Hogy vágtatok bele az életmódváltásba? Hogy sikerül mindig kitartani mellette?
Nálam az a baj, hogy pár hónap után minidig meg borul a rendszer egy hónapra, és amit akkor lefogytam, visszahízom. Ez lelkileg kiborít már. Ti ezt, hogy kezelitek?
Köszönöm a válaszokat.
Először is takarítsd ki a konyhából-hűtőből azokat az élelmiszereket, és főzési alapanyagokat, amelyek a korábbi életmódodhoz kapcsolódnak: kenyeret, lisztet, cukrot, tejtermékeket, csokit, édes gyümölcsöket, és mindenféle nasikat, mekis kajákat, bolti cukrozott gyümölcsleveket, stb. stb.
Cseréld le őket egy-egy egészségesebb helyettesítővel...
Tanulj meg az új alapanyagokkal, új elkészítési/főzési módszerekkel, új ízeket, kajákat, recepteket meghonosítani, ill. amiket a fogyózás alatt ettél, most azok legyenek minden-naposak.
És ami testmozgást a fogyózás alatt végeztél, az a továbbiakban is legyen jelen napi szinten életedben!
Egyél naponta többször, de keveset!
Este 6 után már ne egyél, ne nasizz. Vizet/teát igyál...
3!
"Este 6 utàn ne egyèl"
Ezt a baromsàgot mèg mindig terjesztitek? Semmi köze időponthoz kötni az evèst. Ha kijönnek a kalóriàk es a makròk, ehetsz te èjjel 11-kor is.
Hoztam 1 szabájt, minden nap megyek boltba kaját vásárolni, nem csak rohanva, hanem egy jó fél órát elsétálgatok a polcok közt, előfordul, hogy 2-3 * is meggondolom magam és vissza teszem, amit már levettem a polcról... Napi 1500ft kajapénzt adok magamnak, e fölé nem mehetek, még akkor sem, ha olyan dolgot veszek, ami nem csak 1 napig húzza, kivétel a kókusz zsír, lenmag, oliva olaj és a vitaminok, méz.
Ebben az 1500ft ben, benne kell lennie minimum 4 étkezésnek, hús, köret, zöldség...
Ma pl volt 2 banán reggeli, tízórai -ebéd sült csirke comb 100-100gramm, puffasztott rizs 100-100gramm,
Uzsonna és vacsi lesz még 125-125gramm sült csirke comb,
Valamint saláta, 1 fej salátából, 1 lilahagymából, 1 nagyobb paradicsom, 1 kaliforniai paprika, ezek apróra szeletelve, lenmag olajjal meg olivával leöntve, ennek a nap folyamán el kell fogynia...
+lefekvés előtt 100gramm zsírszegény túró kevés mézzel.
Ja és mindig előző nap vásárolok.
Nekem is volt egy ilyen időszakom, de ezt fejben kell tudatosítani magadban. Az életmódváltás az egyetlen megoldás. Első körben tényleg a konyhát kell "kitakarítani". Legfőbb alapanyagok a következők legyenek : -jó szénhidrátok ( zabpehely, barnarizs, v basmati v jázmin rizs, édesburgonya, köles, rozskenyér, puffasztott rizs, köles, hajdina, quinoa, bulgur stb. )
-zöldségek ( főként zöld zöldségek,paradicsom, padlizsán, cukkini, hüvelyeseket inkább kerüld)
- húsfélék ( csirke, pulyka, halak, esetleg sovány marha )
- tej helyett mandula, rizs, magtejek , tejtermékek legyenek kisebb arányban ( Szervezetünk felnőtt korban a tejet már nem tudja úgy feldolgozni. én pl nem fogyasztok tejterméket. ) Ha mégis szeretnél akkor sovány túró, cottage cheese, mozarella
- főzéshez használ olívát vagy kókuszolajat
- gyümölcsöket kis arányban és inkább a bogyósakból válassz. Banánt inkább kerüld, mert magas a szénhidrát tartalma, de ha nagyon szeretnél akkor csak fél db-ot egy nap. A gyümölcsök menjenek a nap első részében reggel vagy tízóraira.
Este már ne fogyassz szénhidrátot! Inkább menjen saláta csirkével vagy hallal, esetleg rántotta 3 tojásból( 2 fehérje 1 egész tojás)
A 3-as válaszolónak azt üzenem, hogy nem 1986-ban vagyunk, hogy az este 6 után nem eszek baromsággal kelljen bombázni a népet. Ha éjfélkor fekszel le aludni, akkor simán vacsorázhatsz este fél 11kor is még!!
