Naponta hány gramm szénhidrátot vigyek be, ha szálkásodni, fogyni szeretnék?
Egyéni, van, aki szinte semmi ch nélkül is elvan extrém fizikai aktivitás alatt, bár a testépítők azért valami értékelhetőbb mennyiséget be szoktak vinni edzés előtt akkor is, ha zsírra alapoznak... A tipikus testépítő étrend ugyebár szénhidráton alapszik, de hogy kinek mennyi kell, az nagyon változó.
Nem a testsúlyon múlik, hanem a kalóriaigényen s azon, hogy mennyit hoz a másik két makrotápanyag. Az anyagcsere roppantul szór, ugyanolyan jellemzőkkel, aktivitással simán kellhet az egyik embernek 100-150 grammal több ch s akkor még szolid voltam... Pl. ismerek olyat, aki 5 g/ttkg ch-val (ha zsírszegényen étkezne) jól fogy s még csak nem is különösebben izmos vagy kiemelkedően aktív, bár rosszul sem áll ezekkel. Nyilván nem lassú az anyagcseréje. Kemény fizikai munkában, izmosabban vagy sok futással ez már koplalás lenne neki, míg egyesek akár már zsírosodnának...
A fehérjére és a zsírra vannak jó javasolt értékek (1,5-2, illetve minimum 0,5g/ttkg, felesleg nélkül számolva), de a szénhidrátot neked kell belőnöd, mert az nagyon tág határok között változhat. Van, aki a zsírt emeli a szénhidrát terhére, amit már említettem, az is működhet, sőt van, akinek csak az ad elég energiát.
Kicsit számolgattam. Az 1-1,5-et nem értem, mert már 3-mal is enyhén koplalós szint jön ki pl. nekem, minimális zsír és maxra nyomott fehérje mellett. Nagyobb testnél még beleférhet, ha a kalóriaigény szokatlanul kicsi vagy bevállalja a nagy deficitet, de amúgy...?
A testépítő s egyéb oldalak néha fura dolgokat írnak, egyszer olvastam, hogy nők ne is egyenek "sok" (amennyi szálkásításkor kell) fehérjét, mert az sok kalória, micsoda idiótaság már ez.
A testsúly simán ingadozik akár kilókat is napok alatt, úgyhogy nehéz belőni gyorsan, de hetek alatt azért látható szokott lenni a fogyási ütem. Heti 1 kilónál ne legyen több, de ha ilyen kevés a kaléóriabeviteled és nem bírod jól, akkor inkább fogyj kicsit lassabban.
Ezt ne csökkentsd, nincs is hova. 1-2 hét múlva meglátod, mi lesz, csodálkoznék, ha nem fogynál, az a helyzet, de láttunk már olyat is, vannak trükkös betegségek és szokatlanul lassú anyagcserék.
4-es:
milyen trukkos betegsegekre gondolsz? en is ettol tartok, h ebben vagyok.
:/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!