Nádcukrot miért nem szabad használni a paleo diétánál?
1. mert a nádcukor az szacharóz (glükóz+fruktóz) diszacharid, azaz sima cukor, ami nagy inzulinválaszt vált ki felszívódás után
2. Sparos édesítőszer, de mi a vegyület? Xilit, eritrit mehet, de bizonyos nézetek szerint ezek sem kellenének / bár jobbak mint a cukor vagy az aszpartám.
Megnéztem és most nem is sapros, hanem a polysweet van itthon:
Na ciklamát
Na szacharinát
tömegnövelők (ez minek bele?)
tartósítószerek
aroma
étkezési sav....
nem hangzik jól... de mennyire gáz? Őszintén szólva amennyire szeretem az édességet, ahhoz képest nagyon drága a xillit, pláne az eritrit. Így is folyamatosan fogyok, de nekem KELL a paleo édesség...a stevia meg...tán még drágább a xillitnél és elviselhetetlen mellékíze van.
Találtam egy röpke leírást egy paleos oldalon:
"
Finomított cukrok (kristálycukor, porcukor, kockacukor, nádcukor) a paleolit étrend szerint szigorúan kerülendő cukrok"
NADE! Az édesanyám erre azt mondja, hogy ő FINOMÍTATLAN, BARNA NÁDCUKROT használ.Tényleg nem találok arról semmit.
Nem tudok neked arra válaszolni, hogy a spáros édesítő mennyire gáz.
A káros hatások összeadódnak, és együttes hatásuk tud valódi egészségkárosodást okozni.
Minél több apróságot szűrsz ki, annál többet könnyítesz a tested dolgán.
A nádcukor az répacukor, szacharóz. Ezt felsoroltad, hogy nem ajánlott.
Hogy finomított vagy nem az mindegy, pár ásványi anyaggal és kosszal több van benne, ezért 'nem finomított'. A koszos cukor is cukor, ha engem kérdezel.
Másfelől heti 1-2 cukorevés még nem okoz túlsúlyt.
A nádcukor pont úgy emeli a vércukorszintet, mint a mezei kristálycukor...hiába "maradnak benne hasznos anyagok" és nincs finomítva...
Magyarázd el neki, hogy a paleo egyik lényege, hogy ne ugráljon az ember cukra és inzulin szintje.
Ahányszor nádcukort eszik a cukra felmegy, majd nagyon leesik...
Ha sokat használja, az azt jelenti hogy sokszor lesz magas az inzulinszintje, ami káros...gyulladások felerősödéséhez vezethet.
Hiába nem finomított...
A gabona is úgy ahogy van rossz...nincs olyan, hogy a finomiítatlan jó lenne...a finomított meg rossz. az egész úgy rossz, ahogy van.
;-) Hajrá!
Ami az édesítőt illeti az előttem szólóval egyetértek...
Ez tényleg úgy működik, hogy nyílván nem halsz szörnyet, ha használod...de MINDEN KEVÉS SZÁMÍT, mert összeadódik, tudod mint a bankban :-D.
A sok kis szarből, nagy szar lesz a végén...bár elnézést a szóhasználatért. De ez tényleg így van.
Én nem használnék ilyet a helyedben.
A xilit/eritrit drága, viszont gondolom nem is eszel olyan sok édességet már, nem? Havi 2x, 3x sütsz valamit akkor eloszlik a költség...
Eleve nem túl jó, hogy tele van mindenféle más cuccal is...persze biztosan nem fogsz ettől elhalálozni egyből :-D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!