hozza hogy menjen a hatter tv, vagy villogjon valami szuper modern szines-hangos jatek a feje mellett (ami megis eleg gyakori), vagy ilyenek, elég az, hogy anyuka (akinek minden rezdülését veszi/érzi), egy rohanó, túlinformalt, zaklatott világ része. Nem kell nagyon messzire visszamenni, 30 év már elég, és rögtön egy sokkal nyugodtabb vilagba érünk, állandoan pittyenő, rezgő, fenylő telefonok nélkül, és ugye még sorolhatnám. Ma pl. voltunk setalni, megyeszékhely, és az egyik adventi árusnak köszönhetően a legtöbb gyereken villogott valami. Vagy a kezében. Ami rájön az adventi fényekre és a legalább három-négy helyről szóló különböző zenére.

A rossz alvásminőség egy nagyon általános probléma. A babáknak meg aztan tenyleg még ezer más bajuk lehet, és még ezek is rájönnek.

Aztan persze vannak jó alvók, de egyre kevesebben. Egyre több gyerek egyre hamarabb hagyja el a délutáni alvást. Ezek mind összefüggenek.

dec. 7. 22:58
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nincs még önreguláció. Az,hogy a saját idegrendszerét, a reakcióit hogyan tudja kontrollálni, egy hosszú, évekig tartó folyamat. Minden baba igényel segítséget ehhez,de van, amelyiknek belső ( pl dünnyög, morzsolgat valamit) van, akinek külső segítség kell ( pl ringatás). Aztán, van olyan baba, aki mindig jelez a környezetének ( ébren van, fogzik, mozgásfejlődik, szomjas, stb) van, aki nem. Ennek sok oka lehet,van, aki nem olyan alaptemperamentumú, és sajnos van, akiből kiölik ezt.

Még később, mikor már lezajlott a fogzás, mozgásfejlődés 2-3 éves kor után, indulnak a félelmek, a túlpörgés, és itt is közbe szól az idegrendszer. Aki minden ingerre reagál, több dolgot él át napközben, az nehezebben alszik el,nyugtalanabbul teszi.

Soha nem segít, ha magára hagyod, rákiabálsz, szidod, bűnteted. Minden felnőttnek van valami mankója az alváshoz, ezt idő kialakítani.

dec. 7. 23:33
 5/10 anonim ***** válasza:
97%
Jó kérdés, az enyém is ritka rossz elalvó. Pedig mindig is próbáltam az ő igényeit nézni, de mindig utált elaludni és a végsőkig küzdött hogy ne kelljen. Cicin soha nem aludt el. Ha leraktam az ágyba ordított. Ha magamra kötöttem ordított. Ha ringattam akkor is nagyrészt ordított, de legalább akkor úgy éreztem hogy teszek valamit. Úgyhogy ringattam mindig. Órákon keresztül. Kb egy éves koráig kizárólag úgy aludt el, hogy álomba ordította magát a kezemben. Szörnyű volt. Most két éves, és még mindig nem akar aludni. Fekszem mellette az ágyban, de ő lemászik, jön-megy, iszik, kitakarózik, keresi valamelyik plüssét, énekelget, az ablakhoz rohan nézelődni, húzogatja a cipzárt a pizsamáján... Próbálom mondani neki szépen, néha már csúnyán hogy maradjon nyugton az ágyban, de nem. És látszik hogy fáradt amúgy, esik le a feje, ásít, de csakazért sem. Pedig nem nézünk tévét, semmilyen villogó-hangos játéka nincs. És amúgy egy nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott gyerek. Csak ez az elalvási probléma ne lenne. Gondolom túl érdekes a világ.
dec. 7. 23:43
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

"Általánosságban érdekelne ez miért van vajon így..."

Szerintem már itt borul a dolog 😀

Az én fiam viszonylag hamar kezdett beszélni, most 2 múlt, és már jó ideje csinálja azt, hogy álomba beszéli magát... Tegnap pl. megszámoltam, 5 dalt énekelt, és 3 mondókát mantrázott random gondolatokkal és egyéb idézetekkel megspékelve, egy órán keresztül, míg el nem nyomta az álom (de nekem ott kellett feküdni a mellette lévő ágyon 🙃) Egy hasonló kisfiú, akinek mondjuk az ő korában van 10 szava, vajon hogy altatja magát?

Szóval minden gyerek más, mindegyiket más nyugtatja meg, de ezeket még sokszor ők sem tudják szerintem, nemhogy a szülők :)

Ráadásul az én fiam pár hónaposan végigaludta az éjszakát, nem zavarta később sem a fogzás, sem egyebek, ennek sem tudom az okát. Neki nem fájt az ínye? Vagy magasabb a fájdalomküszöbe? Vagy csak annyira leszívta a napközbeni pörgés meg a levegő, hogy hiába volt kellemetlen, átaludta? Sosem tudom meg szerintem...

dec. 8. 00:24
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Alszanak, csak nem akkor, amikor a szülő akarja vagy elvarja.
dec. 8. 08:26
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez nem igy van,hogy almos es majd elfarad... csecsemonek a lanyom 1 honapig 3 honaposan nappal nem aludt ,visitott egesz nap,en mar hulla voltam,vilagom nem tudtam. vittem merni... a vedono se hitte el elotte,nah de akkor, a nem alvastol nem hizott es nem nott 1 cm et sem. Utana mar elhitte. Nagyon fontos h aludjon a baba, tenyleg akkor nolnek. Nem tudtuk meg mi volt az oka. Egyszer csak elmult.
dec. 8. 14:56
 9/10 A kérdező kommentje:
7: nem nem alszik. Inkább lilára ordítja a fejét csak aludni ne kelljen, küzd ellene pedig már a fejét se tudja tartani az álmosságtól... 🙃
jan. 1. 13:55
 10/10 anonim ***** válasza:
7. vagyok. De, alszik. Ha nem aludna, már nem lenne életben.
jan. 1. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!