Ahogy a 4-es is mondta, ha belefér a makróidba, akkor nyugodtan ehetsz. Viszont nem mind1 mit, este 11kor is ehetsz még salátát csirkével, v hallal ( csak szénhidrátot nem ) Én mivel este edzem, nekem egy fehérje shake ilyenkor a vacsi és igen este 11kor !!
Nagyon fontos az is, hogy kiszámold mennyi az alapanyagcseréd és ez alá ne menj. ( Ez az az érték amit akkor is meg kell enned, ha csak egész nap ülsz és nem sportolsz semmit ) Ezen az oldalon kiszámolhatod.
Illetve fontos, hogy makrók alapján táplálkozz és nehogy kalóriákat számolj !!! ( makrók: szénhidrát, fehérje és zsírbevitel grammban )Ehhez első körben kell egy nagyon jó grammot is mérő konyhai mérleg. A mérlegen minden egyes alapanyagot le kell mérni pontosan. Ajánlom a kalóriabázis.hu oldalt, ahova beírod, hogy miből mennyit ettél és így nyomon tudod követni a táplálkozásokat, máskülönben nagyon el lehet csúszni. A makrók fogyásnál kb 2 gramm fehérje/ testtömeg kilogramm, szénhidrát 2,5 gr / ttkg, zsír 0,8/ ttkg. ( Tehát egy 60 kg-s nőnél 120gr fehérje, 150 gr ch, és 48 gr zsír ) De persze majd meglátod magadon napról napra, hogy mennyi az ideális bevitel neked.
Végezetül a legfontosabb tényleg az életmódváltás, az időszakos diéták semmit nem érnek !
Az életmódváltással a későbbiekben majd belefér az is h havonta csalj egy hamburgerrel pl, de az első pár hónapban próbálj 100%osan tisztán étkezni.
A fogyás 70%ban a jó étrenden, 30 %ban a mozgáson múlik.
Sok sikert :)
( Ha még van kérdésed nyugodtan írj ! )
3-as vagyok, aki azt az "este 6 után ne egyél" baromságot írta!!!
Én is kb. este 11-ig fent vagyok, tv-zek, gépezek, mikor mit... az biztos, hogy amit este 6 után "elnasizok" és mozgás akkor már szinte nuku,... másnap reggel nehezebb tőle megszabadulni!!!
Szóval nem csak úgy beszélek bele a levegőbe, saját tapasztalatot írok!
Tedd te is azt, de ilyen stílusban azért talán mégsem kellene a másik segítő válaszát lepocskondiázni!!!
Nem pocskondiáztalak!
Csak egy kérdésem lenne: Mit eszel este 6 után?
Csirkétől salátától illetve egy adag fehérjétől tutira nem hízhatsz el. Képzeld és este 11re érek haza utána benyomok egy fehérje shaket és fogyok.
Az a nem mind1 hogy a makróidat túlléped e. Este pedig szénhidrátot nem lehet enni !! Fehérjét viszont szinte kötelező!! Ha este 6tól reggel 6ig nem eszel semmit, akkor kb 12 órán át éhezteted a gyomrodat.
Azért megnézném a makróid és egy napi táplálkozásodat. Biztos, hogy nem az este 6 után eszek dolgon csúszik el az egész !
Semmi gond nincs ám a szénhidráttal sem este 6 után :) Van, aki csak este 6 után eszik :D S van, aki mindig eszik szénhidrátot, pl. én is.
Hehe, én sokszor 20 órán át "éheztetem a gyomromat", jólesik nagyon, számos előnye van azok számára, akiknek ez bejön, nem szenvednek tőle, inkább akkor szenvednének, ha meg kéne erőszakolni a szervezetüket a túl korai evéssel. Azt már kisgyerekként is nagyon utáltam.
Sokfélék vagyunk, táplálkozás terén extrém nagy eltérések vannak az ideális módszernél... Jó, ha valakit nem vakítanak el mások okosságai s megtalálja a saját stílusát, amivel jól érzi magát. Ég és föld a különbség energiaszintben, éhségben, közérzetben, ha a saját vagy ha mások szabályait követem...
Ami a fő kérdést illeti. Én nem hízok vissza, de az életmódváltást komolyan gondolom. Nem mondom, vannak kilengések itt-ott, általában azért bizonyos keretek között... De a régi evési stílusomra soha többé nem tudnék visszaállni, ez már az elején kiderült. Egészségtudatosságból, meggyőződésből váltottam, ezt nem borítja holmi kósza vágy. De ha egyszer-egyszer mégis eszem valami extrém tiltólistásat, akkor is visszaállok azonnal a régi rendre és megint nem eszem hetekig, hónapokig...
Az új életmódom élvezetesebb, bolond lennék borítani, ez mondjuk elég fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!