Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Hol találok olyan grafikont,...

Hol találok olyan grafikont, ami a földművelés terjedésével párhuzamos halálozási arányokat, betegségek gyakoribbá válását mutatja?

Figyelt kérdés
Ha jól emlékszem, Szendi az első paleós könyvében beszél arról, hogy mennyire egyértelműen kimutatható az összefüggés a földművelés terjedésével és a népesség megbetegedésével. Nekem nincs meg a könyv, így nem tudom kikeresni, milyen kutatási eredményekre hivatkozik, de nagyon szeretnék birtokolni egy ilyen grafikont -ütőképes lap lenne a paleó mellett. Légyszilégyszi, aki tudja, linkelje be nekem! Nagyon köszönöm!

2013. szept. 14. 23:47
1 2 3
 21/29 Julie S ***** válasza:
54%

#8: Vak hit? :D Te nagyon előítéletes vagy, pedig... de mindegy is. És "fogyi" diéta?! Ehh...

Senki nem cserél itt meg okot és okozatot. Ami minket emberré tesz, az a genetikánk. Amit a kultúránk ad, az tesz minket "nyugati" emberré. A természeti népek kultúrája meg másmilyen emberré teszi őket. Én úgy látom, te vagy ebben a témakörben egy kicsit megkavarodva.

Az érintetlen természeti népek abból a szempontból fontosak, hogy valaha mi is onnan indultunk. Mi is jobban beleillettünk az állatvilágba, a Föld életközösségébe (ha úgy jobban tetszik, akkor a természetbe). De mára annyira megváltoztatta a "modern" ember a világot, hogy már ezáltal egyetlen természeti nép sem tudja ugyanazt az életmódot folytatni, amit valaha folytatott. Szennyezzük a bolygónk vizét, levegőjét, egyre kevesebb élőhelyet hagyunk nekik, ezáltal az élelemforrásaik is változnak, szűkülnek. De még mindig közelebb állnak ahhoz az állapothoz, amiben mi is éltünk és ami hosszú-hosszú időn át hatott az evolúciónkra. Sokkal hosszabb ideig, mint a mai idők (utóbbi pár ezer év) szokásai. Így általuk egy kicsit külső szemlélővé válhatunk az emberi fajt illetően (ha egy ici-picit lemaradva is), hiszen a modern és fejlett világ függönyén sokkal nehezebb már átlátni.

Amúgy a sok védőoltás és gyógyszer nélkül mi is sok mindenbe belehalnánk még mindig. (A védőoltások és gyógyszerek szerintem nem részei az evolúciónak.) A jelenlegi embertömeg meg akkora "közösségekben" él együtt, amekkorában soha azelőtt. Régen a kisebb közösségek között nem tudtak olyan mértékben terjedni a betegségek, mint manapság ebben a nagy egybefüggőben. Régen a vírusok és baktériumok sem mutálódtak olyan gyors iramban (a saját túlélésük érdekében), mint manapság a gyógyszereink hatására és az immunrendszerünknek is könnyebb volt lépést tartani velük.

Az "ősember" annyiból fontos, hogy a genetikánk kevésbé különbözik tőle, mint amennyire hinni akarjuk. Természetesen változtunk azóta, de nem olyan komoly lényegi dolgokban. Csak ez valahogy manapság valamiért sérti a többség önérzetét.

Szóval szerintem te nagyon félreérted ezt az egész témát. Ha meg akarod érteni a paleót és az elveit, akkor próbálj meg magad érveket gyűjteni mellette is és ne csak ellene. Elég hamar felfedezhetsz olyasmiket, amik felett eddig elsiklottál. Ha tudnád, hogy én anno milyen kétkedéssel vágtam bele a paleóba... aztán mégis bizonyított és csomó addig hajtogatott "hülyeségemmel" felhagytam és próbálok nyitott lenni mindenre, ami előrébb visz és bővíti a tudásomat az egyhelyben toporgás helyett. Ha egyszer oda jutok, hogy a paleo is kevés lesz és nem tud elszakadni majd az esetleges tévedéseitől, akkor ezen is túl fogok lépni.

2013. szept. 15. 21:59
 22/29 anonim ***** válasza:
54%

Nem érdekelnek sem a szamurájok sem az ősemberek.

Egyedül az érdekel, hogy a saját életemben.. az új technológiák adta lehetőségek ne gondot okozzanak, hanem kihasználni tudjam azokat (ha akarom).

