Hogy lehet kevesebb kalória egy csomgaolt ételben, mint a
frissben?
Figyelt kérdés
Láttam egy csomó konzerven/fagyasztott zöldségen (főként), hogy 100grammjuk kevesebb kalóriát tartalmaz a csomagolás szerint, mint a friss zöldség például... Ha jól tudom, akkor a fagyasztott ételeknél a jeget, vagy a konzerveknél a tartósítószeres levet nem számolják bele a 100grammra vonatkozó tápértékbe.... Ezek szerint csak a csomagoláson vannak rosszul feltüntetve az adatok? (pl a csiperkegomba 100 grammonként 40kcal-t tartalmaz, az üveges termékre meg 22 van írva...)
Nem kevesebb, de a konkrét faj is számíthat, más adatbázis alapján dolgoznak, ilyesmik (sokat számít az érettség is, vagy akár a termelés körülményei, de azt nem hiszem, hogy beleveszik, egyszer megmérte valaki azt vagy hasonlót, gondolom innen veszik az adatot).
Fagyasztással, befőzéssel nyilván nem veszt kalóriát a zöldség.
2015. okt. 25. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
2/7 anonim válasza:
Kioldódhatnak, lebomolhatnak tápanyagok, úgyhogy valamennyire számít a befőzés. Ha kevesebb vagy több víz lesz az adott dologban, az is számít - pl. 100 g aszalt szilva sokkal több kalória, mint 100 g friss, mert az előbbi sűrűbb. De a fő tényező valóban a pontos fajta és az érettség inkább.
2015. okt. 25. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
3/7 anonim válasza:
Légy szíves, tegyßel be képet pl a gombakonzervröl, mert valószínüleg valamit nem jól nézel.
A konzerveknél ugyanis általában a levét is beleszámítják az össz súlyba, és emiatt lesz kevesebb a kcal-tartalom.
(A fagyasztott ételeknél nincs benne jég, az csak akkor lehetséges, ha rosszul tárolták)
2015. okt. 26. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
4/7 A kérdező kommentje:
ez pl egy Bonduelle gomba konzerv volt. Tehát a konzerveknél a levet is beleszámítják a tápértékbe?
2015. okt. 26. 10:07
5/7 anonim válasza:
A konzerveknél külön megvan adva az össztömeg (ez folyadékkal együtt) meg a zöldségféle tömege külön.
A kcal-érték az egész konzervre vonatkozuík általában, a levével együtt.
2015. okt. 26. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 anonim válasza:
Ennél a konzervnél éppen azonos a nyers és a konzerv kcal-értéke: a nyers 22 kcal/100g, a konzerv 19 kcal/100 g - ez gyakorlatilag ugyanannyit jelent, más-más táblázatból nézték ki. (A 40 kcalt nem tudom, honnan szedted, valószínüleg elnéztél valamit)
2015. okt. 26. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
7/7 A kérdező kommentje:
KalóriabBázis-ról néztem. De pl ha egy lencse konzervet veszek, aminek a súlya lével együtt 400gramm, és 100grammra vonatkozóan pl 100kcal, akkor 4x100kcal-t számoljak rá? Vagy a töltő tömeggel szorozzam meg a kcal tartalmát.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!