Hogyan lehet egy nagyon felizgatott gyereknek segíteni megnyugodni, hogy el tudjon aludni?
Gondolom nem csak én szembesültem ezzel a problémával tegnap. Már az oviból úgy jött haza a fiam, mint a zsizsik, és tombolt egész estig, mint egy kis tornádó. Aztán az ágyban meg mint a mérgezett egér, és éjfél előtt nem sokkal aludt el. Nálunk általában ez történik, ha másnap valami rendkívüli esemény lesz.
Tudom, hogy mindenkinek más válik be, de érdekelne néhány ötlet, amit végigpróbálhatunk.
Hát, sajnos nem tudok mágikus megoldással szolgálni :D Nálunk is sokszor van ilyen, és nem igazán tudom azt mondani, hogy a mi módszerünk mindig beválik, de hátha:
Szóval, függetlenül a lelkiállapotától, az esti rutin mindig ugyanaz. Kicsit tologathatjuk időben, de alapvetően a rendszeresség általában megnyugtatja őket. Játék, fürdés, fogmosás, meseolvasás, lámpaoltás. Mi még ott szoktunk maradni a lányokkal, és én éneklek, esetleg ha van valami zavaró gondolatuk (vagy bármilyen világmegváltó ötlet, izgalmas kérdés, mint pl tegnap, hogy vajon miért van hat lába a hangyának, miért nem négy, és ehhez hasonlóan halaszthatatlan megbeszélnivalók :D ), akkor azt átbeszéljük, de mi magunk mindvégig csendes, nyugodt hangon beszélünk, kezét fogva simizem, nem engedem kimászni az ágyból. Illetve a megnyugvásban olvastam, hogy vannak olyan trükkök, amik segíthetnek, hogy pl lefekszik a hátára, kezét a pocakjára teszi, és akkor ilyen jógaoktatós hangon mondod neki, hogy amikor belélegzik, akkor figyelje, hogyan emelkedik a pocakja, és amikor kifújja a levegőt, akkor lesüllyed. És így kvázi "ráveszed", hogy laaaaaassúúúúúúúúú, mély levegőket vegyen, és befelé figyeljen. Mondjuk ezt nálunk mindig elneveti a lányom, de állítólag tök jó módszer az idegrendszer megnyugtatására. Meg bármi olyan, ami a saját testére, a légzésére vonja a figyelmét, pl a Gaston érzelmei c. mesekönyvsorozatnak van egy olyan része, amikor a kis unikornis nem tud elaludni, és a légzőgyakorlatok alatt elképzeli, hogy akkor most így-úgy bevonja a testrészeit az álomcsillag. Én ilyenkor, amikor ezt olvassuk, végigsimítom a kis kezét, lábát, pocakját, mindenütt, szépen lassan, kicsit "lenyomogatva", hogy úgy érezze, elnehezül. Tényleg kicsit nyugodtabb utána, még ha nem is rögtön :D
De nem hazudok, nálunk is sokszor nehéz az altatás, főleg, ha az oviban már aludt egy jó nagyot. Ha 9 előtt elalszik, akkor én már nagyon örülök, de sokszor van, hogy én beszundítok mellette a babzsákomban, de ő még vígan nézelődik meg csendesen játszogat a babáival. Jó lenne, ha én már az ágyamban alhatnék ilyenkor, és ő meg alszik, amikor alszik, de hát 4 éves, ez nálunk még korai :D
Pont a héten láttam egy videót facebookon vagy "gyereknevelés" név alatt vagy Novák Ferenc oldalán is megtalálod, ahol bemutatják hogyan altatja anyuka az amúgy nem alvó kislányát.
Nem biztos, hogy a nem alvásnak ugyan az az oka, de nagyon sok hasznos videója van, vagy neki is lehet írni tanácsokért.
Én vezetett meditációt tolok a lányomnak, ha vergődik, hogy nem tud elaludni - rétet, bárányfelhőket, patakot képzeltetek el vele, egy viszonylag monotonabb hangon. Illetve a légtését figyeltetem vele - és mondom hozzá, hogy beszívod a levegőt, kifújod stb. Néha - mint pl tegnap, mert a mai eseményektől ő is fel volt pörögve - beleszövök 300tól visszafelé számolást.
Kb 10 perc alatt elalszik így.
Köszönöm az eddigieket, kísérletezünk majd. Szerintem az én fiam kifárad, de sokszor nincs benne annyi önfegyelem már hogy egyhelyben maradjon, futás közben pedig nehéz elaludni. Így belegondolva nem is csak fizikailag kell leállnia, a figyelmét is le kell kötni, erre is jók lesznek ezek az így szívd be úgy fújd ki dolgok.
Ha van még ötlet, szívesen veszem még :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!