Mit jelent az, hogy lassan felszívódó vagy épp ellenkezőleg, hogy gyorsan felszívódó a szénhidrát?
Melyik mire jó? Vagy melyik a jobb? És honnan lehet tudni, hogy melyek a gyorsan felszívódó, ill. melyek a lassan felszívódó szénhidrátok?
Tudnátok írni példákat? Mindkettőre, ha lehet. :)
Előre is köszi.





Minél lassabban szívódik fel, annál tovább laktat. Az összetettebbek szívódnak később, mivel felvehető állapotba kell hozni őket.
GI sok segítséget ad.





Nagyvonalakban.
A szénhidrátok egy összefoglaló név, többféle fajtája létezik, attól függően, hogy hány darab "cukor" molekula, azaz hány egység kapcsolódik össze.
Vannak a mono és diszacharidok, ezek egy illetve két darab cukormolekulából állnak. Monoszacharid pl. a glükóz, más néven szőlőcukor (és a fruktóz is, de szándékosan tettem zárójelbe, mert más a metabolizmusa) Diszacharid pl a szacharóz, azaz a répacukor vagyis a kristálycukor.
Mivel ezekben kevés a kémiai kötés, amit emésztés során fel kéne bontani, így gyorsan felszívódnak a véráramba és hirtelen emelik a vércukorszintet. Ezek a gyorsan felszívódó szénhidrátok.
Ezek gyors inzulinreakciót váltanak ki a szervezetből és a vércukor hirtelen esik. Mozgás nélkül a leesett vércukorszint újabb fiziológiás éhséghez vezethet, ezért nem szerencsés sűrűn ilyeneket fogyasztani. Ellenben egy keményebb edzés közben vagy után, mikor az izmok glikogénraktárai kiürültek, akkor ezek a gyors szénhidrátok nagyon hasznosak, mert gyorsan feltöltik az izmokat és segítik az izomépítést. Hosszútávfutóknál mozgás közben gyors energiaforrást jelentenek, miközben nem terhelik az emésztőrendszert. Tehát megvan a helyük az életben.
Lassabban felszívódó szénhidrátok az összetett szénhidrátok, azaz a poliszacharidok, keményítők. Bár ez általában az összetételtől függ, mert vannak gyorsabban emészthető poliszacharidok és vannak emészthetetlenek, mint a legtöbb rost vagy az inulin. Az emészthetetlen szénhidrátok probiotikus hatásúak. Amik meg emészthetőek azok a bélben javarészt szépen mono és diszacharidokra bomlanak és felszívódnak, mint a többi cukor.
Az emészthetetlen szénhidrátok, rostok lassítják a többi amúgy emészthető tápanyag emésztését és ezzel késleltetik a felszívódást, tehát pl a teljes kiőrlésű zabpehely az egy nagyon jó lassú szénhidrát, mert sok a rost benne, és az emészthető keményítő tartalma lassan bomlik cukorrá, lassan és fokozatosan szívódik fel. Mivel lassan kerül a véráramba a cukor, így a vércukorszint állandó lesz, nem kell hirtelen inzulin, sokáig nem leszel éhes.
Általánosságban elmondható, hogy edzés alatt és után jó a gyors szénhidrát, minden más alkalommal jobb a lassú.
A glikémiás index jelzi, hogy melyik élelmiszer mennyire gyorsan emeli a vércukorszintet. Aminek magas a glikémiás indexe, az sok gyors szénhidrátot tartalmaz, aminek alacsony vagy közepes, az lassú szénhidrátot. Erre találsz adatot a neten.
A fuktóz monoszacharid, de ennek ellenére nem emeli gyorsan a vércukorszintet, mert a máj alakítja át glükózzá. A gyümölcsöknél ezért fruktóztartalomtól függően változhat, hogy mekkora a glikémiás indexe.
A gyümölcs nagyon egészséges és az így bevitt fruktózzal semmi baj sincs, de a fruktóz önmagában történő, édesítőként való használatát nem javaslom, mert hosszú távon fent leírtak miatt megterheli a májat és kalóriatartalma is magas.
Gyümölcsöt egyébként érdemes a délelőtti, kora délutáni órákban fogyasztani, illetve edzés után is helyet kaphatnak.
Este, amennyiben az edzés nem az esti órákra esik, nem érdemes nagy mennyiségű szénhidrátot fogyasztani, semmilyen formában.





Lassan felszívódó szénhidrát pl: teljes kiőrlésű kenyér, zab, sovány túró.
Gyorsan felszívódó szénhidrát pl: kristálycukor, fehér liszt.










Semmi gond! :-)
Egyébként jó is az!





Nem is értem, miért soroltam a szénhidrátok közé, gondolom azzal kevertem össze hogy lassan felszívódó fehérje, kicsit fáradt voltam tegnap. :P
Jó hát, Én is szívesen eszem, főleg este ha megéhezem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!