Hogy lehet életben maradni alvás nélkü?
Nemsokára másfél éves a kislányom és egyre rosszabbul viselem a nemalvást.
Az apjával már a fáradtság miatt veszünk össze, teljesen széthullik körülöttem minden.
Fizikai problémáim is vannak, folyamatosan előjön nálam valami nyavalya, amiket kivizsgáltattam de úgy néz ki h a kimerültség okozza a betegségeket (cikluszavar, hólyagproblémák, hüvelyi betegségek, migrén).
Ha gondolkoztam is volna több gyerekben, teljesen esélytelen lenne.
Éjjel nem alszik, nappal pörög.
Végem van.
És sokan számolnak be arról, hogy 3-4 évesen is minden éjjel felébrednek a gyerekre.
Sajnos mindig nehezen viseltem ha felébresztettek éjjel, de ennyire durva soha nem volt még.
Egyáltalán nem vezethetek városon kívül mert nagyon balesetveszélyes lenne.
Bölcsőde nem lesz megoldás, mert akkor ugyanúgy nem fogok aludni, de még kelhetek 6kor és dolgozhatok egész nap. Rettegek a szeptembertől.
Nem tudom kibírom-e még 2-3 évig ezt, attól félek kórházba fogok kerülni mert a szervezetem feladja.
Amint lerakom este a gyereket, azonnal fekszem le aludni, de napközben már nem tudok, mert mire ellazulnék, elálmosodnék, elaludnék kel a gyerek.
Az se megoldás ha apa kel fel, mert ugyanúgy felébredek a sírásra (füldugóval is), ráadásul vele nehezebben alszik vissza, többet vagyok úgy ébren.
Meg már ott tartok, hogy ha egy éjjel többet alszok véletlenül, kimerültebb vagyok másnap, mint egyébként...
Ket gyerekem van,a lanyom is rosszul aludt,no de a fiam hat o valami kegyetlen rosszul.
13 honapos koraban abbahagytam a szoptatast(o dontott igy,egyik naprol a masikra nem kellett neki,)
es onnantol lezdve atalussza az ejszakat.
Elotte orankent felvolt.
Ki lehet birni a nem alvast,az is veget er egyszer
Sok mini alvás, a felszínes alvás is valami, nappal is tedd le magad, ha ő alszik.
Mind azt hittük sosem lesz vége és nem bírjuk tovább, de egyszer tényleg véget ér.
Hányszor kel?
Amiatt kérdezem, mert lehet ez sem normális és kivizsgàlást igényel.
Nem lehet, hogy a saját alvásod minősége is gond?
Ez utóbbi amiatt merült fel, mert írod, hogy sosem birtad… nekem pedig ennél sokkal durvàbb a helyzetem mégis megy…pedig nem vagyok szupermami vagy ilyesmi..
( nekem a 3 éves mindig kel még.. az 5 ha rosszul van és terhes vagyok ikrekkel, szóval saját jogon ébredek 1,5 órànként pisilni.. ha megszületnek szoptatni)
Tehát valaminek kell lenni a háttérben úgy gondolom.
Az első meg szégyelhetné magát.
Amiatt mert valakit nem visel úgy meg, nem jelenti azt, hogy a másiknak könnyű.
De rúgj belé!
Kérjetek segítséget!
Valaki vigyázzon rá picit míg alszotok egyet. Ez NEM lustaság, hanem létszükséglet most. Ki kell aludjátok picit magatokat, különben a picinek is baja eshet. Tiszta balesetveszély.
Ha nincs aki segítsen, esetleg családi napközibe vidd be alkalomszerűen és aludj, pihenj napközben.
A legvégső eset ha nincs pénz családi napközire, hogy babaszobát gyerekbiztossá teszitek kulcs ráfordít, tudom durva de alszotok éjjel vmennyit.
Egyszerűen itt már kell vmi megoldás, mert ki fogtok készülni fizikailag, vagy valaki kórházba fog menni.
Segíteni nem tudok sajnos, csak elmondom, hogy nem vagy egyedül. A kisfiam 13 hónapos, sokszor ébred éjszaka. Vannak jobb éjszakák, de akkor sem alszom 2-3 óránál többet egyhuzamban. Nálunk ráadásul az a szép, hogy éjszaka az apja hozzá sem érhet. Azonnal kipattan a gyerek szeme, és üvölt, mint akit nyúznak. Próbáltuk, hogy majd megnyugszik, ha nem megyek át. Aha, nem..... addig sír, amíg már fullad. Brutál szeparációs szorongás. Én ilyet nem láttam, pedig második gyerek. :D
Nem is emlékszem, mikor aludtam mondjuk 4 órát egyhuzamban. Az átlag az 2-2,5. Jó éjszakán talán 3 óra, de az nagyon ritka.
Mondjuk nekem annyi szerencsém van, hogy nappal alszik normálisan, olyankor én is le tudok dőlni.
De még így is kemény. Sokszor én is szédülök, a vérnyomásom is ugrál, sokat fáj a fejem. Ráadásul én ezekre rá is parázok, így sokkal inkább felnagyítom ezeket a dolgokat.
