Több mint féléve diétázom, "életmódot" váltottam. Vendégségbe gáz diétás süteményt vinni?
Szóval kiderült egy szénhidrát anyagcsere zavar, ami miatt kerülnöm kell a fehérlisztet, a cukrot. Ha szüleimhez megyek, akkor mindig nekem megfelelő sütit viszek. De most egy kicsit távolabbi rokonhoz mennék. Szoktam néha enni fehérlisztes vagy cukros dolgot, rosszul nem vagyok ezektől a kajáktól egyébként, szóval nem cukorbeteg vagyok...
Nem csak magamnak vinnék, hanem egy normál adagot, nem is feltétlenül közölném, hogy ez cukormentes... De párom is küzdött eleinte az alternatív sütijeimmel, de így fél év után úgy néz ki, megszoktuk.
Én mindig a saját recept szerint készült, diétás sütiket viszem, de mivel tudok finomakat sütni, többnyire sikerük van. Ha nem mondom, észre sem veszik, hogy cukor- és lisztmentes. Olyan is van, aki direkt a lelkemre köti, hogy x vagy y (diétás) sütit süssem, mert annyira ízlett neki.
Szerintem nem törvényszerű, hogy ami egészséges, az ne legyen finom.
S mivel nem napi szinten azt kell enniük, még egy kis változatosság, érdekesség is lesz számukra.
főleg, hogy nem te hívod a vendégeket, hanem mintegy "pluszban" viszed a süteményt a náluk amúgy is meglévő kajákhoz.
Vidd nyugodtan a saját recepted szerinti süteményt, hadd próbáljanak ki valami újat ők is :)
Én simát vinnék.
2 cukorbeteg is van a családomban (én és apa), már nagyon sok éve. De egyes családtagok még mindig nyavajognak amikor diétás sütit esznek nálunk. Hogy ők nagyon érzik az édesítőt és nem olyan mint az igazi süti. Szóval ha meg akarod úszni a "pofavágásokat" akkor vigyel simát. Tapasztalatból mondom. Minden családban van legalább 1 bunkó rokon.
Mindenképp szólj, hogy cukormentes! Én is ismerek olyat személyesen, akinek nagyon durva gyomorgörcsei lesznek a legtöbb édesítőszertől. Egyszer eljött hozzánk, férjem megkínálta édesítős sütivel, mert elfelejtette, hogy az van benne, én meg nem voltam ott. Nagyon rosszul lett. Ilyennel ne játssz. Hidd el, enélkül is egy csomó embert érdekelni fog, hogy az milyen.
Amúgy nekem azért alapból fura, hogy vendégségbe valaki a saját igényei szerint süt.... De ez már szubjektív.
Nyugodtan vigyél diétás sütit, szerintem még örülni is fognak, hogy újat próbálnak ki. Ha valaki meg fintorog az egyen másik süteményt, de nehogy már te az anyagcserezavar miatt ne egyél vagy rossz érzéssel egyél desszertet.
Amúgy hozzánk egyszer egy gluténérzékeny lány jött vendégségbe és hozott gluténmentes sütit. Olyan finom volt, hogy azóta mi is rendszeresen elkészítjük holott nálunk senki nem érzékeny semmire.
Eritritet és steviát használok, én úgy tudom ezek nem szokták kikezdeni az ember hasát, de mindenképpen észben tartom...
6, hát igen, én is ettől félek, mert én is szoktam szidni a cukormentes sütiket... 😅
7, miért, ha hozzánk jönnének, nem lenne fura, hogy olyat (IS) sütök, főzök, amit én ehetek?
Egy nyári esküvőre vállaltam süti sütést, elkészítettem két nagyon finom tepsi süteményt, amit én nem ehetek. Itthon ettem egy-egy falatot csak próbának... Ilyet is lehet persze.
Mindkét álláspontot megértem. :)
#5 vagyok, a stevia nem fosat, de az eritrit, xilit, maltit okozhat gondokat. Egy ismerősöm a xilittől kerül a sír szélére, de elég komolyan. Szerintem a maltitolnak van a legnormálisabb íze, mert nagyon hasonlít a cukorhoz és nincs olyan hidegérzet, mint az eritrittől meg xilittől, meg nincs olyan durva mellékíze, mint a steviának, ráadásul a sütikben is ugyanúgy viselkedik, mint a kristálycukor. A maltitolos csokikat nem tudod megkülönböztetni a normálistól. De aki érzékeny rá, simán egy falattól is egész napig a vécén ül.
Ezért én amikor csinálok püspökkenyeret, kekszeket vagy más sütiket maltitollal vendégségbe, mindig írok hozzá egy cédulát is. Ízre nincs különbség, de hatásra lehet... ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!