Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Félek, hogy nem tudok lefogyni?

Félek, hogy nem tudok lefogyni?

Figyelt kérdés

Annyi mindent mondanak, annyi dologra kell figyelni.

Elég számolni a kalóriákat, de van ki azt mondja, hogy az nem elég, mert ha pl főleg szénhidrát amit bevisz az ember, akkor megáll a fogyás, nem ér semmit, ha az kevés is.

Hogy a joghurtot, puffasztott rizset nem kéne enni.

De van aki ezt ajánlja. Van aki azt mondja, hogy nem mindegy, melyik napszakban eszünk, van aki azt mondja, hogy mindegy.

Van ahol azt írják, hogy nem szabad kihagyni a reggelit, vacsorát, van aki úgy fogyott.

Azt sem értem, hogy mikor kezd raktározni a szervezet? Ha kevés kalóriát viszek be, vagy ha mennyiségben keveset eszem?

Sajnálom, hogy ez ilyen lett, de igazából semmivel sem vagyok tisztában, de szeretném jól csinálni...

2018. ápr. 2. 21:35
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Kalóriadeficit=fogyás

Kristálycukrot is ehetsz disznózsírral, ha tartósan kalóriadeficitben vagy, fogyni fogsz.

Sokaknak azért "nem válik be a kalóriaszámlálás", mert pontatlanok, vagy becsapják magukat. Pl nem fogják fel, hogy minden egyes kis falatot számolni kell. Nem mindegy, hogy 1 csapott evőkanál, vagy 1 púpos evőkanál olajat rak a rántottába, stb. A legtöbb kalóriaszámláló oldal túlbecsüli, hogy egy ember mennyi kalóriát éget el 1 óra intenzív sétával, vagy lehet, hogy az a baj, hogy sokan azt hiszik, hogy ha 5km/h-val sétálnak, az intenzív, csak mert ők "elég" fárasztónak érzik.

Minden diéta a kalóriadeficiten alapszik.

A szénhidrátszegény diéta során sok minden kiesik. nem ehetsz gabonaféléket, gyümölcsöt, sok zöldséget sem. Ha csak simán elhagyod a szénhidrátdús ételeket, fogyni fogsz. De ha pl kenyér helyett eszel plussz 2-3 szelet sajtot, eszel egy jó kis zsíros kolbászt, "hiszen az szénhidrátszegény, az úgysem hízlal", na akkor nem hogy fogyni nem fogsz, egyenesen hízni fogsz.

1g szénhidrát 4kcal

1g fehérje 4kcal

1g zsír 9kcal

Ha a szénhidrátot zsíros ételekkel helyettesíted, sokkal kevesebbet ehetsz.

Ha kevés kalórit eszel hosszú távon, fogyni fogsz. Ha a szervezeted úgy érzi, hogy túl gyorsan/túl sokat fogysz, akkor kezdi el lelassítani az anyagcseréjét. Ha még tovább fogysz, a szerveid kezdenek leállni, az izmaid nem pumpálják a vért, leáll a szíved. De idáig csak az anorexiás, testképzavaros, öngyilkos hajlamú emberek jutnak, ha nem kapnak segítséget.

Az anyagcserédet sporttal, vitamin és tápanyagdús étrenddel tudod normál szinten tartani. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, természetes formájú, nem feldolgozott ételeket. Pl gabonafélék, teljes kiörlésű dolgok, főtt, párolt zöldségek, az olajban rántott ételeket süsd sütőben, kevés olajjal megspriccelve stb

2018. ápr. 2. 21:48
 2/3 anonim ***** válasza:

Csatlakozom az elsőhöz, a fogyás a kalóriadeficiten múlik. Nincs tiltott étel, persze egyértelműen károsat inkább ne egyél s persze vannak célszerűtlenek (de ez már sokban függ az egyénen).

A napszak mellékes, az összbevitel számít, DE persze ne éheztesd magad estig, mert az kontraproduktív (ha nem eszel estig, de neked az príma, az más. így is sokan fogynak, viszonylag könnyen, mert az evési ablak korlátozása hatékony tud lenni s napközben elfoglalják magukat. nekem pl. inkább ez hízást okozna, mert kiéhezve extra sokat kell ennem. úgyhogy egyél akkor, amikor neked a legideálisabb. nem kell reggeli és vacsora, ha neked anélkül sincs semmi gondod, viszont csak így tudod összehozni a fogyást extrém nehézségek nélkül).

A legtöbben szénhidrátra alapozva fogynak, hogyne lehetne már úgy fogyni? Én is csak azért nem fogytam soha úgy, mert nem laktam jól és többet ettem. Kalóriadeficitben akkor is fogyok, ha mézes kenyeret eszem, ahogy más is, épp csak sokunknak igen rossz módszer lenne ez és nehezen megvalósítható...

Több nap koplalás után lassul be az anyagcsere (általában kis mértékben, de vannak érdekes esetek, ahol durvábban). Raktározni, ugye, csak többletben lehet (az egyesek fejében élő "raktározó üzemmód" nincs, csak olyan, hogy a többlet zsírként raktározódik, akár gyors az anyagcsere, akár természetesen lassú, akár belassult), koplalásnál képtelenség az ilyen, de a súlytartás nehezebb lesz a belassult anyagcsere miatt, ami ki tudja, mikor gyorsul vissza. Plusz a koplalás izmot sem csak minimálisan bont.

A kis mennyiségű ételtől nem lassulhat az anyagcsere, ha csak a térfogat és a súly kicsi, de a kalória, makrók rendben vannak. Legalábbis erősen csodálkoznék, ha ez történne s tudom, hogy egyes étrendeken igen nagy kalóriasűrűségűek az ételek, mégsem tapasztalnak az emberek semmi ilyesmit.

2018. ápr. 2. 22:12
 3/3 anonim ***** válasza:

Kinek mi jött be.

Nekem valóban nem volt elég számolni a kalóriákat, oda kellett figyelni a szh/fehérje/zsír arányra is, akkor indult be igazán a fogyás.

Semmi baj egyes élelmiszerekkel, valóban bármit lehet, ha belefér a keretbe, de mondjuk a "gyümölcsös" joghurtoknál valóban érdemes odafigyelni, mert tele vannak cukorral. Inkább natúr joghurt. Puffasztott rizzsel nem tudom, kinek mi baja van.

Étkezni úgy kell, ahogy neked jó. Nekem napi 5x evéssel ment a fogyás.

A raktározásról nem tudok nyilatkozni, állítólag ha extrém keveset visz be valaki tápanyagokból, akkor kezd el raktározni a szervezete, de kalóriaszámolásnál épp az a lényeg, hogy kevesebbet egyél, de egy szint azért meglegyen, tehát nem tudsz úm. éhezni. Én legalábbis nem éheztem. :)

2018. ápr. 3. 10:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!