Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Hol találok olyan grafikont,...

Hol találok olyan grafikont, ami a földművelés terjedésével párhuzamos halálozási arányokat, betegségek gyakoribbá válását mutatja?

Figyelt kérdés
Ha jól emlékszem, Szendi az első paleós könyvében beszél arról, hogy mennyire egyértelműen kimutatható az összefüggés a földművelés terjedésével és a népesség megbetegedésével. Nekem nincs meg a könyv, így nem tudom kikeresni, milyen kutatási eredményekre hivatkozik, de nagyon szeretnék birtokolni egy ilyen grafikont -ütőképes lap lenne a paleó mellett. Légyszilégyszi, aki tudja, linkelje be nekem! Nagyon köszönöm!

2013. szept. 14. 23:47
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
51%

Hipotézisek?

Mégis mi bizonyítja azt, hogy nem glutén/tejérzékeny minden ember?

Az emberek többsége beteg, elhízott, igen távol áll az egészségestől. Ez arra enged következtetni, hogy valamikre igencsak érzékenyek. Mivel rengeteg problémán bármely embernél a glutén/tejmentesség segít, ezért okkal feltételezzük, hogy az emberi szervezet érzékeny a gabona és tej fehérjékre. Ez ráhúzható a populáció nagyobb részére. Ezután aki egészséges akar lenni, az majd nem eszi ezeket.. Aki meg nem, az magára vessen.

2013. szept. 15. 14:28
 12/29 Julie S ***** válasza:
50%

#10: Mert az orvostudomány, nem úgy kezeli a sajátjait? :)

Nálam pl valószínűleg nem laktózérzékenységről van szó, hiszen emésztési panaszaim nincsenek és sosem voltak a tejtermékektől. De a páromnak is ugyanígy meglátszik a tejfogyasztás a bőrén, minden egyéb tünet nélkül. (De ő ennek ellenére is fogyasztja.) A gluténérzékenységről meg annyit, hogy az emberiség nagy százalékára így vagy úgy rossz hatással van a gluténfogyasztás és ezt manapság kezdik is felismerni. Orvosi körökben is. És igazán hatékony vizsgálati módszer sem volt/sincs még ennek kimutatására. De majd idővel ez is változik és akkor lesz majd igazán értelme ilyen vitákba bocsátkozni.

A paleónak miért is kéne elfogadnia "mást"? A nyugati orvoslás sem fogad el mást. És sok egyéb irányzat (az élet más területein) sem fogad el mást. Hiszen akkor értelmét vesztené az egész. Az, hogy az egyes emberek mennyire fanatikusak meg csőlátásúak, meg stb, az nem attól függ, hogy milyen irányzatot látnak logikusnak és/vagy hihetőnek, hanem a személyiségüktől, beállítottságuktól, stb.

2013. szept. 15. 14:40
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

Ez az áltudományokra jellemző, hogy előállnak valamivel, és kijelentik hogy ha nem bizonyítod az ellenkezőjét akkor az bizony úgy van. Annak kell bizonyítania hogy minden ember laktóz és glutén érzékeny aki ezt a kijelentést megtette. Nem fordítva.

A civilizációs betegségek oka millió dologra kiterjed, elsők között a stresszre és a mozgáshiányra, illetve a táplálkozáson belül is rengeteg minden lehet (antibiotikumok, adalékanyagok stb) aminek nincsen köze a gluténhoz vagy a tejhez. A probléma összetettsége miatt, mivel a gyakorlatban nem lehet egyértelműen elkülöníteni hogy aki gabonát eszik az beteg aki nem az pedig egészséges, ezek a dolgok nem bizonyíthatóak megfelelően.

Az lenne a bizonyíték, ha minden esetben megfigyelhető lenne a glutén fogyasztásának káros hatása. Csakhogy az emberek 95%ának semmilyen tünete nincs tőle és semmilyen különbség nem mutatkozik ha elhagyja. Szóval nagyon jó kis hipotézis ez a paleó, sok minden alátámasztja logikailag, de akkor sem lehet tényként kezelni. A globalizáció és a környezet gyors változása teljesen összekuszált mindent. Nem jelentheted ki hogy mindenkinek egyformán sok zsírra és kevés szénhidrátra van szüksége és attól lesz egészséges. Van akinél pont fordítva van. Van aki kitűnően megemészti a glutént.