Az már csak az én jófejségem, hogy tekintettel vagyok a cukorbetegekre és elhízottakra, mert ugye én nem akarok az ő sorsukra jutni.. és minthogy a mai technológiák elkerülhetetlenül és ocsmány módon összefonódtak az emberek tudatos megbetegítésével, a nagy gyógyszerfogyasztás generálásával.. én ajánlok kiskapukat, hogyan lehet ezeket megkerülni. Persze nem csak én teszem ezt.. vagyunk jó néhányan ilyen kiskapukon közlekedők, akik sosem fognak inzulinra költeni, koleszterinszint csökkentőket vásárolni.. És ajánljuk ezt persze másoknak is. Ez az ami a gyakorlatban is hasznos tudás, és nem csak dísz, csicsa.

2013. szept. 16. 07:54
 23/29 anonim ***** válasza:

Ha már úgyis offolok ezerrel:

Tudatos megbetegítés nem létezik, a rendszer működik rosszul, a kapitalizmus hozadéka hogy a gyógyszer ipar nőni akar bármi áron. De ez nem azt jelenti hogy a gyógyszerészek gonoszak és nem is gyártulajdonosok szabják meg hogy milyen étel kerüljön a közértben a polcokra. A joghurt reklámot írók, a joghurtot gyártók a saját megélhetésükre gondolnak nem a te egészségedre. De nem akarnak direkt megbetegíteni, ez hülyeség. Az erről szóló könyvek többnyire a vitaminlobbi agresszív marketingjei, mint ahogy a gyógyszer marketing is túl agresszív, meg úgy alapjában a legtöbb marketing. De ez nem valami főgonosz műve aki magas forgószékben ül perzsa macskával az ölében és aljasan nevet. Manapság divat a bankrendszerről is ezt gondolni, ezért tartunk ott ahol, mert már a politikusok is ezzel etetnek, rájöttek hogy sokan vevők rá. Szóval muszáj vagyok ebben az apróságban kijavítani téged: nem létezik tudatos megbetegítés. Remélem ezt nem a paleóból szedted.

2013. szept. 16. 18:29
 24/29 anonim ***** válasza:
51%

Miből gondolod, hogy nem létezik tudatos megbetegítés?

Amíg valakiknek érdeke hogy mások betegek, gyógyszerfogyasztók legyenek, addig mekkora ártatlanság kell hozzá, hogy az emberi gonoszságot és kapzsiságot kizárjuk a háttérből?

Nem, az emberi természetet ismerve, teljesen elképzelhető a tudatos tervezés a rendszer mögött. Nem kell hinni benne, én sem hiszek, csak elfogadom hogy valószínűleg így van. De ez semmin sem változtat.

2013. szept. 16. 18:32
 25/29 anonim ***** válasza:
tudatos megbetegítés az is, hogy a húsok antibiotikummal, hormonnal, fokozókkal (pl.étvágy-) kezeltek és a növények vegyszeresek? szerintem kevés paleós mondhatja el, hogy biodinamikus gazdálkodás által előállított, azaz demeter minőségű zöldséget és húst tud magához venni, márpedig ha nem ezt eszi, akkor olyan mennyiségű vegyszerrel, hormonnal és antibiotikummal terheli a szervezetét, ami nem cukorbetegséget, elhízást, hanem szaporodási problémákat, hormonzavarokat, rákot okoz..stb. Előnyös persze a saját termelésű és egyéb kiskerti termények, de manapság hányan mondhatják ezt el magukról? Látom az ismerősök között hogyan bukik ki a laktózérzékenység, gluténérzékenység, és ugyanúgy a rákos sógoromat is végstádiumban...miért biztos, hogy a paleó egészséges, hosszú életet ad? Őseink nem ettek antibiotikumot, hormonokat, vegyszereket..És félreértés ne essék, nem vagyok a paleo ellen, mert magam is 90%ban így étkezem, de amiről nem esik szó és fontos, a minőség! Ismerek én egészséges vegán párt, akik a gyerekeket is így nevelték fel, ma már a gyerek is 20éves. Nekik miért nincs bajuk? Én olyan tapasztalatot szeretnék hallani aki évtizedek óta paleózik, most a mi korunkban, a mai hatásokkal.
2013. szept. 19. 15:33
 26/29 anonim ***** válasza:
26%

"márpedig ha nem ezt eszi, akkor olyan mennyiségű vegyszerrel, hormonnal és antibiotikummal terheli a szervezetét, ami nem cukorbetegséget, elhízást, hanem szaporodási problémákat, hormonzavarokat, rákot okoz..stb"

Ez elmondható a legbiobb gabonáról is. De a gabonák is vegyszerezettek, a zöldség és a hús legalább gluténmentes.

