Miért kelhet egy éjszaka 16-szor egy 4,5 hónapos baba?
Eddig 2 óránként kelt éjjel is enni, de most egész éjszaka nyöszörgött, szopizni akart, aztán mégsem, forgatta a fejét, borzasztó nyugtalanul aludt. A mini-szopizásokkal is rengeteget tejet ivott, pelust is kellett rajta cserélni, mert nehezebb volt, mint a gyerek. Ezt miért csinálhatja?
Ugyanitt kérdés: általánosan is igaz, hogy éjjel sokkal többet eszik, mint nappal. Szerintem az össz tejfogyasztásának több, mint a felét. Ez mitől lehet? Nappal szopizás közben minden érdekesebb, mint enni. Becsukódik egy ajtó, csipog egy madár, erre jár a macska, világos egy ablak, bármit talál, inkább azt nézi, mint hogy egyen.
Nem tudom mitől, de néha az enyém is csinálta, szerencsére nem túl sűrűn.
Az normális, hogy éjjel eszik többet, pont azért, amit írsz: nappal minden más érdekesebb.
- 4 honapos alvasregresszionak nevezik, a gyerek alvasa egyszeruen elromlik, es elkezd felorankent-orankent kelni.
- a szinapszisok robbanasszeru fejlodese zajlik az agyban, az ingerek intenzivebbek, a feldolgozasuk is melosabb neki.
- megvaltozik az alvasi minta: az elso 3 honapban az aktiv rem szakasszal indul az alvas, es fokozatosan zuhan a mely nrem fazisba. 4 honaposan ez megfordul, es a nrem fazis (ebbol igazabol 4 alfazis van, a 4. a legmelyebb alvas) megelozi a rem fazist, ugy mint a felnotteknel.
- egy alvasciklis 30-40 perces, es mivel a rem fazisbol a legkonnyebb felebredni, fel is ebred a ciklus vegen. Sztem ez lesz a ludas nalatok foleg, de sokat nem lehet vele tenni.
- ha nem ugyanott talalja magat, ahol elaludt, akkor egy mikroebredesnel ketsegbe is esik, foleg nem fog tudni visszaaludni. Ez ellen mar tudsz tenni, aludjatok egyutt.
- johetnek az elso fogak
- uj mozgasformak gyakorlasa is bezavar idegrendszerileg is, es ugy is, h a baba pl hason ebred vagy forditva, mert atforgott almaban.
A szopizasos kerdesed pedig megvalaszoltad te magad: nappal minden erdekesebb, mint enni.
Nagyon köszi a válaszokat! És ezzel nem lehet csinálni semmit, hogy nappal egyen? Próbálok minél nagyobb nyugiban szoptatni, de van még egy gyerekem. (Ő fejt tejet kapott, azt megitta 5 perc alatt, aztán jól elvolt.) Ez mikor lesz jobb?
Gondoltam az alvás regresszióra, de ott mindenki olyanokat írt, hogy akár 4-6x is kelhet, akár 2-3 óránként is kelhet, nem azt, hogy óránként 3x. Nem igazán érdekel, ha nem alszom akár hetekig, már nem is emlékszem milyen 3 órát egyben végigaludni, csak aggódom, hogy ne valami baj okozza ezt. Most is próbáltam megszoptatni, beindította a tejleadó reflexet, aztán kiköpte és sírt, a tej meg ott folyt a nagyvilágba. Pedig most nem volt semmi egyértelmű figyelem elterelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!