Hogyan szoktassam le a ringatásról?
Még nagyon pici a babád, ha sírni hagyod, azzal azt jelzed számára, hogy nem fontos a mondandója, nem hallgatod meg. Ők azért sírnak, nyilván, mert még nem tud beszélni. De manipulálni se tud, sőt direkt idegesíteni sem. Valószínűleg szeparációs szorongás lehet, ő még csak most fog leválni tőled, ő még egynek hiszi magát veled. Szerintem még tarts ki, hiszen azért hívtad a világra, hogy boldoggá, ezáltal kiegyensúlyozottá tedd. Az én kislányom két és fél éves, este szoptatva alszik el, éjszaka, ha ébred, úgy is alszik vissza. Nem szeretném erőltetni, nekem is sokszor fárasztó már, de amíg ő igényli, addig megadom neki. Hiszen ő a pici, ő függ tőlem, mindenben! Nem hagyom magára. Nagyon kiegyensúlyozott, boldog, már beszélgetünk, érzelmeit is meg tudja fogalmazni, bízik bennem. Nem sír, nem nyafog, nem hisztizik, mert megtanulta, hogy bármi gond van, reagálok, ott vagyok, segítek.
Tévedés azt hinni, hogy "rá nő a fejemre" meg elkényeztetem, vagy szófogadatlan lesz. Nem! Épp ellenkezőleg!
Valljuk be : felnőttként ki mit használ, hogy könnyebben elaludjon. Valaki altatót, nyugtatószert, teát, tv-t néz, zenét hallgat, olvas, párjához bújik, vagy épp párnához, stb, ezer eszköz van, amihez a felnőttek is nyúlnak, hogy elaludjanak. Miért pont egy kisbabát hagynánk magára, hogy oldja meg egyedül az elalvást?
Egy kisbaba kilenc hónapig ringatózik édesanyja hasában, ritmikus hangot hall odabenn : a szívverést, a vérkeringést. Ez a folytonos állandóság nyugtatja meg idekint. Felidézi benne a magzati kort, amikor minden rendben volt : kellemes fény és hőmérséklet, nyugalom, nincs semmi gond.
Miért ne segítenénk mi, édesanyánk, a kicsi szemünk fényének elaludni? Csak azért mert a saját kényelmünk előbbrevaló? Azért mert fárasztó éjjel többször felkelni hozzá, azért mert pici és ezer baja lehet, amit csak sírással tud elmondani nekünk? Mi egy édesanya feladata? Mindent megadni a gyermekünk testi - lelki jólétéért. Addig menni, amíg a kicsi megnyugszik, és jól érzi magát. Aki nem így gondolja, az miért vállalt gyereket? Társadalmi, szülői nyomás miatt? Hogy meglegyen a "kötelező darabszám"? Nekik max játékbaba való!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!