Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Főtt vagy nem főtt?

Főtt vagy nem főtt?

Figyelt kérdés
Kicsit összezavarodtam. Vízben főtt tojásnak több a kalóriaértéke mint a nyersnek? Vagy én most nem értem. Gombával ugyanez a helyzet, olaj nélkül sütöm meg sütőben akkor is felszökik a kalóriák száma? Ahány forrást nézek meg neten, annyiféle választ kapok és már nem tudom mi van most.
2019. jún. 20. 10:48
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Gomba elég sok vizet veszít, így természetes, hogy a végeredmény egy sűrűbb, ezáltal arányaiban kalóriadúsabb forma lesz.
2019. jún. 20. 11:00
 2/15 anonim ***** válasza:
Gondolom nem nyersen akarod enni a tojást. Inkább úgy mondanám, h a főtt tojásnak kevesebb a kalória értéke, mint a sültnek. Minden, amit olajban sül, sokkal magasabb a kcal, mint a főtt, párolt vagy a nyers verziónak.
2019. jún. 20. 11:10
 3/15 A kérdező kommentje:
Gombát olaj nélkül párolnám, a tojást meg, mint írtam: vízben főzném meg
2019. jún. 20. 11:26
 4/15 A kérdező kommentje:
Első: de én ezt nem értem. Ha bizonyos mennyiségű gombát megpárolok, nem adok hozzá semmit akkor miért lesz több a kalóriaértéke mintha nyersen enném? A tojásnál szintén nem értem miért változik meg a kalóriaérteke ha megfőzőm
2019. jún. 20. 11:29
 5/15 anonim ***** válasza:
Mert a késztermék súlyát tartalmazza általában a táblázat. Szóval ha az van odaírva, hogy 10 dkg főtt gomba, az nem azt jelenti, hogy 10 dkg nyers gomba megfőzve. Ennél több gombát kell elkezdened főzni, hogy a végén maradjon 10 dkg főtt gombád. Így természetesen a kiinduló mennyiségben is már eleve több volt a kalória.
2019. jún. 20. 11:45
 6/15 anonim ***** válasza:
61%
Nem csak a gombánál van így, hanem szinte mindennél. A hőkezelés során az ételek molekulaszerkezete átalakul. Vagy vizet vesz fel (párolás, főzés - ilyenkor általában csökken a kalóriaérték, pl. 100 gramm nyers rizst megfőzöl, abból mondjuk a duplája lesz, tehát a kalóriaérték nem változott, de a mennyiség igen, 100 gramm nyers rizs tartalmaz annyi kalóriát mint 200 gramm főtt), vagy pedig az étel vizet veszít (sütés - ilyenkor pedig növekszik a kalóriaérték, mert azáltal hogy vizet veszít, vagyis könnyebb lesz, de a benne lévő kalória nem változik, ergo grammra lebontva kevesebb mennyiség tartalmazza azt a kalóriamennyiséget amennyit a nyers).
2019. jún. 20. 11:56
 7/15 A kérdező kommentje:
Ha én interneten egyik kalóriaszámláló oldalra beütöm, hogy gomba akkor amit kiad a nyers gombára ( vagy nem tudom milyen gombára, mindenhol csak gombát ír) az a mennyisége a sült gombának is? Úgy is beírtam, hogy sült/párolt gomba kalória de nem adott ki rá semmit.
2019. jún. 20. 11:57
 8/15 A kérdező kommentje:
És a akkor egy közepes főtt tojás (53g) 82 kalória lenne? Ilyen sok? :(((
2019. jún. 20. 12:00
 9/15 anonim ***** válasza:
Ezert kell az eteleket nyersen merni. Gombat azert,mert vizet parologtat el. Rizst azert, mert vizet sziv magaba. Vizet csak akkor szamoljuk hozza az etelhez, ha megesszuk pl. leves. Főtt tojasnak ugyanannyi a kaloria erteke, mint nyersen csak nem minden tojas egyforma meretű, ezert egyes tablazatok nem pontosak
2019. jún. 20. 12:01
 10/15 A kérdező kommentje:
Szóval ha lemérem a gombát nyersen, kapok egy X kalóriaösszeget, megpárolom/sütöm semmi növényi vagy állati zsíron (olaj=növényi zsír) akkor utána ha azt megeszem akkor azt az X mennyiség kalóriát viszem be?
2019. jún. 20. 12:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!