Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Ti nem aggódtok a paleolit...

Ti nem aggódtok a paleolit diétát követők miatt?

Figyelt kérdés

Én nem így élek, viszont ismerek olyat, aki igen. Sokat hallottam erről a módszerről, és sajnos elég sok rosszat is. De a legelkeserítőbb az az, ahogyan ezek az emberek viselkednek!

Mert az még Ok, hogy "kissé felsőbbrendűnek érzik magukat" amiért nem esznek se cukrot, se tejet, se gabonát soha-de-soha, mert ezt már megszoktam. De az, hogy ezek az emberek szinte mindig idegesek, frusztráltak, kioktatók és.. egyszerűen mintha eltűnt volna belőlük a kedvesség és az emberség. Én legalábbis mindig ezt érzem, amikor velük beszélek. És az a legdurvább, hogy mindenbe belekötnek, és mégcsak végig sem hallgatnak, amikor meg akarom győzni őket arról, hogy valami nincs teljesen rendben, és talán nem kéne rögtön kiátkozni a létező összes gabonafélét és hüvelyest. Felhúzzák magukat és otthagynak, tudatlannak, hülyének neveznek, az érveimet áltudománynak és reklámkamunak bélyegzik. És ez nekem fáj, őket viszont a lehető legkevésbé sem érdekli.

Szerencsére nem várják el tőlem, hogy én is paleo legyek, ennek ellenére én viszont féltem őket. A sok hús szerintem megártott nekik. Mintha tényleg kezdenének átmenni "vadállatba". Mit tegyek?

Ezt amúgy csak én tapasztalom, vagy ti is észrevettetek már hasonlót a szigorú paleo diétát követőkön?

2014. jún. 15. 09:40
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
73%

Nem aggódok, szerintem nem okoz semmi hiánybetegséget a paleó, cukor, gabona és tejtermék nélkül is elvan az emberi szervezet (gabonából, cukros bigyóból tényleg túlfogyaszt a többség és a legtöbb elhízás ezek miatt van), a sok hús is csak akkor árt, ha pl. köszvényes vagy olyan fajta vesebeteg az illető, vagy - zsíros, vörös húsok esetében - ha olyan a szívbetegsége, esetleg hasnyálmirigy-gyulladásban szenved (annak nem tesz jót a túl sok zsír) a legtöbb paleósra ezek nem állnak.

Én nem követem a paleót (eszek zabpelyhet, hüvelyeseket és imádom a sajtot, meg a fehérjeporom is tejsavó-alapú) de bánja fene, hogy ők kizárják, nem vetem el csípőből.

Ne akard meggyőzni őket, akkor pont olyan irritáló leszel, mint ők, amikor téged akarnak térítgetni. :)

Az engem is irritál, ha valaki már-már vallási fanatizmussal, a Helyes Étkezés Keresztes Lovagjaként leordít, mert került az étrendembe mondjuk zöldbab vagy mozzarella. (Élőben ilyennel nem találkoztam amúgy, interneten bőven).

Persze egy rakat más életmódbeli dolgom kifejezetten egészségtelenebb, mint az étkezésem, de az mintha másodlagos lenne. Bezzeg a túróevés!

Nem szeretem, ha valaki rögeszmésen akarja megvédeni az egészségem vagy megszállottan meg akar győzni az igazáról (tökmindegy, hogy erőszakosan, vagy passzív-agresszív flegma módon aka "hát ha te rákos akarsz lenni, csináld...").

Szerintem páran ortorexiás szinten nyomják.

Nekem tökmindegy.

2014. jún. 15. 13:00
 12/16 anonim ***** válasza:
90%

Néhányan már leírták a véleményem s tapasztalatom lényegét: valamiért a táplálkozásból vallást csinálnak egyesek, s pont olyan intoleránsan viselkednek, mint a bigott vallásosak, ama vallásoknál, ahol divat a térítés. Egy Igaz Út létezik, az, amit ők követnek, a többi kis tévelygőt pedig sürgősen a helyes útra kell téríteni, bár egyesek megelégednek az ócsárlásukkal. Lehet az ilyen ember paleós, vegán (a sima vegák szolidabbak szoktak lenni, illetve mivel az nekem teljesen természetes étrend, nem járok vega blogokba, csak nyersvegán, normál vegán és paleo recepteket keresek blogokon. a külföldi vegánok néha eléggé elvetik a súlykot, de a bigottabb nyersvegánok "mérgezed a családod, ha főzöl, amúgyis csak 100% nyers étellel lehetsz ilyen energiától vibráló" hozzáállását sem nézem jó szemmel).

