Mi van, ha valakinek nagyon lassú az anyagcseréje?
Fogyni szeretnék, de az a baj, hogy nagyon nagyon lassú az emésztésem. Hiába eszek hetek óta minden nap natúr joghurtot vagy kefirt, meg zöldségeket, gyümölcsöket is (leginkább narancsot meg kiwit fogyasztok mostanában, de gyakran eszek almát is, valamint az elmúlt kb. 3 hétben 2-szer is csináltam brokkolikrémlevest, ha ez számít), így se tudok minden nap wc-zni, sőt, örülök, ha 2 naponta el tudok menni. De inkább 3-4 naponta tudok általában.
És a lényeg, hogy találtam egy régebbi kérdést az oldalon a kcal-számolásról, ahol azt írták, a gyümölcsökben, zöldségekben sok szénhidrát található, de azok poliszacharidok és a szervezet bontja őket mono-és diszacharidokra és csak akkor tudja beépíteni őket, azaz csak akkor hízlalnak, ha mono-vagy diszacharid formájában vannak. Viszont mire a szervezetünk lebontaná őket kis egységekre, addigra ugye már végigértek a tápcsatornán.....
Viszont akkor itt vagyok én, aki ha megeszik pl. egy db almát, az is legközelebb kb. 3 nap múlva látja meg a napvilágot, szóval a poliszacharidjai ennyi idő alatt bőven ráérnek lebontódni a szervezetemben és beépülni a sejtjeimbe, szóval hízlalni. Akkor ez azt jelenti, hogy hiába próbálok egészségesen étkezni, még ha kb. csak és kizárólag salátákon is élnék, akkor is csak híznék? Vagy így ha kiszámoltam, hogy elvileg 1200-1300 kcal-t kéne ennem egy nap ahhoz, hogy legalább fél kg-ot tudjak fogyni egy hét alatt, ennél igaziból jóval kevesebbet kellene ennem?
Attól, hogy ilyen ritkán van nagydolgod, az emészthetetlen anyagokból (pl. cellulóz) nem fog tudni a szervezeted emészthetőt gyártani, és nem lesz kalóriadúsabb mondjuk egy alma. Arról viszont már olvastam, hogy a bélflóra összetétele befolyásolhatja, hogy valaki mennyire hízékony.
Az, hogy csak 2-3 naponta mész wc-re, önmagában nem probléma, ha a székleted normális állagú, és nincs székrekedésed.
Csak salátán élni egyáltalán nem egészséges, persze attól függően, mi van a salátában a zöldségeken kívül. Csak azokat eszed, amiket felsoroltál, vagy valami mást is? A legtöbb zöldségben elég kevés a szénhidrát, de a fehérje és a zsír is. Nem, nem lehet csak zöldségeken élve hízni, legalábbis nem életszerű, mert ahhoz több kilót kellene megenni belőlük naponta (még krumpliból is), amire kevés ember képes. Még kizárólag gyümölcsön élve se valószínű.
Jó lenne, ha megírnád legalább a magasságod, súlyod és nemed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!