A negatív kalória tartalmú ételek fogyasztásával valóban több kcal ég el, mint amennyit bevittünk vele?
Nem gondoltam, hogy egy kérdéssel ilyen stílust érdemeltem ki kedves 2-es válaszoló. Azért kérdezek, hogy ne csináljak marhaságot.
Olvastam róla néhány helyen, és érdekelt volna pár ember tapasztalata/ véleménye:
Azt hiszem, úgy értik az írók, hogy a magas rosttartalom miatt a szervezet az ilyen ételek emésztése alatt több kalóriát éget el, mint amennyit tartalmaznak.
Nincs tudományosan alátámasztva, s a deficit is elenyésző. Fogyást nem lehet várni tőle. De mivel a zöldség és gyümölcs fogyasztása számos egyéb haszonnal jár, nyugodtan lehet fogyasztani, akár van negatív kalóriás étel, akár nincs.
Eddigi válaszolóknak: az elnevezés megtévesztő lehet, de a nyelv nem mindig követi a formális logikát. Vonatra is felszállunk, de nem repülünk.
Nincs bizonyítva, nincs kellően alátámasztva.
Magamon tapasztaltak alapján létezhet ilyen.
Fogyasztani biztosan nem fog, de lehetnek olyan zöldségek, amelyekből a fent leírtak miatt nem nyer energiát a szervezet. Ezek tipikusan azok, melyekben a magas rosttartalom alacsony Ch tartalommal kombinálódik.
Ilyenek: retek, brokkoli, spárga. Én ide sorolnám még a káposztát, karfiolt, céklát és a karalábét is.
A sárgarépa már erősebb CH-ban, de full rost. A"tele van cukorral" válasz azért egy kicsit erős volt. A hagymaféléket már nem hinném negatív kalóriásnak.
Uborka: nincs benne rost, de CH sem. Tiszta víz az egész.
Paradicsom, paprika: ezekre nem tudnék biztosat mondani.
Gyümölcsöknél egyről tudom ezt elképzelni: málna. Full rost, alig CH. A többi nekem gyanús.
A zöldségek rostjai gyorsítják is a táplálék áthaladását az emésztőrendszeren. Ezáltal annak elvileg kevesebb ideje van felszívódni. Hogy ez van-e olyan mértékű, hogy bármit befolyásoljon, nem tudom.
Tehát ha nincs is negatív kalória, azt simán el tudom képzelni, hogy vannak (elsősorban, mint mondtam a zöldségek csoportjában) olyanok, amelyek legalább annyit visznek, mint hoznak.
Nincs alátámasztva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!