Hogy működik a kalória égetés?
Miért az egész napi kalória mennyiség számít?
És ha fogyok hogy fogyok naponta mindig pár dekát vagy egyszerre többet?
Mi történik ha én egyik étkezésnél rengeteget eszek a következőél pedig alig vagy semmit?
Mi történik ha én úgy döntök hogy 1 óra múlva ismét eszek de viszont nem vacsorázok?
Mit csinál a gyomor a meg nem emésztett étellel a hasamba ha én rá eszek?
Raktározni tud 1-2 nap alatt a szervezet?
"Miért az egész napi kalória mennyiség számít?"
Miért, minek kéne számítania?
"És ha fogyok hogy fogyok naponta mindig pár dekát vagy egyszerre többet?"
Egyénfüggő.
"Mi történik ha én egyik étkezésnél rengeteget eszek a következőél pedig alig vagy semmit?"
A másodiknál éhes maradsz.
"Mi történik ha én úgy döntök hogy 1 óra múlva ismét eszek de viszont nem vacsorázok?"
Akkor egy óra múlva eszel majd, erre most mit mondjon az ember?
"Mit csinál a gyomor a meg nem emésztett étellel a hasamba ha én rá eszek?"
Azt is összetrutymósítja, majd a belekbe küldi.
"Raktározni tud 1-2 nap alatt a szervezet?"
Amint olyan tápanyag kerül a vérbe, amire nincs azonnal szükség, azonnal raktározódik.
Igazából erre nincs tudományos igényű bizonyíték, hogy jobban fogy az ember több kis étkezéssel. De az lenne az elv mögötte, hogy mindig legyél jóllakva valamilyen szintig, ne éhezzen a szervezet soha, mert akkor kevésbé valószínű, hogy lassulni kezd az anyagcseréd.
Az tökmindegy, hogy a felesleg elraktározódik. Ha 2000 kcal energiát égetsz el egy nap, és reggel megeszel egy fél kiló kenyeret 150 gramm szalonnával, ami összesen 2000 kcal, és többet nem eszel aznap, akkor az fog történni, hogy a reggelidből fölszedsz 100-150 gramm zsírt magadra, aztán a nap maradék részében azt el is égeted, tehát grammra ugyanannyi leszel másnapra, mint voltál.
(Valójában persze nem, a salakanyagok, megkötött víz stb. miatt, de a zsír mennyisége kb. nem fog változni rajtad. No meg valójában nem is tudsz ilyen mennyiségű kaját megemészteni, tehát egy része csak át fog menni rajtad, így valójában fogyni fogsz, mert a tulajdonképpeni táplálékfelvételed nem fogja elérni a 2000 kalóriát.)
Már leírták, amit kellett. Semmi gond nincs a napi kevésszer nagy étkezéssel, sőt, megvan az előnye, ha nem bizergálod folyton az inzulinszintedet... Engem az nagyon tud zavarni, éhes leszek tőle, ha pedig egész nap eszem, akkor nem fogyok, de kényelmetlenebb is úgy.
Persze van, akinek több kis étkezés esik jól, az egyen úgy, én nem fogok. A fogyás és az anyagcsere nem ezen múlik.
"Miért az egész napi kalória mennyiség számít?"
Mert a testnek vannak pufferei. Nem azt használod, amit éppen megettél és nem esel össze, ha nem eszel 3 óránként.
"És ha fogyok hogy fogyok naponta mindig pár dekát vagy egyszerre többet?" - Nincs rá szabály és egyénenként eltérő. A test egy bonyolult gépezet, a folyamatokat sok minden befolyásolja. Ha nap napután Kcal-ra ugyanannyit eszel és ugyanannyit égetsz, akkor sem lesz konstans a hízás illetve fogyás. Ennek ellenére a fogyás egy viszonylag lineáris folyamat, ezért a "mindig pár dekát" esélyesebb. Ez viszont nem abból fog látszani, hogy a mérleg mit mutat, mert a sok minden függvénye.
"Mi történik ha én egyik étkezésnél rengeteget eszek a következőél pedig alig vagy semmit?" - a pufferek miatt általában semmi. A hízás is folyamat. A cukrot a test glikogén formájában tudja tárolni az izmokban és a májban. Az, hogy ezek mennyi idő alatt töltődnek be, sok mindentől függ. Bonyolultabb kémiai folyamatokon keresztül a táplálékként elfogyasztott szír is ezeket a raktárakat tölti. Ha a raktárak megtelnek, a raktározás zsír formájában történhet tovább, függetlenül attól, hogy reggel van vagy este. Ha tele a raktár, nincs olyan, hogy most még reggel van és lemozgod. Megy a zsírba. Azt a zsírt pedig nem fogod lebontani egészen addig, amíg ki nem ürült a glikogén.
"Ha 2000 kcal energiát égetsz el egy nap, és reggel megeszel egy fél kiló kenyeret 150 gramm szalonnával, ami összesen 2000 kcal, és többet nem eszel aznap, akkor az fog történni, hogy a reggelidből fölszedsz 100-150 gramm zsírt magadra, aztán a nap maradék részében azt el is égeted, tehát grammra ugyanannyi leszel másnapra, mint voltál. " - hááááát, nem egészen. Ez akkor lehet igaz, ha nem vagy folyamatosan kalóriapluszban, kvázi nincsenek betöltve a raktáraid.
