Szerintetek egy darab normál méretű (tehát nem mini, de nem is óriás) kókuszgolyó hány gramm lehet?
Azért kérdezem, mert ma nagyon rám jött az édességet-ehetnék, és vettem két darab kókuszgolyót. Abban a hitben voltam, hogy ez annyira nem vészes, mert hogy olyan 75-90 kcal van egy darabban.
Igen ám, de aztán látom, hogy a kaloriabazis.hu szerint egy darab golyó 20-25 gramm, és arra ír ennyi kalóriát. Na, hát azt is későn vettem csak észre, hogy ezekre darabonként 80 gramm volt írva. Ezek alapján a két (ismétlem: nem óriás, hanem normál méretű!) golyó több, mint 500 kcal lenne??? :o
Ezt azért komolyan kétlem, még akkor is, ha tisztában vagyok vele, hogy nem kellett volna ilyesmit ennem. De erre azért nem számítottam. Milyen apró lehet akkor a 20 gramm? Miért ilyen méretet vesznek fel a táblázatba, általános "darab"-nak? Nem értem. :S Elég félrevezető.
A megadott méretet az adta meg, aki beírta az adatokat - ö ekkorákat szokott készíteni. De éppen ezért van megadva a 100 g-ra vonatkzotatott adat is.
A kókusz meg igencsak sok zsírt tartalmaz, ez teljesen reális adat.
De ettöl ne ess kétségbe, folytasd a diétát tovább ugyanúgy, mint elötte. Emiatt nem fogsz visszahízni, nem áll meg a fogyás, söt éppen ellenkezöleg, a legtöbb esetben inkább segit nagynéha egy-egy kilengés!
Abban nem kételkedem, hogy tényleg 80 gramm volt, amit ettem. Sajnos annyi lehetett simán. :)
Nekem inkább az a fura, hogy a megadott "egy darab = 75 kcal" az egy 20 grammos darabra vonatkozik. Mert ha egy normális golyó 80 gramm (és fogadjuk el, hogy ennyi, hisz lemérni nem tudtam nyilván), akkor mekkora lehet ennek a negyede???
Azt már nagyítóval kell nézni...
Csak azért kérdeztem, mert tudom, hogy a kaloriabazis.hu-n vannak olyan ételek, amiknél az "egy darab" kalória értéke teljesen korrekt, csak mivel kötelező megadni egy súlyt is - és azt a készítő egyértelműen nem tudta -, odaírta simán, hogy "100 gramm". Egyértelműen nem annyi, csak írnia kellett valamit, ezért írta ezt.
Gondoltam, hátha a kókuszgolyónál is ilyesmi van. De ezek szerint nem. :(
Utána néztem több helyen is, a kalóriabázison 100 g 324 kcal, a no salty receptben 353 kcal. A többi, amit találtam ezek között valahol mozog.
Az meg, hogy valaki piciket csinál, valószínüleg arra jó, hogy ha megeszik 3-4 darabot, akkor is kevesebb kalóriát evett.
Azért is csinálhat valaki piciket, mert neki annyi is elég :) Egy rendes étkezés után nem mindenkinek kell még egy nagy kókuszgolyó... S akkor már a saját méretűt viszi fel.
Az olajos magvak igen tömények, így a belőlük készült ételek is. A normál kókuszgolyó még egész szolid, a szénhidrátok kicsit lehúzzák a kalóriatartalmát.
Ez így logikus, de még ha tudod is, meglepő, hogy milyen apróban van sokszáz kalória. S ez még csak egy mezei kókuszgolyó, vannak sokkal töményebb ételek, pl. a kókusztekercs, amit a vacsorám 2. fogása volt. Szinte csak kókusz és némi kókuszzsír.
De sokan a péksütemények kalóriatartalmán is meglepődnek. Kis könnyed valami, de eléggé tömény szénhidrát, sokszor jelentékeny mennyiségű zsírral... Nem lehet kevés kalória, ha belegondolsz.
Hát azt gondoltam, hogy nem kevés, de erre tényleg nem számítottam.
Mára híztam közel egy kilót tegnaphoz képest. Ez van sajnos. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!