Neha keszitenek sutit, de csak feher liszt van itthon. Erdemes beszerezni szojalisztet vagy lenmaglisztet? Esetleg valami masikat?
Attól függ, milyen süti. Némelyik jól működik zabpehelyliszttel is, de sokba liszt kell. A szójalisztet nem ismerem, de a lenmagliszt pocsék, ha engem kérdezel. Ha kihagyod a keményítőt, akkor nem azt kapod, amit normális liszttel, ez gigantikus ugrás, a legmagliszt pedig elég rossz ízű sokunk szerint. Ha a búzalisztet más gabonára cseréled, az is nagy ugrás, sőt, a teljes kiőrlésű is nagyon más... Rengeteget változik az íz ettől, még akkor is, ha az adott sütiben kevés a liszt és sok a fűszer, nemhogy máskor.
Sok éve kísérletezem ilyesmivel s ma már tudom, hogy ha igazi sütit, palacsintát, piskótát akarok, kell bele a liszt. Minimum valami gluténmentes, de mix, különben nem lesz jó az íze számomra. Nehéz lecserélni a búzalisztet, mit mondjak, de azért néha megy :)
Mivel nekem még aszénhidrátra is kell ügyelnem, a sütijeim erősen tojásos kevert sütik és piskóták. Ezekbe alig kell liszt s nagyrészt ott is beiktatok olajos magvakat és magliszteket (de csak részben, ha rendes sütis eredményt akarok). Ugyebár bevett dolog diót rakni a piskótába, csodás az eredmény, de igazi piskóta csak gabonával lesz. Attól még finom csak dióval is, de más. S ez nem lesz lightos piskóta, rengeteg jó zsíros dió megy bele, a lisztekből kevesebb kell, főleg némelyikből, vannak remek vízszívók.
Blogokon vannak zabos sütik, talán az a legegyszerűbb. Vagy süss sima liszttel (fehér vagy tk vagy keverve, ahogy tetszik. viszonylag kevés esetben működik a 100% tk liszt, de van rá példa). Úgy tudom, a glutén sokaknak betegségfaktor, de nem mindenkinek. Én évek kihagyása után arra jutottam, hogy kis mennyiségben nekem belefér. Főleg, hogy pótolhatatlan, ha kelt tésztáról van szó. A többinél küzdök és keverem a gluténmentes lisztjeimet, nem is rossz eredménnyel.
Azért az sem mindegy, mekkora a szénhidrátkereted s ebből mennyi jut gabonára.
A szójaliszt és a legmagliszt erősen szénhidrátszegény, ezért gondoltam, hogy lehet, hogy nagyon kicsi rá a kereted...
Én vígan sütizek ketogén diétában is (sokat, mert 1-2 darabbal nem érek semmit), de ott azért más a hozzáállás s a recept, mint amikor 150 grammból jut 100 gramm sütire, ha akarjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!