Kezdőoldal » Fogyókúrák » Paleo diéta » Sok paleos eszik gyümölcsöt....

Sok paleos eszik gyümölcsöt. De miért? Azok tele vannak szénhidráttal (pl.100g körtében 15g ch van)! Nem úgy van, hogy ha zsírosat esztek, akkor már nem szabad mellé ch-t enni, mert attól hízik az ember?

Figyelt kérdés

2013. ápr. 6. 09:53
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
87%

"Had egyenek gyümölcsöt, már így annyi minden jót kizártak az étrendjükből."

Még is mire gondolsz, kedves?

Mert a paleo egy tej-, liszt és cukor mentes étrend. Ez mind csak rossz.

Komolyan mondom nem értem mire gondolsz, magyarázd kérlek.

2013. ápr. 6. 14:14
 12/17 anonim ***** válasza:
24%

A tej tartalmaz a legtöbb mennyiségben olyan fehérjét, amelyet a felszívódást követően a testfehérje felépítésére lehet használni. Ezen kívül könnyen emészthető és az általatok gyakran emlegetett növekedési hormon káros hatásával kapcsolatban eddig még semmit nem hallottam. A borjú elsősorban nem a sima tejet fogyasztja, hanem a föcs tejet, ami egyáltalán nem hasonlít a sima tejhez, sárgásabb fajta specifikus anyagokat tartalmaz, az összetevők aránya is különbözik.. Ezt issza a borjú, hogy segítse a fejlődését, utána nagyon minimális ideig sima tejet, azt is csak átszoktatásként a vízre.. Elsősorban nem a tejjel hízlalják, segítik a növekedését, azt csak az ellenállóképesség javításáért kapják meg, az immunrendszer aktiválódásáért.. A tehén pedig nem azért ad tejet annyi ideig, mert a borjúnak még szüksége van rá, hiszen a tejelő teheneket elég hamar leválasztják, hanem azért ad annyit és akkora mennyiségben, mert a folyamatos fejés ezt hozzá ki náluk. Amint szép lassan/vagy gyorsan technológiától függ befejezik véglegesen a fejést a tehén nem ad több tejet a következő ellésig. (Szárazon áll).. semmi bajod nem lesz a tejtől, ha csak nem hiányoznak az emésztéséhez szükséges enzimek a szervezetedből, de az nem a tej hibája ..

A gabonák emészthetetlen ballasztanyagai nagyban hozzájárulnak az emésztő mirigyek működéséhez a serkentő hatásukkal és segítik a bélmozgást.. Táplálkozás-élettanilag az egyik legfontosabb élelmirost források és, gondolom mivel annyit emlegetitek a cukorbetegséget had térjek ki arra, hogy pont ezeknek az élelmirostok bevitelének a hiánya nagyban segíti a cukorbetegség kialakulását nem beszélve a koszorúér szűkületről. Igen, tudom, hogy ezek a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálhatóak, de sokkal kisebb mennyiségben.. Az ember napi szükséglete a rostokból kb 25-30 g.. 10 dkg almával beviszel 3,7 g-ot, ami nem túl sok.. Míg mondjuk 10 dkg 15 g rostot tudsz bevinni.

A cukro fogyasztás kerülésével egyetértek.

2013. ápr. 6. 15:57
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Most csak a rostra szeretnék reagálni, épp eleget foglalkoztam mostanság itt a tejjel, ahhoz képest, hogy nem iszom és nem is fogom, mert nekem (ahogy oly sok felnőtt embernek) nem esik jól.

Rost. Azt be kell vinni a szükséges mennyiségben, hogyne :) De nem muszáj gabonából. Én nem 100 grammra szoktam nézni a tápanyagtartalmat és hasonlókat, hanem hogy mennyire reális számomra a bevitele. 10 deka almában valóban nincs sok rost, de 10 deka alma az semmi :D S nem is csak almát eszünk. Az én táplálkozásomban nincs rosthiány, pedig most télen a gyümölcsöt sem viszem túlzásba. Minden külön igyekezet nélkül eszem egy csomó zöldséget, némi gyümölcsöt, olajos magvakat.. A rost az utolsó, ami miatt aggódom :D. Persze az ész (vagy legalább helyes ösztönök) nélküli táplálékcsoportkihagyás természetesen okozhat problémát, egyszerűen nem ész nélkül kell csinálni.

2013. ápr. 6. 16:52
 14/17 nagyontamas ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Ugye te úgy gondolod a paleo valami fogyókúra?

Pedig nem az!

Ami a szénhidrátot illeti, azzal nincs semmi baj, csak a magas GI ételek mellőzendők, de az sem azért, mert azt nem evett az ősember, hanem azért, mert inzulin rezisztenciát okoz. A gyümölcsök természetes formájukban lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ezért aki nem súlyosan cukorbeteg az nyugodtan eheti akár zsíros kaják után is.

Aki fogyni akar a paleoval, az nyilván kevesebb zsírosat, és az alacsony GI ételekből is kevesebbet eszik. Magam, csak az egészségügyi problémáim miatt kezdtem ebbe az étrendbe, és az eltelt öt hónap alatt megszűntek az ízületi problémáim, normalizálódott a vérnyomásom, mellesleg fogytam öt kilót, nekem tehát nem egy újabb "divat" a paleo, hanem a megoldás. Kívánom, hogy neked ne legyenek ilyen problémáid, ha mégis, akkor kicsit mélyebben kéne tanulmányozni a paleot.

