Ha valaminek magas a glikémiás indexe, az akkor is ugyanúgy megdobja a vércukorszintet, ha más ételekkel együtt, és egyszerre csak keveset eszünk belőle?
#1, tehát ha egy adag répát (GI=40) keverek egy adag karalábéval (GI=70!), akkor elméletileg az étel GI-je 55 lesz?
Valahol amúgy olvastam olyat, hogy a fehérje és a zsír is csökkenti a szénhidrátok felszívódásának sebességét. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Olyanra gondolok, aki szokta mérni a vércukorszintjét (nekem nincs mérőm).
A répa és a pörkölt glikémiás indexe között van némi eltérés. De függ attól is,hogy hogyan készíted el,milyen húsból,mivel sűríted be (én ehhez nem értek,mert vegetáriánus vagyok).
Bátran edd a zöldségeket. A magas rosttartalomtól is felgyorsul az anyagcsere.
#1 vagyok!
Nem, nem fog megváltozni a GI értékük, csak mert összekevered őket, ez egy átlagérték lesz, nem 100%-ig pontos. Akkor lenne pontos, hogyha fognád a zacsi zöldséget és aprólékosan szétválogatnád. Ellenben ha bemegyek a boltba és veszek egy zacskó gyorsfagyasztott vegyeszöldséget, nekem nem nagyon van időm, energiám szemenként szétszedegetni, így átlagolok, s kapok egy hozzávetőleges értéket. Ezzel már lehet számolni, kiindulási alap lehet, de nyilván ha tudod pontosan, hogy 25 dkg répát, 30 dkg borsót és 20 dkg kukoricát eszel, mert mondjuk magad rakod össze a keveréket, akkor azzal számolj, mert úgy pontos eredményt kapsz.
Azt hiszem, a cukkininek is magas a GI-je... Elképzelem, ahogy az az 5 gramm ch keményen megdobja az inzulinszintemet és kivág a ketózisból :D
Nyilván számít a mennyiség. Megeszel egy szem mazsolát, az sem csinál szinte semmit...
S pl. a rost lassítja a felszívódást. A tk kenyérben is az van, mint a fehérben, s egy csöpp plusz, s az már megváltoztatja a felszívódást. Ha külön keverünk/eszünk hozzá rostot, az sem működik máshogy, nem logikus...
#7, a cukkinié 15. Érdekesebb a tök, 65-ös GI, de a glikémiás telítettsége csak 4, illetve a görögdinnye (75 és 5). Ezekben kevés a szénhidrát, sok a víz, úgyhogy mindkettőt elég nyugodt szívvel eszem.
Asszem mégiscsak kéne vennem egy vércukormérőt, mert még mindig nem teljesen tiszta nekem ez a GI dolog, már ami az alapanyagok keverését illeti.
Erről nincs magyar nyelvű irodalmam. Itt van egy angol nyelvű közlemény. [link]
A lényeg az, hogy a fehérje főleg, de a zsír is csökkenti a glik indexet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!