Szendi Gabor egy altudos?
Szendi összeszedett egy csomó nem elfogadott,de divatos ötletet különféle külföldi helyekröl, és ezeket terjeszti jó pénzért.
Tudósnak nem nevezhetö, semmilyen ideillö képesítése sincs (eredetileg informatikus, de amilyen irányban van képesítése, ott sem volt elfogadható, minden eddigi helyéröl kirúgták)
Amiket ír, annak semmi alapja sincs, egyetlen egyet sem lehet bizonyítani, csak értelmetlenül összehordott dolgok.
Szia!
A paleo és a mögötte lévő elméletek nem Szendi "ötletei".
Rengeteg a paleotól független tudós is foglalkozott ezen témákkal és rengeteg létező kutatás van, ami igazolt ezt-azt. Hogy mindegyik megalapozott-e azt nem tudom, én nyilván képtelen vagyok ezt megítélni.
De mondok neked egy példát. Nem tudom ismered-e a GAPS diétát. Ezt egy orvos nő fejlesztette ki a saját autista gyereke számára. A nő nyilván nagy lelkesen, hogy segítsen a gyerekének ISZONYAT ALAPOSAN végigolvasott mindenféle TUDOMÁNY kutatást. Modern kutatásokat és ezekre építve alakított ki a diétát.
És hogy jön a GAPS a Paleohoz?
Úgy, hogy gyakorlatilag szinte egy az egyben azonos dolgokat mond mnd a két diéta. A gluténról, a cukorról, a túl sok ch-ról, bélről, toxinoktól.
Ez a hölgy orvos és nem anekdotákra épített, hanem orvosi kutatásokra...aminek jó része el lett "felejtve", "temetve", mert merőben más következtetésekre jutottak benne, mint ami alapján a mostani orvostudomány "gyógyít".
Ez a nő nem valami "összeesküvés elméleteket" gyártott, vagy le akarta húzni a leplet a "nagy hazúgságokról", hanem szimplán volt egy autista gyereke és neki szeretett volna egy jobb életet. Nem a sarki fűszeres tanácsaira alapozott, hanem komoly tudomány kutatásokra.
A hölgy egyik fő elmélete, hogy rengeteg betegség, közte pszichés is a BÉLBŐL indul ki... pont a szivárgó bél szindróma miatt. Egy csomó toxin gyülemlik fel a szervezetben és ez mérgezi szó szerint pl. az agyat, meg úgy általában a testet.
Tehát van sok bizonyíték. Hogy minden állítás helyes-e, ami mögötte van, azt nem tudom. Biztosan vannak olyan dolgok, mikről majd kiderül rosszul gondolták...a fejlődés nem áll meg :-D.
Minden estre én sok olyan paleost ismerek személy szerint, akinek a paleo óriási segítség volt a gyógyulásában. De biztos sok olyan is van, akinek nem segített...
Szendi egy értelmiségi, nem tudós.
Talán kutatónak még lehetne nevezni, amennyiben.. adott témák szakirodalmának áttekintése kutatásnak számít.
Azzal kapcsolatban, hogy az ő általa hitelesnek talált elméletek tudományosan mennyire is megalapozottak.. erről igen sokat lehetne beszélni.
Szerintem a lehetőségekhez képest jól összeszedi az információkat.
Vannak témák, amikről én is szívesen látnék egyértelműbb vizsgálatokat, de van ami nem megy. A gyógyszeriparnak van anyagi forrása valóban jelentős vizsgálatok elvégzésére, tesztelésre sok alanyon, kettős vak próbával.. ez tök jó, azonban azokat a lehetséges gyógymódokat nem lehet ilyen módon letesztelni, amelyek nem gyógyszerekkel kapcsolatosak.
Így maradnak a kisebb vizsgálatok, teóriák, tapasztalatok. Ezek alapján a paleó egy igen jó dolog, szerencsére a gyakorlatban elég jól működik, sok embernek segít. Ehhez képest elég jó szakirodalma van, bár egy gyógyszer hatásait sokkal több emberen, jobban tudják vizsgálni. Pedig sokszor nem is gyógyít.. de ott a pénz. Tehát a jó dolgok nem is lesznek 'eléggé tudományosak', hiszen nincs mögöttük elég lobbi.
Nem régen leírták nekem, hogy nem létezik áteresztő bél szindróma (ez egyébként egy mérhető jelenség, mindegy valakinek a szubjektív világképében ez nem létezik).
Nem vitatkoztam vele (hiányolták is az érveimet) aljas módon csak annyit válaszoltam, hogy annak mondja ezt, aki kigyógyult az ÁBSZ-éből és az amiatt kialakult betegségeiből. Ennyi.
"Szendi összeszedett egy csomó nem elfogadott,de divatos ötletet különféle külföldi helyekröl, és ezeket terjeszti jó pénzért."
Sajnos azt tapasztaltam, hogy nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is a "tudósok 99%-a összeollózza az éppen valahol divatos elméleteket, lefordítja, és jól összekavarja, így "csinálják" a tudományt, azaz fűrészelik a f*ngot.
Sajnos ez a "tudomány" manapság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!