Hogy segíthetnék 15 hónapos gyermekemnek az esti nyugodt, könnyű elalvasban?
Elsőre három javaslatom/ötletem lenne és egy kérdésem:
1. Alakítsatok ki egy fix rutint. Akkor is, ha kezdetben nem érdekli. Ha mesére nem vevő, nézegessetek pl fényképeket róla/ismerősökről/családtagokról (nem képernyőn). Tehát valami, ami egy csendes, nyugodt, egyhelyben ülős program. Lehet, hogy napokig nem fogja izgatni, de ha te kitartóan minden este ott ülsz és nyitva van előtted a könyv/fényképalbum, egyszer csak oda fog menni.
2. Ha az ágyra nem tud visszamászni, akkor aludjatok a földön egy matracon, amire vissza tud.
3. Ki lehetne próbálni, hogy saját szobában, vagy legalábbis saját ágyban aludjon. Most ehhez a pörgéshez, pakoláshoz van "közönsége", neked/nektek szól ez alapvetően. De ez csak tipp :)
Kérdésem: hogy alszik napközben? Mennyit/hányszor?
15 hónaposan még lehet, hogy két napközbeni alvást igényelne a szervezete... de ez is csak egy tipp. Mikor és hogy állt át egyre?
4es voltam
Az én fiam első perctől rossz alvó. Most 3 éves és sokszor úgy érzem nem szól másról az életünk csak az altatási nehézségekről..😅
De én pl sosem engedtem, hogy lemenjen az ágyról. Ő is velünk alszik. Nem emlékszem már pontosan de talán olyan 10-12 hónapos volt mikor elkezdett volna altatás közben lemenni. De sosem engedtem, mire erősebb és ügyesebb lett már megszokta, hogy ilyenkor nem megyünk le. Ettől még persze nem alszik el gyorsabban, viszont legalább nem kell a szobában kergetnem és így én is türelmesebb vagyok. Minden este van egy pont mikor már nem vagyok hajlandó sem beszélgetni, sem énekelni. Ilyenkor hiába szól, hogy beszélgessünk kap egy rövid választ tőlem, hogy most már alvás van. Ezt általában úgy 25x kell elmondani minden este, de aztán szépen csöndben marad, csöndben még bámulja a plafont, közben gyürögeti a rongyiját és szép lassan bealszik.
A jól alvó gyerekeknél ez az alvás romlás sokszor csak időszakos, és néhány hét alatt visszaáll a szokott rend, csak kitartónak kell lenni és nem szabad hogy új rossz szokásokat vegyen fel.
Hát akkor muszáj lesz sajnos energiát fektetned az altatásba. :/ Próbálj meg valami olyan rutint, ami neked se megterhelő, de segít az aktív nappali tevékenység után lecsendesedni. Ha este 8-kor te már hulla vagy, akkor kezdjétek korábban, 7 körül, és akkor 8-ra jó esetben már tudtok mindketten aludni, ahogy eddig. Drukkolok!
4-es és 6-os voltam (mint a villamos)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!