Hogy süssek itthon kenyeret? (teljes kiőrlésű)
Az a helyzet, hogy már régóta teljeskiőrlésű kenyeret eszem, de kiderült, hogy csak 40% teljeskiőrlésű, a több rész fehérlisztből van.
Arra gondoltam otthon sütnék.
Tudnátok ajánlani receptet? (sütőben süthetőt)
Amit beletennék: telejeskiőrlésű tönkölybúzaliszt, szódabikarbóna, utifűmghéj (rost miatt)
Én csak élesztős kenyeret tudok mondani, de az is elég puritán, nincs benne olaj vagy cukor egy csepp sem, mert nem kell. Útifű sem, de simán lehet bele tenni, csak persze akkor kevesebb liszt vagy több víz kell. De nem tudom fejből, a párom, aki sütni szokott, alszik s az élesztő miatt nem is tudom, megfelel-e neked. Ha igen, holnap megkérdezem. Bár tele van a Net kenyérreceptekkel...
A lisztben nincs elég rost? Az útifű szerintem nem finom és a min. 4000 ft/kg ára sem valami csábos. Jó, én is használtam néha, bár nem rostbevitelre, az van nekem elég olcsó ételekből.
Ahogy az első is írta, magában a lisztben rengeteg rost van.
Annak, hogy nem árulnak 100%-os teljes kiőrlésű kenyeret, azért van, mert nem venné meg senki, hiszen gyakorlatilag ehetetlen lenne.
Szia!
3 éve sütöm a kenyeret.
Nagyon egyszerű,de élesztő nélkül szerintem nem jön fel legalábbis nem próbáltam még szódabikarbónával.
A lényeg,hogy összekeversz mondjuk fél kg-1kg száraz alapanyagot,beledobsz fél kocka élesztőt,sót,2-3 dl langyos vizet,de előszőr csak keveset és elkezded összedolgozni.
A lényeg a dagasztáson van. Arra figyelj,hogy jól gyúrható tésztát kapj,ne legyen folyékony. Értelemszerűen,ha túl híg a tészta akkor lisztel pótold,ha túl száraz akkor vízzel. Nem bonyolult. Takard le 1 órára,majd sütőpapírra helyezve süsd ki. Én 200 fokon sütöm de nekem villanytűzhelyen van és szar is mert csak aluról süt.
Gázsütőben 160-180 fokra tippelek.
Ha kész,szép aranybarna akkor vizes ecsettel kend át ha kivetted a sütőből,akkor szép fényes lesz!
Első voltam. Akkor leírom a mi arányainkat. Tizensok éve sütünk egyébként kenyeret, illetve 5 éve abbahagytuk a glutén evését, a párom nemrég tért vissza rá, s újra vannak kenyereink. A régiekben 25% tk liszt volt, a többi fehér, s akkor még zsiradékot is tartalmaztak. Cukrot sosem használtunk, ahogy már a kenyérsütéshez igencsak értő paraszt őseim sem :).
Bevallom, 100% tk tönkölykenyerünk még nem volt (a múltkori pizza volt majdnem az, de mivel nem volt elég, egy kis kukoricaliszt is került bele), de nem lehet rossz, mivel az 50% tk tönköly, 25% rozs, 25% fehér tönköly is okés, ha pedig rozs helyett kukoricaliszt van, az szerintem roppant finom, elég baj az nekem, az életmódomba semmilyen keményítő nem fér, max. nyomokban. Természetesen ez ízlés dolga. Van, aki szereti a fehér kenyeret is, én pedig sosem sütöttem teljesen fehéret, miután találkoztam tk lisztekkel... :)
Kicsit azért változó, mennyire finomra sikerül a kenyér, mit sem számít, hogy pont ugyanúgy csináljuk pont ugyanabból. Mindig ez volt.
Nos.
1 kg liszt, 6 dl víz, 2,5 teáskanál só (így a párom szerint túl sós, szerintem sótlan), 4-5 dkg élesztő.
Útifűvel nyilván kevesebb liszt kell, s a konkrét vízmennyiség is változhat a liszttel, ez már csak ilyen, nem pont ugyanannyit vesz fel két liszt...
De erről már írt más, ahogy a dagasztásról és a sütésről is.
Nekünk minisütőnk van, amiben 190-200 fokon 50 percig sül, a fenti mennyiséget 3 kis cipócskába szedve.
Köszönöm a válaszokat :) Kifogom próbálni a recepteket :)
Ja és mindenkinekment a zöld kéz :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!