Miért nem alszanak a babák?
Általánosságban érdekelne ez miért van vajon így... már azelőtt se értettem, hogy gyerekem lett, hogyha fáradtak miért nem alszanak? Egy olyan bonyolult rendszer az emberi lény akkor miért pont ez ennyire "elmaradott"? Az anyaság jórészét kiteszi az álandó altatás... megeszi az ember idegrendszerét
(Persze tisztelet a kivételeknek ahol leteszik alszik gyerek van)
Mert túl vannak ingerelve. Mind. Es nem kell hozza hogy menjen a hatter tv, vagy villogjon valami szuper modern szines-hangos jatek a feje mellett (ami megis eleg gyakori), vagy ilyenek, elég az, hogy anyuka (akinek minden rezdülését veszi/érzi), egy rohanó, túlinformalt, zaklatott világ része. Nem kell nagyon messzire visszamenni, 30 év már elég, és rögtön egy sokkal nyugodtabb vilagba érünk, állandoan pittyenő, rezgő, fenylő telefonok nélkül, és ugye még sorolhatnám. Ma pl. voltunk setalni, megyeszékhely, és az egyik adventi árusnak köszönhetően a legtöbb gyereken villogott valami. Vagy a kezében. Ami rájön az adventi fényekre és a legalább három-négy helyről szóló különböző zenére.
A rossz alvásminőség egy nagyon általános probléma. A babáknak meg aztan tenyleg még ezer más bajuk lehet, és még ezek is rájönnek.
Aztan persze vannak jó alvók, de egyre kevesebben. Egyre több gyerek egyre hamarabb hagyja el a délutáni alvást. Ezek mind összefüggenek.
Nincs még önreguláció. Az,hogy a saját idegrendszerét, a reakcióit hogyan tudja kontrollálni, egy hosszú, évekig tartó folyamat. Minden baba igényel segítséget ehhez,de van, amelyiknek belső ( pl dünnyög, morzsolgat valamit) van, akinek külső segítség kell ( pl ringatás). Aztán, van olyan baba, aki mindig jelez a környezetének ( ébren van, fogzik, mozgásfejlődik, szomjas, stb) van, aki nem. Ennek sok oka lehet,van, aki nem olyan alaptemperamentumú, és sajnos van, akiből kiölik ezt.
Még később, mikor már lezajlott a fogzás, mozgásfejlődés 2-3 éves kor után, indulnak a félelmek, a túlpörgés, és itt is közbe szól az idegrendszer. Aki minden ingerre reagál, több dolgot él át napközben, az nehezebben alszik el,nyugtalanabbul teszi.
Soha nem segít, ha magára hagyod, rákiabálsz, szidod, bűnteted. Minden felnőttnek van valami mankója az alváshoz, ezt idő kialakítani.
"Általánosságban érdekelne ez miért van vajon így..."
Szerintem már itt borul a dolog 😀
Az én fiam viszonylag hamar kezdett beszélni, most 2 múlt, és már jó ideje csinálja azt, hogy álomba beszéli magát... Tegnap pl. megszámoltam, 5 dalt énekelt, és 3 mondókát mantrázott random gondolatokkal és egyéb idézetekkel megspékelve, egy órán keresztül, míg el nem nyomta az álom (de nekem ott kellett feküdni a mellette lévő ágyon 🙃) Egy hasonló kisfiú, akinek mondjuk az ő korában van 10 szava, vajon hogy altatja magát?
Szóval minden gyerek más, mindegyiket más nyugtatja meg, de ezeket még sokszor ők sem tudják szerintem, nemhogy a szülők :)
Ráadásul az én fiam pár hónaposan végigaludta az éjszakát, nem zavarta később sem a fogzás, sem egyebek, ennek sem tudom az okát. Neki nem fájt az ínye? Vagy magasabb a fájdalomküszöbe? Vagy csak annyira leszívta a napközbeni pörgés meg a levegő, hogy hiába volt kellemetlen, átaludta? Sosem tudom meg szerintem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!