Nehéz az 1400-1500 kalóriakeretet betartanod?
Kisebb testmagasság, de nagy súlytöbblet esetén, aki megszokta a bőséges evést (nem véletlenül hízott el, biztosan nagyobb mennyiséget evett, válogatás nélkül), de a kalóriakalkulátor igencsak szűkre szabja a keretet. (pl. fogyáshoz 1400-1500)
Sokan mondják, hogy mindent lehet enni, de mértékkel. Aki hozzászokott a tésztás, krumplis, rizses stb. főtt ételhez, kenyerekhez, édességekhez, annak igencsak csökkenteni kell az adagokat, szinte megharmadolni. Persze, több zöldséget kell enni, nincs azzal gond, de azért nem lehet állandóan egysíkúan, főleg, ha a család többi tagjának főzni kell, néha megkívánja az ember a nokedlit vagy a rakott krumplit, de nagyon mini adag fér csak bele, szinte egy ízlelőbimbónyi. Másnak ez nem nehéz? Mennyire könnyű kitartani? Persze, motiváltnak kell lenni, fejben dől el, stb.stb.stb., és idő kell, míg átáll az ember. De örökre madáradagokon élni? Természetes, hogy az ember néha elkeseredik emiatt?
10, nagyon szeretem a salátákat, zöldségeket, nyersen is, sőt, öntet nélkül néha jobban, nincs azzal gond.
Garnélát ki fogom próbálni.
Ha viszont "öntetest" eszek, akkor pl. franciasaláta, burgonyasaláta, kukoricasaláta, akkor arra megy a majonéz és tejföl. Csak akkor igazán kicsi adagot ehetek, ami nem jó érzés, mert ez mind finom.
Rendszeres a főzés itthon, naponta, hétköznap is, hétvégén is, szeretem a hagyományos ételeket. Nem akarok odáig jutni, hogy "múltkor ettem pár szem sült krumplit", mert a krumpli nálunk a leggyakoribb köret. Csak a fogyás érdekében valóban nagyon ki kell mérnem az adagot, míg a család többi tagja degeszre eheti magát, mert magasabbak vagy férfi vagy fiatalabb vagy mert nem érdekli. Púpos adag bolognai spagettit ehetnek és bűntelenül befalhatnak fél vagy háromnegyed pizzát, számolatlanul ehetik a palacsintát, rágcsálhatják a kedvenc csokis kekszüket, megvehetnek a boltban egy meleg, frissen sütött túrós táskát vagy egy ropogós kiflit vajjal, kakaóval.
Ezt neked kell helyretenni a fejedben. Valóban nem “igazságos”, hogy a családod férfi tagjai tolják be a palacsintákat, te meg nézed. (Bár csodálkoznék, ha rajtad kívül senki másnak nem lenne súlytöbblete). De ha nokedlit akarsz enni, akkor az azzal jár, hogy jóval kisebb adagot ehetsz.
Ha ragaszkodsz a hagyományos ízekhez, azt gondolom, akkor is tudsz diétásabb irányba mozogni, pl a sovány húsok nem túl bő zsiradékban készítve jobb választások a nokedlinél, a vékony palacsintába tehetsz túrót, amit édesítővel ízesíthetsz. Főzelékből ki lehet hagyni a rántást és máshogy sűríteni stb. Krumpliból ne a sült krumpli domináljon, meg a püré,hanem a főtt, tört, esetleg enyhén pirított stb.
De egyébként a te súlyodhoz lehet, hogy egyelőre kevés az 1400-1500 kalória, ahogy mások is írták.
Én inkább ragaszkodom a régi ételekhez, igen, akkor is, ha néha egészen röhejes adagok, mintsem "madármagot" egyek egész életemben. De a kisebb adagokhoz hozzá tudtam szokni.
De nem kell egyszerre drasztikusan nagy változtatásokat csinálni. Nem kell egyből tizedelni az adagot, ha felezed, azzal is előrébb vagy.
Burgonyasalátában tehetsz a tejfol helyett joghurtot. Tehetsz a majonezbol keveset es egy kicsi mustart. Nem lesz ugyanolyan de finom lesz. Es egs ido utan megszokod az egeszseges alternativakat.
A masik hkgy tevedes hogy az ilyesmimbol sokat kell enni. Pl natur husszelet melle kivalo 4-5 evokanallal es rengeteg zoldseggel. Tehat az igazabol nem salata hanem koret
Ez egy teljesen jó kalkulátor. Ez alapján fogyásodhoz 2000 kcl-t ehetsz.
Szóval tartsd 1800-2000 körül, tuti fogysz. Nem kell garnélát meg egyéb cifra kajákat enni. Csak számolni a kalóriát. Arra használd a Kalóriabázis appot. Kb mindent ehetsz, ami belefér a keretedbe, de kis konyhai mérlegen mident mérj le pontosan. De nyilván azért törekedj egészségesen enni, pl több fehérje, kevesebb zsír, szénhidrát. De a ch is kell a szervezetnek, elhagyni nem szabad.
Ja, és hát igen, ez így van, vissza kell fognod magad, nem ehetsz púpos tányér milánót, rakottkrumpli. De mértékkel azt is lehet. Tetszik vagy nem, ha fogyni akarsz ez van. Ez már a te dolgod magadban helyre rakni, fejben tudomásul venni.
15 voltam
#15 Fogyáshoz alig több, mint 1400-at ír ülő foglalkozashoz. Mérsékelt aktivitással is csak 1700.
(Az edzés, torna, egyéb mozgás nagyon ritkán lenne opció.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!