Itt fontos kiemelni az inzulin és az inzulinérzékenység szerepét. Sem megemészteni, sem elraktározni nem tud a test egyszerre túl nagy mennyiségű vércukrot. Hogy ki mennyit és mikor mennyit, az genetika-, napszaki és általános inzulinérzékenység- függő.
Ha telepukkantod magad pl. 2000 Kcal gyorsan felszívódó CH-val, azt tuti nem tudod a glikogénraktárakba tolni. A véredben a vércukor gyorsan fog emelkedni, a testednek pedig az a dolga, hogy azt onnan kipucolja. A raktárakba ilyen gyorsan nem fog beférni, emelkedik az inzulinszinted, a cukornak valahova menni kell: megy a zsírba. Még akkor is, ha a raktárakban egyébként lett volna hely. Ezért kell lehetőleg lassan felszívódó CH-t fogyasztani és azt az inzulinérzékenység figyelembevételével elosztani a nap folyamán.
Ezek szépen le vannak írva a builderes "amit a zsírégetésről tudnod kell" című ingyenesen letölthető írásban. Kisebb hibák vannak benne, de általánosságban hasznos olvasmány.
"Mi történik ha én úgy döntök hogy 1 óra múlva ismét eszek de viszont nem vacsorázok? " - a pufferek töltöttségi állapotának és az inzulinérzékenységednek a függvényében semmi, vagy zsírosodsz.
Mindig számít persze, hogy mit eszel: zsírt, CH-t (abból milyen minőségűt), vagy fehérjét illetve ezeket milyen mennyiségben és kombinációban fogyasztod. A kulcs az inzulin és a felszívódás sebessége.
"Mit csinál a gyomor a meg nem emésztett étellel a hasamba ha én rá eszek? " - "Azt is összetrutymósítja, majd a belekbe küldi. " - úgy van.
"Raktározni tud 1-2 nap alatt a szervezet?" - attól függ, hogyan állnak a raktáraid.
A máj és az izmok glikogénraktáraiban egy 70 kg-os ember kb 600 gramm glikogént tud tárolni. Ez arra elég, hogy 12-24 órán át (attól függően, mit csinálsz) evés nélkül is ellegyél.
Mondják, hogy egy intenzív 1 órás edzéssel 0-ra lehet csapni a glikogént. Nem gondolnám.
Mondják, ha nem eszel Ch-t, csak szírt és fehérjét, nincs inzulin, így nincs zsírraktározás sem. A felesleget ketontestek formájában kipisiled (tudom, eléggé leegyszerűsítettem). Ezt sem gondolom igaznak. A ketózis egyébként is marha macerás.
Ha figyelsz a bevitelre (elvégre ez a kalóriaszámlálás rovat; én kalóriaszámlálás helyett a fehérje fixre állítását és a CH és zsírbevitel mérését ajánlom), és figyeled a mérleget, nem érhet meglepetés.
Egyenletes tápanyagbevitel és rendszeres, rutinszerű napi tevékenység mellett hízásról és fogyásról is minimum 3-4 nap, de inkább egy hét vonatkozásában beszélhetünk csak.
"Amint olyan tápanyag kerül a vérbe, amire nincs azonnal szükség, azonnal raktározódik." - igen. Először a glikogén raktárakban (ez még nem gond), aztán, ha ezek tele vannak vagy a sejtek nem tudják időben felvenni, a zsírraktárakban.
Tehát akkor amit megeszünk szénhidrátot akkor az megy egyből a glikogén raktárba, mind addig amíg le nem dolgozzuk, ha megtelik mert sokat eszünk akkor megy zsírba.
De lenne még kérdésem.
Nem teljesen világos.
Ha én alig eszem szénhidrátot szóval ha egész nap csak túrót, tejet, zöldségeket és húst, tojást eszem mégis émelygek éhesnek érzem magam délután este fele az azért van mert kiürült a glikogén raktáram és bontom a zsírt?
Vagy mi féle tünet ?
Szerintem 1-2 nap alatt nem bontódik a zsír, vagy igen?
Valamennyi szénhidrátot vagy zsírt ennem kell különben vagy nagyon ingerlékeny vagyok mert hiába telít el a sok zöldség és a csirkehús ha mellette éhes maradok vagy szó szerint gyengének érzem magam.
A sok szénhidrát helyettesíthető zsírral?
Pl ha túrót, tejet, tojást, szalonnát, disznó zsírt, disznó húst, vajat, sárgarépát. karalábét. krumplit, ennék csak?
Szóval semmi kenyér, tészta, rizs,édesség, ropi, fánk, nápolyi semmi cukros, semmi lisztes cucc.
Miből nyerem az energiát ha nem eszem szénhidrátot?
Ha alig eszel szénhidrátot, akkor sok zsírt kell enned, hogy ne koplalj, igen :) A zsír is jó energiaforrás.