"miért biztos, hogy a paleó egészséges, hosszú életet ad?"

Mert a gabonaevés már rövidtávon elhízást és rosszullétet ad, amiket legalább orvosolni lehet. Gyógyszerekkel nem, csak ha a glutént elkerülik.

"Én olyan tapasztalatot szeretnék hallani aki évtizedek óta paleózik, most a mi korunkban, a mai hatásokkal."

Keress. Mennyien fogytak már le és lettek jobban, csak mert a gabonákat, tejet kerülik (lehet kukoricát, rizst esznek közben). Nem a paleón van a hangsúly, hanem a búzán és a tejen. A vegán ismerőseid esznek gabonát? Egy rendes vega nem, nem búzát eszik hús helyett, hanem zöldségeket és gyümölcsöket. Úgy könnyebb egészségesnek lenni!

Sajnálom, hogy jelenleg nem könnyű jó minőségű húst kapni, sem pedig zöldséget, ha pedig igen az nagyon drága. De egyelőre még ezek is jobbak, mint a búza vagy rozskenyér.

2013. szept. 19. 15:45
 27/29 anonim ***** válasza:
rövid távon elhízást okoz és rosszullétet..hm nekem 30 éven keresztül nem volt semmilyen egészségügyi problémám, de igazán nem erre irányult a kérdésem. keressek...igazán Te vagy az egyik legnagyobb paleó kedvelő, azt gondoltam tudsz példálozni, hiszen nagyobb az ismereted. igen, én is hallottam már, hogy sokan lefogytak (köztük én is), de olyanról nem hallottam, aki évtizedek óta csinálja, és nagyon érdekelne, hogy ilyen hosszú távú hatás milyen. Hiszen ha ez eleve nem diéta, hanem életmód, akkor igen fontos, hogy milyen hatásokra számíthatunk 30-40 év múlva. és a mai kor hatásaival kombinálva, nem az ősemberével, hiszen ma minket egészen más ér a környezetből, mint őket.
2013. szept. 19. 19:14
 28/29 anonim ***** válasza:
én nem merem kijelenteni, hogy a gabona-tejmentesség jobb, mint a vegyszer-hormon-antibiotikum, mert sajnos mindkettő kombináció bőven okozhat bajt!
2013. szept. 19. 19:18
 29/29 Julie S ***** válasza:

Én csak annyit mondok, hogy a gabona- és tejmentesség segít a szervezetnek túlélni a vegyszer-hormon-antibiotikum triót. Persze, sokkal jobb lenne ez utóbbiak nélkül, de ha nem tudod elkerülni, akkor ez van, ezzel kell megküzdeni. És nem mindegy, hogy marad-e a testünknek erre energiája... Végül is gondolj bele, hogy általában sem a gabona, sem a tej nem bio, amit az emberek fogyasztanak. A többi élelmiszer sem az. Mégis, ha elhagyják a gabonát és a tejet, mennyien meggyógyulnak és pl hány nő visszakapja a termékenységét...

Én nem hiszem, hogy ártanék magamnak a paleóval, hiszen előtte minden bajom volt, utána meg jól vagyok. És kíváncsi vagyok, mi lesz velem 30-40 év múlva, de ezt előre nem fogom megtudni. Viszont nem félek tőle, hogy túl nagy rosszat tennék magammal, hiszen annál rosszabbul így sem járhatok, mint a családom legtöbb tagja, akiknek elég változatos "normál" étrend mellett lett mindenféle bajuk, ami kinek halállal végződött, kinek meg szerencséje volt és még él, de ki tudja meddig... Szóval körbenézve a közeli rokonságomban, nincs veszítenivalóm a paleóval. Sőt!

Amúgy évtizedes paleo étrend követésre magyar példát szerintem nehéz lesz találni... De a fentebb írtak miatt én inkább vállalom, hogy akár belőlem legyen később pozitív, vagy negatív példa.

2013. szept. 19. 19:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!