Az igazán bigottakkal vitázni sem lehet, a jobbak legalább megvizsgálják a tényeket, illetve érveik is vannak...

A paleóval amúgy nincs sok bajom, én is szinte teljesen azt követem (de nem azért, mert az a paleo, hanem mert a testemnek így jó. amivel neki nincs baja, sőt szeretem, azt eszembe nincs kizárni, de ezek is szolidabb dolgok, nem a glutén, tej és élelmiszeripari vackok). Talán mert nekem is sokáig tartott eljutni ide, talán mert nem vagyok szakértő (ezért is támaszkodom cikkek helyett testem jelzéseire) vagy mert ilyen a természetem, hajlamos vagyok toleránsan hozzáállni mások táplálkozásához. Én is utálnám, ha beszólnának az enyémre (illetve tennék rá magasról, be szoktak szólni, kb. minden csoport :)). Agresszió bennem is akad (szenvedélyes típus vagyok), de annak köze nincs a húsfogyasztásomhoz, mivel ez utóbbi jóformán nem létezik :) A vega és a paleo egyszerre szimpatikus számomra, a vegán is, csak éppen eszembe sincs tartósan feladni a tojásfogyasztást, hedonizmus, kényelem és tápanyagbevitel szempontjából is gond lenne egy majdnem paleo vegán táplálkozás :D Nyilván össze lehet hozni, a nyersvegánok szinte semmit nem esznek, ami nem paleo, de úgy tűnik, a megfelelő szintű odafigyeléssel elég jól megvannak.

No igen, én ebből a szempontból nézem: ha kizárunk bizonyos ételcsoportokat, lehet-e viszonylag egyszerűen biztosítani a szükséges tápanyagbevitelt? Ha igen, akkor nem söpörhetjük le a témát, hogy így egészségtelen enni. Amit elég sokan tesznek. Hogy a kizárt dolgok egészségtelenek-e, az már egy nehezebb kérdés, amit a hozzáértőbbekre bízok. Olvasgatok ilyesmiről s van hipotetikus véleményem, de ennyi. Én kizárom az adott dolgot, ha számomra gyanús és egyáltalán nem hiányzik - de nem szólok bele, ha mások mértékkel fogyasztják (többnyire akkor se, ha mértéktelenül, csak ha itt a gyk-n direkt véleményt kérnek, direkt fogyási céllal. akkor azért nem tudom támogatni pl. az egész napos kenyérevést, bár máskor sem tartom jónak az egyoldalú táplálkozást).

Élőben sosem találkoztam paleósokkal (nyersvegánokkal igen, olyanok voltak, mint a normál emberek: némelyik kedves és jó fej, némelyik okoskodó, nagyképű, intoleráns), a gyk pedig egy külön világ. De itt is vannak értelmes paleósok.

A nagyhangú megmondóemberek mindig feltűnőbbek, bármi is a téma, talán ezért ez a benyomás alakult ki a kérdezőben.

2014. jún. 15. 16:11
 13/16 anonim válasza:
73%
Én is paleozom évek óta, de eddig még azt hiszem nem lettem ilyen ember mint amilyenekre panaszkodsz. Én nem szólok bele mások mit esznek, cserébe más se szóljon bele, hogy én mit eszek, és ennyi.... Nem térítek senkit mindenkinek a maga dolga milyen könyveket olvas el, és mit hisz el mit nem...
2014. jún. 15. 22:41
 14/16 Julie S ***** válasza:
58%

A problema itt nem a paleoval van, hanem az ismeroseiddel.