A ketózishoz már nagyon kevés szénhidrátot kell enned, zöldségekkel és a többivel (szinte mindenben van szénhidrát) nagyon könnyű túlmenni, viszont egy egészen érdekes, másfajta állapot áll elő, főleg hosszabb idő után, amikor a test adaptálódik és a szénhidrátot már fel sem veszik a testi sejtek... Én nem tudom elég tudományosan leírni, de vannak róla cikkek.
Szintiszoli123nak igaza van a kétségeivel, ketózisban is lehet hízni, van rá példa. Nem is értem, miért dobná el a test az értékes energiát, nem logikus. Hatékonyan működő test nem üríti a ketonokat, hanem felhasználja őket, sokaknál nem is színeződik el a ketontesteket jelző csík, mert ugyan szépen termelődnek, de fel is használja őket a test. De akinél elszíneződik, az sem nagy mennyiség, szerintem sem úgy működik, hogy betolhatsz fél kiló zsírt pluszban, úgyis kipisiled... Mint ahogy fogyást sem okoz a ketózis automatikusan, természetesen, nem mágia az. Csak megvannak a maga előnyei :)
Az éhség bonyolult és emberfüggő. Én kevés szénhidrát s szolid kalóriadeficit mellett nem vagyok éhes (napi egyszer van valami enyhe, amikor már igen régen nem ettem, akkor persze eszem), sok szénhidrát mellett és párszáz kcal plusz mellett pedig éhes vagyok. A zsír és a fehérje általában véve jobban laktat, mint a szénhidrát, persze nagyok az egyéni különbségek, van, akit a csupa gyors szénhidrát ugyanúgy laktat, mint bármelyik más étel.
Ha én alig eszem szénhidrátot szóval ha egész nap csak túrót, tejet, zöldségeket és húst, tojást eszem mégis émelygek éhesnek érzem magam délután este fele az azért van mert kiürült a glikogén raktáram és bontom a zsírt?
Vagy mi féle tünet ?
Mondjuk ennek több oka van, egyrészt a tested érzékeli hogy nincs elég szénhidrát, az agy pedig hormon szinten szabályozza, hogy akkor jöjjön az inger és az éhség, nem azért van mert zsírból fogysz ilyenkor, ez későbbi folyamat, pusztán diétával amúgy sem lehet érdemi eredményt elérni gyorsan, az évek. Kell bevinni szénhidrátot, csak az jó minőségű és jól időzített kell legyen, és persze a napi össz menyiséget, kalória vagy makrotápanyag tetszés szerint, a napi aktivitáshoz /sport!!!/ kell igazítani.
Szerintem 1-2 nap alatt nem bontódik a zsír, vagy igen?
miért ne bontódna? a zsírvesztés érdemi része két esetben történik, az edzés utáni úgynevezett felépítő folyamatok során, pl súlyzós edzés után az energiafelhasználás órákon át magasabb, mint edzés alatt, na?! paradoxon mi? , viszont maga a zsír oxiációs folyamatok eredményeként bomlik le ketontestekké és zsísavakká, hogy abból a test energiát nyerjen, oxidációs folyamatok alatt aerob tevékenységeket értek elsősorban,
meg tudja oldani anaerob úton is, de ehhez inkább glikogént használ a test, ehhez kell a kalóriadeficit diétában pl annak aki gyúr, de ők is végenek aerob edzést, pont a zsíranyagcsere fokozása céljából,
egy edzett futó, kerékpáros pl 10-15x annyi kalóriát tud nyerni a saját testzsírjából, mint egy edzetlen kezdő, gyakorlatilag az állóképességi sport hülyén fogalmazva a zsíranyagcsere edzettség fokmérője nyilván más paraméterek is számítanak
Valamennyi szénhidrátot vagy zsírt ennem kell különben vagy nagyon ingerlékeny vagyok mert hiába telít el a sok zöldség és a csirkehús ha mellette éhes maradok vagy szó szerint gyengének érzem magam.
A sok szénhidrát helyettesíthető zsírral?
Neked alapvető hiányosságaid vannak, ehetsz zsírt, úgy hivják ketogén diéta, de szalonnát és disznó zsírt disznó húst és vajat?
sárgakapszulát olvasgassag még egy kicsit !!
Pl ha túrót, tejet, tojást, szalonnát, disznó zsírt, disznó húst, vajat, sárgarépát. karalábét. krumplit, ennék csak?
Szóval semmi kenyér, tészta, rizs,édesség, ropi, fánk, nápolyi semmi cukros, semmi lisztes cucc.
rizs nem? miért? fejtsd már ki kérlek?
Miből nyerem az energiát ha nem eszem szénhidrátot?
mondjuk a bevitt zsírból és fehérjéből? illetve az saját izomszövetből is tud glikogént csinálni a test /ki van ez találva mi?/, nem tudod becsapni csak ésszel, ezt glükoneogenezisnek hívják, amikor a saját szöveti /izom/ fehérjéjét bontja vissa a test ha épp készlethiány van, ezért nem jó dolog teljesen mellőzni a ch-t, ezért lehet zéró szénhidráttal jó sz*r zsíros testet csinálni , és kiéhezni a meglévő háj alól a maradék izomzatunkat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!