Julie, a tudománynak az a lényege hogy kizárja az egyéni nézőpontokat. Tudomány = objektív megközelítés, semmit nem zár ki előre, és nem tesz elhamarkodott kijelentéseket. Ami ezen kívül esik, az az áltudomány, ami azért elutasítandó mert előítéletes, szubjektív. Ha valamit amit még nem tudnak megfelelően kimutatni tényként állítasz be mert megtetszett, akkor az csak áltudomány. Ha csak meghagyod egy lehetséges opcióként akkor van helye a tudományban.

2013. szept. 15. 15:11
 14/29 anonim ***** válasza:

Hát ez jól hülyén fogalmaztam meg "semmit nem zár ki ... kizárja a.." :D

Azt akartam írni hogy az egyéni látásmódtól, előitéletektől teszi mentessé. Erre meg vannak a módszerek, ezért ilyen eredményes az utóbbi 150 év a kutatás területén.

2013. szept. 15. 15:21
 15/29 anonim ***** válasza:
71%

Az utóbbi 150 év kutatásai eredményesek? Rosszabbul állunk cukorbetegség, elhízás és szív érrendszeri betegségek területén mint 150 éve..

"Annak kell bizonyítania hogy minden ember laktóz és glutén érzékeny aki ezt a kijelentést megtette. Nem fordítva. "

Jó. Azért aki akar, az szerencsére még tud segíteni magán, csak mindenki ismerje meg hogy a gabonafogyasztás és a tejfogyasztás elsősorban az, amit el kell hagynia. Ezt joga van minden magyar állampolgárnak tudnia, aki nem akar beteg lenni, utána már minden döntés szabad.

2013. szept. 15. 15:24
 16/29 Julie S ***** válasza:
69%
#13: A tudomány mely területe igazán objektív a gyakorlatban? Minél jobban belevonódsz egy területbe, annál inkább kibújik a szög a zsákból... hogy alig valami az, ami tényleg objektív. Minden kutatónak megvan a maga szenvedélye, mindenkinek megvan, miben hisz. Ezektől, akármilyen tudományosan objektív szeretne lenni, végül ritkán sikerül valóban annak maradnia. De ez a szenvedély viszi előre a kutatásokat. És mindről az idő az, ami végül eldönti, hogy félrement-e, vagy valóban hasznos és a valóságot tükrözi. Úgyhogy én nem szeretnék túl naivan hozzáállni a "tudományhoz". Amúgy a paleót is objektív tudománnyal támasztják alá. Csak általában friss eredményekkel és új nézőpontokból. És erre mint írtam, csak az idő adja meg a választ, hogy mely irányba is vitt minket.
2013. szept. 15. 15:30
 17/29 anonim ***** válasza:

Ez vajon valami általános nézet a harcművészek körében hogy a fejlődésnek semmi értelme, mert úgyis új problémákkal találkozunk? :D

Ezt a mesteremtől sem tudtam elfogadni.

Persze hogy ha egész életedben ugyanazt a földet kapálnád, négy hat tesód ott lenne elföldelve a kert végében és harminc éves korodban egy nátha vinne el, akkor nem lenne problémád a diákhitellel meg az alzheimer kórral.

2013. szept. 15. 15:35
 18/29 anonim ***** válasza:
# 16 , ment a zöldpacsi erre mást nem tudok mondani (írni)
2013. szept. 15. 15:39
 19/29 anonim ***** válasza:
62%
17, nem értelek, honnan jön a gondolatod a fejlődés értelmetlenségéről. Én pusztán a fejlődést nem látom, ha lenne akkor nem lenne értelmetlen. Kell fejlődés, a baj pont az, hogy nincs előre mutató fejlődés.
2013. szept. 15. 15:45
 20/29 anonim ***** válasza:

Te vagy szamuráj akarsz lenni vagy ősember. :D

Az életminőség konstans javul a technológiai előrehaladással. Annyival volt régen kevesebb beteg ember amennyivel több volt a halott. Az új problémák és lehetőségek együtt jobbak mint a régi problémák és lehetőségek. Bár tudom most már nagyon elkanyarodtam. De nekem fura hogy ez valakinek nem egyértelmű.

2013. szept. 15. 15:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!