Hogy bírjátok idegekkel a 2 órás altatásokat?
Másnak sem hajlandó este elaludni a gyereke? (2 éves múlt októberben). Jobb esetben 1 óra, rosszabb esetben 3 óra. Meseolvasás, villanyoltás, utána mint aki teljesen felpörgött. Ugrál, forgolódik, felkel 10-szer (éhes, szomjas, folyik az orra, stb)
Próbáltam később fektetni, többet mesélni, stb..semmi változás.
Mire elalszik én teljesen kész vagyok.
11-es, ez nem igy mukodik.
Egy 2-3 eves gyereknek napi atlag 11-14 ora alvasra van szuksege.
Viszont az teljesen egyeni biologiai szukseglet, hogy, hogyan oszlik el.
Nezd meg, irja a kerdezo, hogy nagy eroszakoskodas aran vegre elalszik a gyereke este 10-11 kor, es reggel 6 kor fent van, tehat alszik 7-8 orat ! Akkor viszont persze, hogy nappal tobbet aludna, majd este eroszakoskodik ujra, hogy almos legyen. Ilyenkor kellene a jozan esz, es atvarialni, nem hagyni 3 orakat aludni delutan.
Ezzel a kijelentessel csak rahuzol egy atlagot a gyerekekre, pedig minden ember mas.
En Nyugat Europaban lakom, itt 4 eves kortol iskola van, logikus, hogy nem alszanak, sot elotte 3 evesen az ovodaban sem, nincs is agy.
De a magyarok a 6 eves nagycsoportosokat is alvasra kenyszeritik az ovodaban ?!
Ez nem hozzaallas kerdese, hanem a gyereke egyeni igenyeit kell(ene) figyelembe venni !
Szerinted normalis, hogy nappal 2 orat alszik de az anyja este 2 orat eroszakoskodik a gyerekevel, akkor aludjon ? KInek jo ez ? Mindkettojuk tonkremegy benne, aztan majd hordja pszichologushoz a gyereket, vagy felnottkori alvaszavara lesz.
A 2 evesem tokeletesen megvolt az ejjeli 13-14 ora alvassal, este 6:30 -7 tol aludt masnap reggel 8-9 oraig.
Nem ejjel 11 ig hacacareztunk, mert bizony neki kell a delutani alvas 🤦🏻♀️
12-es, én is Nyugat-Európában lakom, és szerintem nem is normális, hogy a 4 éveseknek nincs meg a lehetőség aludni ebéd után... speciel a délutáni alvás egy olyan magyar szemlélet (amúgy nemtom van-e konkrétan magyarokhoz köze:D), amit érdemes lenne itt is átvenni. Szerintem nem az a nem normális, hogy 2 órát alszik, hanem hogy utána miért kell vajon 2 órát küzdeni az altatással. Volt eleget levegőn? Mit csinált napközben? Mennyit, mit evett? Képernyő? Szabad mozgás? Szüleiből tudott eleget töltekezni? Biztonságban érzi magát érzelmileg és fizikailag? Nem fél valamitől és azért küzd az alvás ellen? stb stb stb.
Itt a kérdésben nem egy négyévesről van szó, hanem egy KÉTévesről. Szüksége van az alvásra napközben.
Igyekszem minden napot úgy csinálni hogy mozogjon eleget.
Kint is, bent is.
A délutáni alvást egyelőre nem akarnám elvenni tőle, megpróbálom lecsökkenteni, hátha az beválik. Illetve nem tudom az működőképes-e egy gyereknél hogy este már csak akkor viszem aludni ha álmos. Kvázi nem 'erőltetem' rá a dolgot hanem ő dönti el mikor akar menni aludni. Persze ésszerű határokon belül.
1-2 hete semmi nem történt. De kb 1 hónapja hagytam abba a szoptatást. Először nem volt gond, sőt, kb 20 perc alatt elaludt nappal is meg este is. Illetve javult az alvása, mert előtte kb 5-10 alkalommal kelt éjjel. Azóta 1-2 alkalommal.
Aztán egyszer csak jött ez.
Ma is pl nem erőltettem de 21:30-kor már úgy voltam vele hogy próbáljuk meg. Mihelyt lekapcsolom a lámpát (van csillagos égbolt éjjeli fénynek) kipattan a szeme és teljesen elkezd pörögni. Plussz egy óra volt míg elaludt.
Igen, próbáltam már hamarabb is, de akkor is kb 21:30-22:00 mire elalszik.
Délután ha felkel van 10 perc markolós animáció a tv-ben. De ez nem új dolog. Aztán uzsi, kimegyünk az udvarra vagy ha van dolgunk elmegyünk itthonról. Amúgy játék,gyurma, labdázás, rohangálás, mese olvasás, amihez kedve van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!