Ilyen étrenddel tényleg lehet fogyni?
Ez volt a mai menüm:
Tejeskávé édesítővel 25 kcal
1 db Főtt tojás 88 kcal
1 darab (8 g) Twist extrudált graham 28 kcal
10 g Sajtkrém 23 kcal
REGGELI: 164 kcal
105 kcal 1 darab (118 g) Banán
90 kcal 1 doboz (150 g) Jogobella Light Almás Fahéjas
TÍZÓRAI: 195 kcal
331 kcal 440 g Diétás kelkáposzta főzelék
60 kcal 40 g Sült csirkecomb
EBÉD: 391 kcal
55 kcal 3 dkg tojásrántotta kevés zsiradékkal
6 kcal 40 g Vágott vegyes savanyúság
32 kcal 5 g Mogyi sósmogyoró
UZSONNA: 94 kcal
Összes kcal bevitel: 843 kcal
De még lesz valami vacsi, hogy meg legyen legalább az 1200 kcal mára is.
Én eddig óriási adagokat ettem, igaz általában csak napi egyszer, viszont este. Olyan max 10 kilót kéne leadnom, de valami "átkattant" az agyamban pár napja és ilyen étrend mellett is azt érzem, hogy állandóan eszem, nem vagyok éhes sem. Hihetetlennek tűnik, hogy így látványos fogyásnak indulnék.
Nem eszem egyébként kenyérfélét, tésztát is csak minimálisat és próbálok lefekvés előtt olyan 3 órával már nem enni.
Érdekelnének tapasztalatok, hogy valóban működik így is a kalóriaszámolásos módszer?
Szia!
Először: nem tudjuk mennyi a kalóriaszükségleted, ehhez és az anyagcseréd kiszámolásához tudni kéne milyen nemű vagy, milyen magas, hány kiló, hány éves, milyen munkát végzel és mennyit sportolsz. A neten sok kalkulátor segít ezek kiszámolásában.
De az 1200 kalória nagyon kevésnek tűnik, valószínűleg az alapanyagcseréd alatt van, ami nem előnyös. Ugyanis ha az alá eszel, vésztartalékba kapcsol a szervezet, tehát lassul az anyagcseréd és fokozódik a szírlerakódás, így akarja a szervezeted túlélni az éhínséget (a szervezeted nem tudja hogy nem éhező ősember vagy). Így hát ugyan fogysz eleinte, de ez később lelassul és ha normál szinten eszel, csak még jobban hízol (ezért kell fokozatosan emelni ha eddig ilyen keveset ettél volna), ráadásul izomból fogysz sokat, zsírból alig, amitől nem lesz szép a végeredmény. Ráadásul nem jut a szervezeted elég tápanyaghoz, így hiánybetegségek léphetnek fel és zabarohamok is. Jobban megéri inkább többet enni és lassabban fogyni, nem hajt a tatár, ne a gyors és látványos legyen a cél, zsírból ugyanis nem fogsz gyorsan sokat fogyni sehogysem (így van összerakva az ember), kiürült glikogénraktárak, vízvesztés, izomvesztés amiről lecsúsznak a kilók. Hidd el, te zsírból akarsz fogyni. :)
(Megjegyzés: 1200 kalóriás étrendet orvosi felügyelettel olyan extrém elhízottaknál alkalmaznak ahol életveszélyes kövérségről van szó aminek már szövődményei is vannak, ez messze van a te 10 kiló fölösödtől.
Másodszor: A kalóriaszámlálás nem azt jelenti, hogy csak a kalóriákat nézzük, hanem az is lényeges, miből viszed ezt be. Ahogy nézem a legtöbb kajád jó, de zöldségen és húson emelned kéne, főleg a húson.
Az extrudált kenyér (üres kalória, semmi hasznos tápanyag, sok szénhidrát, gabonából) és a jogobella helyett pedig valami mást kéne enni, meg a sajtkrém se a legtutibb. Elárulok egy csúnya marketing-szemétséget: a light gyümölcsjoghurt sima parasztvakítás, a zsírtartalma csökkentett, cserébe hogy ehető legyen, több szénhidrátot, zömmel cukrot tesznek bele, a gyümölcs se igazi gyümölcs benne, legfeljebb cukrozott gyümölcspép, a reklámok sajnos pofátlanul hazudnak, és ezt meg is tehetik. Ha mindenképp joghurtot ennél, natúr joghurtba keverj valódi gyümölcsöt, xillittel vagy steviával édesítsd. Sokak szerint (paleósok főleg) minden tejterméket kerülnöd kéne, ha rájuk hallgatsz, elhagyod a sajtkrémet, joghurtot is - én ebben nem foglalok állást.
Harmadszor: jó pont, hogy több kisebb étkezést iktatsz be, sok folyadék is menjen mellé, ásványvíz vagy tea. Multivitaminok is ajánlottak (nagy hatóanyagúakat válassz). Egy jó fehérjepor készítmény is előnyös lehet plusz fehérjeforrásnak, a fehérjét ugyanis érdemes növelni hogy az izomveszteséget csökkentsd valamivel.
Harmadszor: az extrudált kenyér se jobb a simánál, csak ugye sokkal kisebb a kalóriatartalma, de attól függően mennyi mesterséges szutyok van benne, még károsabb is lehet, meg az íze se finom. Tésztát tényleg mellőzd. Lefekvés előtt 3 órával is ehetsz, csak nem szénhidrát-alapú kaját, husi, zöldség mehet akkor is.
A kalóriaszámlálás egyébként kiválóan működik, remekül kiszámolható és megbízható eredményekkel, a matematika nem hazudik, csak először tedd helyre mennyi a fogyáshoz szükséges minimális kalóriabevitel, és az alá sose menj. Tapasztalatból írom. Remélem segítettem!
Húúú, ez kimerítő válasz volt, köszönöm! :)
Az alapanyagcserémhez szükséges elvileg 1611 kcal.
Értem én nagyvonalakban az elveket, csak igazi "magyar ember" (nő) vagyok, aki ha lehetne csülköt enne kenyérrel, meg krumplit tésztával. A zöldségeket kb annyira ismerem és szeretem, hogy néha egy kis főzelék, vagy szezonban hetente egy paradicsom és ennyi, sajnos.
Valahogy el sem tudom képzelni, hogy mi az, amit hosszú távon, változatosan lehetne készíteni és enni. Ráadásul nagyon költséges is ez az életmód váltás, amit nemigen engedhetek meg magamnak.
Nagyon megörültem, hogy így 2 hét diéta után ott tartok, hogy nemhogy éhes nem vagyok, de szinte probléma kitölteni azt az 1200 kcalt. De most úgy érzem nem fog ez nekem menni, mert nem tudom jól csinálni és úgysem fog menni...
Arra is szívesen várnék tanácsot, hogy kenyér helyett vajon mit lehet enni? Értem és elfogadom, sőt én magam is tudom, hogy ezek a pufi cuccok semmire nem jók, de akkor mégis mit??? Pár szelet sonka mellé csak kell valamit enni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!