Amugy, mint regota paleozo, nekem nehez volt az elejen a lelki oldala, mert mindenki ellenem dolgozott, illetve nehez volt ugy atterni ra, hogy ne nagyon kelljen masok orrara kotni es magyarazkodni (akkor meg alig tudta valaki, hogy mi az a paleo). Azt is nehez volt megszokni, hogy a csaladom eszi tovabb azokat az eteleket, amik lathatoan betegge teszik oket es nem szolni mindezert (azota csak meg rosszabb a helyzet veluk, de az o eletuk). Ezektol rettento frusztralt voltam az elso idokben, de en soha senkibe nem kotottem bele emiatt, inkabb csak magamban orlodtem. (Kinek milyen a vermerseklete.) Es meg sajat magamnak is baratkoznom kellett azzal, hogy rengeteg addigi elvemet, elkepzelesemet adtam fel hirtelen a paleoval, illetve a jarulekos teruleteken.

Aztan az ido megoldotta a dolgot. Mara mar ez nem okoz bennem feszultseget, mert megszoktam, megbaratkoztam a dolgokkal. Meg van mar a paleoval annyi tapasztalatom, hogy magabiztosan meg tudom indokolni, hogy mit miert eszem, vagy nem eszem. Es eddig az ido engem igazolt azokkal szemben, akik le akartak beszelni rola.

Szoval ezek alapjan el tudom kepzelni, hogy a paleozo emberek a kornyezetedben meg csak mostanaban kezdtek (par honapja, egy eve) es meg nem estek at a valtozas tenye altal okozott lelki kilengeseken. Eloszor mindenki lelkes, aztan szembesulnek az elutasitassal, az ellentaborral, a hulyenek nezessel es ekkor sokan "tusket novesztenek" es atmennek tamadoba, felsobbrendube. Ez nemcsak paleo temakorben van igy, hanem barmely temaban megtortenhet. Persze ez, mint mar emlitettem, vermersekletfuggo. Mert ugye van olyan is, aki inkabb magaba fordul, de olyan lelkileg erett es stabil emberek is vannak, akiknek mindez meg se kottyan es konnyeden veszik az akadalyokat.

2014. jún. 15. 22:59
 15/16 anonim ***** válasza:
69%

Julie S mennyire jól megfogalmaztad.

Pont így van, ahogy írod.

Az elején, mikor valaki jobban lesz a paleotól, akkor iszonyat lelkes lesz. Tapasztalja a pozitív változásokat és kialakul benne egy kényszer, hogy megossza mással, egyrészt az örömöt, másrészt meg a tapasztalatot...hiszen annyian betegek körülöttünk és nehéz kussban maradni, ha tudod hogy valami segítene az illatőnek, aki látszólag a megoldást keresi a betegségeire.

Ott az iszonyat lelkesedés és közlési kényszer.

Aztán jön az óriási pofára esés, mert az emberek egyáltalán nem feltétlen keresik a megoldásokat...

És nem tudnak mit kezdeni azzal, amit mondasz hiszen annyira abszurd ahhoz képest, amit az orvsosok és dietetikusok mondanak.

És ez valahol tök érthető.

Aztán ez a paleos egyik-másik pofáraesés után, érts érthetetlen negatív reakció után (a várt pozitív helyett), rájön, hogy jobb, ha nem osztja az észt.

Rájön, hogy NEM KELL SEGÍTENI embereknek.

Az egyedüli járható út, ha maga pozitív példát mutat és csak akkor szól, ha kérdezik.

Tényleg az is lehet, hogy ez az ismerősöd nem rég óta paleozik...emlékszem nekem is olyan nehéz volt az elején, mikor mindenki hülyének nézett.

Ma már egyáltalán nem érdekel. 2 év után ;-).

Egyrészt nem borulok ki, ha valaki nem érti minek paleozok...és már meg sem akarom senkinek sem magyarázni, csak csinálom, mert nekem jó. A többi nem érdekel.

Nagyon szívesen segítek, de csak ha kérnek rá...

Ha nem kérnek segítséget, akkor nem mondok semmit...szerintem tégy te is így, csak nyílván a másik oldalról :-).

2014. jún. 16. 10:02
 16/16 anonim ***** válasza:
77%
Mélységesen egyetértek Veled, ám én nem aggódom értük, csak más diéták topicjaiba ne írjanak térítgetni, mert az rohadt idegesítő.
2014. jún. 16. 14:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!