2013. ápr. 7. 10:47
 15/17 poiu ***** válasza:

A liszt fogyazstása úgy tűnik nagyotthallást okoz. Kedves bronzkorszakiak, amint többen kifejtették nem áltaában a szénhidráttal, hanem a gyors szénhidráttal, magyarul keményítővel van a gond. A kenyér ugyanúgy emeli a vércukorszintet, mint a kockacukor. Nincs különbség. Tehát paleoban bőséges szénhidrát, nulla liszt.

Föccstej: ez az ELSŐ teje a marhának. [link]

Várható élettartam: ez ugyan angolul van, de a tbálázatot az is értheti, aki nem olvas a nyelven: [link]

A késő kőkorszakban a várható élettartam 33 év volt, magasabb, mint bármikor a történelem során egészen 20. század közepéig. Megdöbbentő, igaz?

Számomra sem vallás a paleo, eszem sajtot, csokoládét, iszom bort. Nem eszem glutént, és általában kerülöm a gyors szénhidrátot. Ha hetente futnék egy maratont, akkor biztosan ennék rizst. Egyelőre nincs rá szükségem. Fogytam kb. 20 kilót, a vérnyomásom 160/95-ről lement 120/75 alá. Salveta!

2013. ápr. 9. 22:05
 16/17 anonim ***** válasza:
51%

12.

Csak a pontatlanságok, a tényszerűség végett.

"A tej tartalmaz a legtöbb mennyiségben olyan fehérjét, amelyet a felszívódást követően a testfehérje felépítésére lehet használni"

A tej egy híg oldat, semmiből sem tartalmaz sokat. Sajnos olyan fehérjékből meg kevés is elég, amik autoimmun folyamatokat okoznak.

"Ezen kívül könnyen emészthető"

Már akinek. Felnőtt emlős eleve nemigen termel tejcukorbontó enzimet, az ember teste nem feltétlen tudja a TEHÉNtej minden fehérjéjét bontani. Nem, nem lehet könnyen emészthetőnek nevezni.

"gyakran emlegetett növekedési hormon káros hatásával kapcsolatban eddig még semmit nem hallottam."

Pedig nagy inzulin szekréciót okoz emberekben. Mindegy melyik alkotója, nem a tejcukor az.

.

.

"A gabonák emészthetetlen ballasztanyagai nagyban hozzájárulnak az emésztő mirigyek működéséhez.."

Hozzájárulnak az ásványi anyagok megkötéséhez, emésztő enzimek gátlásához, egyébként valami óriási újdonság, hogy majd az emésztést nehezítő gabona anyagai segítik az emésztést.

"Táplálkozás-élettanilag az egyik legfontosabb élelmirost források"

Nem, táplálkozás élettanilag a zöldségek a fontos élelmi rost források, a gabonák alacsony vízmegkötő képességű rostokat tartalmaznak, semmi hasznuk, tápanyag hasznosulást, felszívódást gátló hatásuk van, de ez nem pozitív.

"a cukorbetegséget had térjek ki arra, hogy pont ezeknek az élelmirostok bevitelének a hiánya nagyban segíti a cukorbetegség kialakulását nem beszélve a koszorúér szűkületről."

Biztos megvannak a forrásaid. Másfelől viszont a rostos gabonán élő népesség elhízott, cukorbeteg és szívbeteg, a húsokon-zöldségeken élő népek meg nem. Plusz ismerjük a cukorbetegség kialakulásának módjait. 1TD gyerekeknél: autoimmun hasnyálmirigy pusztulás például tejfogyasztás miatt, vagy vírusfertőzés következtében.

1TD felnőttnél: a hasnyálmirigy kimerülése, bétasejtek teljes pusztulása inzulinrezisztencia miatt. Tehát tej, gabonák, keményítő fogyasztása miatt. Lehet jókat mondani a rostos gabonákról, de a hasnyálmirigynek ugyan úgy dolgoznia kell, méghozzá sokat, miről is van akkor szó?

2TD ez ugyan az mint az 1-es típusú, csak még működik a hasnyálmirigy, és tökéletesen gyógyítható, ha az emberek leállnának a helyzetért felelős gabonás, tejes táplálékokról.

"Igen, tudom, hogy ezek a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálhatóak, de sokkal kisebb mennyiségben.. Az ember napi szükséglete a rostokból kb 25-30 g.. 10 dkg almával beviszel 3,7 g-ot, ami nem túl sok.. Míg mondjuk 10 dkg 15 g rostot tudsz bevinni."

Ha egész nap zöldségeket eszel, akkor beviszel elég rostot. Az, hogy rossz minőségű rostokból eszel, nem lesz alternatíva a nagy vízmegkötő képességű zöldség, gyümölcs rostokra.

"A cukro fogyasztás kerülésével egyetértek."

Lehet, de miért? Ugyan azok, akik azt terjesztik amiket egyébként leírtál azt is mondják, hogy cukrot kell fogyasztani (bizonyos mennyiségben). Ne ellenkezz velük, ha egyéb nézeteiket vallod. :) (viccelek ám).

Vagy ahogy a finomított cukor hatásait megismerted, és kedvezőtlennek találtad nézz jobban a gabonáknak és a tejnek is utána, több forrásból tájékozódva.

2013. ápr. 10. 00:06
 17/17 anonim ***** válasza:
A szénhidrátoknak is 2 fajtája van, az egyszerű ez a rossz, ez van a kenyérben, mindenféle lisztben és finomított cukrokban. És vannak a jó szénhidrátok, az összetettek ezek vannak a gyümölcsökben és zöldségekben.
2013. ápr. 10. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!