Gyerek előtt sosem vitáztunk a férjemmel, mostanában többször van, hogy ráförmedek, vagy csúnyán szólok neki. Próbálom magam kontrollálni, de nagyon nehéz. Feszült vagyok, fáradt.
Ő sokat dolgozik, keveset van itthon. Az utóbbi időben már igyekszik elvinni valamerre csavarogni a kicsit, amikor van egy kis ideje. Így olyankor picit van időm magamra. Nálatok is esetleg ez lehet megoldás. Hogy vigye el valamerre, játszótérre, rokonokhoz, akármi. Hogy néhány órát egyedül lehess. Egy jó fürdő, alvás, bármi, ami kikapcsol.
Kitartást kívánok Neked! Remélem találtok megoldást!
Én is kíváncsi lennék hányszor kell, hogy alszik napközben, milyen a napirendetek.
Az én kislányom 21 hónapos lesz júniusban és kb 1 hónapja van az, hogy 1-2 alkalommal kel éjszaka. Előtte legalább 4-5x kelt. Én vele alszom egy nagy ágyban, szopizik még, arra is alszik vissza. Nálunk sokat segített a fehér zaj, youtube-rol megy alvasnal, illetve a teljes sötétség.
Az alvás az egészséges élet része, nem pedig luxus, vagy hobbi.
Rengeteg egészségügyi probléma adódik a tartós kialvatlanságból, és első helyen szerepel a párkapcsolat megromlásáért (a kialvatlanságból adódó ingerültség, feszültség, libidócsökkenés). Nem véletlen, hogy annyi válás van a gyerek 3 éves kora előtt.
Tudom, hogy az alvástanítás most mumus, sőt bűn a gyereknevelésben, de ennek az az ára, hogy úgy élnek a szülők (alvásmegvonás) amit a börtönökben tilos, és emberjogi aktivisták tiltakoznak ellene.
Ezzel egyet kell értsek 18.
És döbbentem olvasom sokszor azon anyukák beszámolóit akik már " 5 éve nem alszanak". Ez kérem normàlis? Nem. Meg egymásra licitálnak néha ki mióta nem alszik. De ez nem egy erény, nem az a normális, ha évekig nem alszunk. Meg kell tanítani aludni a gyereket. Macera, de szépen vissza kell rakni az ágyba éjjel ha kijön. Vannak erre módszerek, csak azzal munka van. És van olyan módszer, ami nem a sírni hagyáson alapszik.
Nálunk szerencsére hullámokban jön az éjszakai ébrenlét és úgy két hét kb. a kapacitásom. Addig simán kelek hozzá, de a türelmem és az energiám egyre fogy, ahogy megy előre az idő. Gondolom mozgásfejlődés, szepa miatt vannak ilyen időszakaink és fogzás miatt biztosan. Egyrészt megengedem magamnak egy sz*r éjszaka után, hogy másnap semmit ne csináljak, csak amihez kedvem van. Kaját rendelünk, a takarítás meg majd meglesz, nem érdekel. A nagyobbat ilyenkor a férjem intézi, hozza-viszi, így kettőjükre már ketten vagyunk. Délután lefekszem a kicsivel aludni, igyekszem csak egy gyorsat, kb. 20 percet, engem az pörget fel igazán. Ha ott ragadok 1-2 órára, akkor csak rosszabb lesz.
Sokszor az is megoldás nálunk, ha az apja altatja. Ne kérdezd, nem tudom... Ha én altatom, minden megébredésnél ordít és ha visszaaltatom is alig tudom letenni. Ha az apja altatja, max egyszer kel, vagy egyszer sem. Érthetetlen, de nálunk sokszor működik.
Ha nagyon kivagyok, akkor együtt alszunk. Ő van hogy órákig vergődik, így énis csak felületesen tudok mellette aludni, de legalább úgy tudok.
Egyébként néhány hét után én is alvászavaros leszek. Amikor tudnék aludni, nem tudok, amikor éppen elaludnék kelni kell, majd amikor megint elaludnék pörög az agyam, hogy nagyon pihennem kéne, persze kontraproduktív. Ami nekem ilyenkor segít, az a multivitamin és a magnézium. Esetleg néha citromfű tea. Ellazít.
Ha totál kivagyok, akkor elmegyek egy estére/fél napra valahova. Barátnőzni, vásárolni, moziba. Nekem ez szellemileg ad egy kis plusz energiát. És az is segít, ha hétvégente a férjem kel, nyugodtabban alszom, ha tudom, hogy nem nekem kell éjjel kelni. Ha fel is ébredek a sírásra, úgy alszom vissza, mint akit agyonütöttek és ez egy olyan jó érzést ad a lelkemnek... :)
Nagyjából ennyi, amennyit mi csapatmunkával tenni tudunk. Anyuék vidéken élnek, így nem tudnak akkor segíteni, amikor a legnagyobb szükség lenne rá éppen. Azért igyekeznek, de nehéz úgy időzíteni a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!