Mit csináljak, hogy ne hajnali 5-kor kezdődjön a nap?
Előre szeretném leszögezni, hogy az nem segítség, ha azt írja valaki, hogy "az semmi, örülj neki, az enyém 4-kor kel!".
8-kor tesszük le este, de mostanság megint 5-kor kel. Ennél később egyrészt azért nem akarom, mert mielőtt kidőlök, azért én is szeretnék 1-2 órát magamban lenni. De hiába is tenném le később, nem kel fel később, ha akkor felkelt.
Kipattan a szeme és nem lehet visszaaltatni.
Hol így, hol úgy kel éjjel, vannak olyan szerencsés éjjelek amikor egyszer se, van, hogy többször.
Szokott a férjem is kelni hozzá ha nagyon kivagyok, de ő meg azért kel 5-kor mert 6-ra megy dolgozni, és ha többször kelős az éjjel, nem várom el, hogy abból az 5-6 órából amit alszik felkeljen hozzá. (Mert ő meg bagoly, nem tud 11 előtt elaludni).
Nappali szundik alatt tanulok, vagy egy kicsit eldőlök, de szunya alatt nyugtalan és résen kell legyek, hogy visszaaltassam ha felkel 30 perc után. 2x1-2x1,5 órát alszik.
Nappal jól elvan szerencsére, nincs sok sírás, de nem akarok 5-kor kelni. Az esetek mondjuk 60%-ban kel 5-kor, olyan 30% 6, vagy majdnem 6, és nagyon kevés 10% amikor 6:30 körül kel. Tehát képes rá!
Nem kell nappal szundizni. Oké, neked kényelmesebb, de nehogy már a gyerek alvását hozzád kelljen igazítani. Igazodj hozzá te.
Elég lesz neki egy nagyon alvás délután, és akkor éjszaka is tud majd pihenni.
Tanácsokat már adtak, így én az utóbbi megjegyzésedhez írnék, miszerint nem tudnál tanulni, ha nem alszik délután. A gyerekek alvása, és egyáltalán, a napi rutinjuk állandóan változik, még ha van is rendszer benne. Éppen 1 év körül szokták elhagyni a két kisalvást, nem sokáig lehet ellene küzdeni, meg nem is kellene. (A rutin változását úgy értem, hogy ahogy nőnek, kevesebb étkezés kell, mint csecsemőként, illetve az alvásokkal változik az etetési idő is, stb.)
Valóban úgy tűnik, hogy már csak fél órára van szükség, és azért harc a “visszaaltatás”, mert nem elég fáradt, és az már inkább egy új alvás. A kettő között játékra, esetleg újabb étkezésre, ivásra lenne szüksége.
A saját tevékenységeidet, beleértve a házi munkát, tanulást, folyton a megváltozott napirendhez kell(ene) igazítani, így legfeljebb marad az esti 1-2 óra a tanulásra, a valódi én-időből pedig lecsippentesz.
Megértem, hogy szükséged van rá, a legtöbb estére én is ráhúzok ennyit, de ha nem tudsz majd máskor tanulni, valahol időt kell találni.
Sejtettem, hogy valaki nem állja meg, hogy ne nyögje ide hogy hálásnak kellene lennem.
Az a baj, hogy itt most ki lett ragadva az, hogy ilyenkor merek tanulni, meg hogy van pofám nem nekem igazodni a nap 24 órájában.
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy az esetek 90%-ban a gyerekhez igazodok, engedtessék már meg, hogy mást is csináljak, és amennyiben falba ütközök, akkor kérdezzek, hátha valakinek van ötlete. Elhihetitek, hogy eddig se én kényszerítettem rá a napirendre, ezt ő alakította ki. Azt is tudom, hogy változik a napirend. És most éppen ennek a közepén vagyunk, azt is tudom, hogy most állunk majd valószínűleg át 1 alvásra mint olvashattátok korábban ezt már kiveséztük.
A kérdésem az 5 órai kelés csúsztatásával volt kapcsolatban, és nem azzal, hogy mikor tanulok/tanultam eddig. Estére az 5 órai kelés miatt olyan vagyok mint a mosott kaka, nem fog úgy az agyam.
Ne haragudjatok, köszönöm azoknak a válaszát, akik akartak is segíteni nem csak belerúgni a másikba mikor gondja van, meg bezzegelni hogy bezzeg neki mennyivel rosszabb.
Ezzel lezártam az ezen való vergődést. Aki nem tud érdemben hozzászólni (#11-re értem meg #12-re, mert a 13 pl. a kritika mellett tudott értelmeset írni) az kérem lapozzon tovább.
Tehát. A nappali alvásnál nincs küszködés hogy visszaaltassam, csak reggelente. Sőt nappal, van hogy 1 óra után mikor felkel, átviszem a nagyszobába, kicsit bújni, mert ébredéskor olyan bújós, édes, erre visszaalszik és nem lehet finoman felkelteni. Szép lassan finoman akarok átállni, hogy ne kínlódjon ő sem.
Annyi hogy összesen így 11,5 órát alszik, ebből 9 éjjel, kb 2,5 nappal. Mindenhol azt olvasom hogy kb 11-12 órát alszik a babájuk éjjel és közeli ismerősöknek is hasonlóan hosszan alszik, mint az ajánlás.
Köszi a válaszokat! Volt sok hasznos tanács!
13-as vagyok. Lehet, hogy nincs "küszködés" nappal, de ha magától kel, és jókedvű, akkor lehet, hagyni kellene, hogy ébren legyen. Ha elmaradna az egyik kisalvás, lehet, hogy a megmaradt alvás kicsit hosszabb lenne, és ugyanúgy beleférne neked pihenés és tanulás.
A második kisalvásnál is annyira fáradt, hogy dülöngél? Bár értem, hogy nem szeretnél még áttérni az egy kisalvásra, de ha mégis elő szeretnéd segíteni az átállást, valamelyik alvásidőben olyan kinti programokkal kell lefoglalni a babát, ami annyira eltereli a figyelmét, hogy elfelejti, hogy fáradt.
Sokan szokták itt írni, hogy akármivel próbálkoznak (későbbi altatás), ugyanúgy korán kel a gyerek. Mi is volt, hogy próbáltunk alvási időkön módosítani. Jelentősebb időeltolást csak akkor tudtunk elérni, ha a gyerek magától változtatott az alvási szokásain. Például amikor elkezdték elhagyni a nappali kisalvást, akkor módosult az esti idő jelentősebben.
A táblázatok szerinti alvás sem jön be minden gyereknél. Nálunk a nagyobbik évekig aludt éjjel 11-12 órát egyhuzamban, nappali alvás mellett is, a kisebbik viszont 9-10 órákat alszik éjjel, többszöri ébredés mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!