A nyers vagy a főtt élelmiszer kalóriája számít?
Példa: főztem 50 gramm nyers kölest, ami a Kalóriabázis szerint 186 kalória. Mikor megfőtt 300 gramm lett és a Kalóriabázis szerint 348 kalória, ami 50 gramm főtt esetén 58 kalória.
Melyik adatot vegyem figyelembe?
Fogyókúra alatt nem eszel kölest, mert az tömény szénhidrát, hízáshoz, tömegnöveléshez kell.
Akkor mi is a válasz a kérdésedre.. ? :)
Jó válasz!
Ha nem ennénk gabonákat (tömény szénhidrátot) nem lenne értelme a kalóriaszámolásnak. Így sincs sok, mert úgy viszel be energiát (szinte csak keményítőt) a szervezetedbe, hogy közben építő anyagok, felszívódó vitaminok, ásványi anyagok elvileg nincsenek. Elvileg ezért nem eszünk kölest, mert gyakorlatilag értelmetlen, viszont esetleg elhízáshoz hozzájárulhat, ezért meg aztán jön ez a kalóriaszámolós mizéria.
De tényleg a nyers élelmiszerre vonatkoznak a tápérték adatok, hiszen azt hogy mennyi vízben, meddig főzöd, mennyi vizet vesz fel (mennyivel nő a tömege) nem lehet előre tudni. Márpedig még a kiindulási adatok is eléggé pontatlanok lehetnek, hát ha még az elkészítés bizonytalansági tényezőit is hozzá vennék, tényleg semmi tartalma nem maradna a kalóriaszámolásnak.
Ezért a nyers vagy 'eredeti' állapotokra vonatkoznak a megadott értékek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!