Ti tudtok főzni, ha kalóriát is számoltok?
Ha kész, akkor külön leméred a fött zöldségek össz súlyát, a hús össz súlyát. Mivel fözés elött lemérted ezekenet nyersen, ezért tudod, hogy a (csak példa) 1 kg nyers húsból lett 600g fött, de a kalória ugyanannyi maradt benne.
Azt a darabot, amit a tányérba teszel, elötte leméred és akkor ki tudod a fött hús kcal-ját számolni.
De szerintem eléggé túlbonyolítod, mert sem a föt zöldségek, sem a fött hús nem az, ami elviszi a napi keretedet. Megsaccolod a súlyát (pár hét alatt igen jól bele lehet jönni a saccolásba) és valamennyivel többet számolsz be - így biztos nem léped túl a keretet.
Volt egy ugyanilyen kérdésem nemrég, én leves miatt direkt bonyolultabb kajával kérdeztem meg.
Nekem többségében az volt a válasz, hogy ilyen esetben átlagolni tudsz. Pl. ha csináltál egy liter levest fél kiló répával és fél kiló hússal, akkor feltételezned kell, hogy 2 deci levesben 10 deka hús és répa lesz. Még ha nem is ennyi, de a kalóriát ez alapján átlagolod.
Én feltételezem, hogy egységes a dolog. Nyilván nem az, de az a nüansznyi eltérés hol érdekel engem? (Olyan nincs, hogy egy tányérral eszem és az csupa ilyen vagy olyan, lesz abban minden. Ha sok répa mászik bele, akkor kirakom egy részét.) Sokkal többet tévedek másutt, ha grammra mérek mindent, akkor is, mivel pl. a gyümölcsök cukortartalma eltér, a keverőedényben marad valami, a tojások sem egyformák (ezt figyelembe veszem számolásnál, párezernél már szemre látom, standard tojáshoz közeli-e az adott darab, DE a sárgája lehet kisebb és nagyobb ugyanakkora tojásnak. na ezzel biztos nem vesződöm)...
Sokszor csak tippelek, mert ha mindent lemérnék (egy leves 17 mérés volt egyszer), akkor még gyakrabban lennének nem számoló korszakaim, nem embernek való ez. S a tippem elég jó. Mivel a napi kalóriaégetésem sokkal változékonyabb, mint amekkora a tévedésem, nekem pedig a deficit érdekes, amit persze nem tudhatok... Nincs értelme beáldozni az étkezéseimet és a lelki nyugalmamat. Sokkal pontosabb úgyse lenne, csak én őrülnék bele. Nem enni zöldséglevest, amit szeretek és igénylek, mert nem homogén? :D Nagy ostobaság lenne.
Amúgy a legjobb, ha van egy jó módszered, ahol nem kell számolni. Úgyse a számolástól fogysz, csak ugye hasznos a makrók ellenőrzése végett, a csuda vigye el :(
Egyszer elég leírni a sajátodat, az alapján, hogy mi van benne. :) Az egy-egy adagnál átlagolni fogsz, hogy mennyi a husi meg a gomba benne, de azért ez egy megközelítően jó érték.
Ha meg legközelebb ugyanilyen levest csinálsz, már úgysem fogod pontosan lemérni. Mert nagyjából ugyanolyan arányban teszed bele a dolgokat, és megközelítőleg fogod tudni.
NE a neten keresgélj, mert rengeteg rossz adat van. Csak olyan jöhet szóba, amihez pontos recept is van, mert azt le lehet ellenörizni, illetve látod, hogy mennyire hasonlít ahhoz, ahogy te készíted. De akkor meg már egyszerübb a sajátodat egyszer kiszámolni, és attól kezdve azt venni figyelembe.
Javaslom a kaloriabazis.hu-t, ott saját recepteket is fel tudsz vinni és annak számolni ki a kalóriatartalmát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!