Nehéz az 1400-1500 kalóriakeretet betartanod?
Kisebb testmagasság, de nagy súlytöbblet esetén, aki megszokta a bőséges evést (nem véletlenül hízott el, biztosan nagyobb mennyiséget evett, válogatás nélkül), de a kalóriakalkulátor igencsak szűkre szabja a keretet. (pl. fogyáshoz 1400-1500)
Sokan mondják, hogy mindent lehet enni, de mértékkel. Aki hozzászokott a tésztás, krumplis, rizses stb. főtt ételhez, kenyerekhez, édességekhez, annak igencsak csökkenteni kell az adagokat, szinte megharmadolni. Persze, több zöldséget kell enni, nincs azzal gond, de azért nem lehet állandóan egysíkúan, főleg, ha a család többi tagjának főzni kell, néha megkívánja az ember a nokedlit vagy a rakott krumplit, de nagyon mini adag fér csak bele, szinte egy ízlelőbimbónyi. Másnak ez nem nehéz? Mennyire könnyű kitartani? Persze, motiváltnak kell lenni, fejben dől el, stb.stb.stb., és idő kell, míg átáll az ember. De örökre madáradagokon élni? Természetes, hogy az ember néha elkeseredik emiatt?
"örökre madáradagokon élni?"
Nem kell örökre kalóriadeficitben lenni. Ha elérted az egészséges testsúlyt, akkor utána át lehet állni egy szintentartó kalóriabevitelre. Ha a HETI összkalóriabevitel alapján szintentartó kalóriabevitelen vagy, akkor nem fogsz visszahízni.
Adj konkrét testmagasságot, és súlyt. Nyilván 160 centihez és 90 kilóhoz az 1500 kevés. De pl. egy 160 centis, 60 kilós nőnek, aki keveset mozog, nem kevés. Meg nyilván a mozgástól nagyon függ ez az egész, meg hogy milyen gyorsan akarsz fogyni. Pl. ha mozogsz is, és heti fél kiló fogyást állítasz be, akkor 90 kilósként is ehetsz 2000+-t. Ha viszont nem mozogz egyáltalán, akkor nyilván kevesebbet ehetsz csak, illetve akkor is, ha túl sokat akarsz fogyni hetente.
Én pl. 170 centihez vagyok 67 kg környékén, és én napi kb. 1500 kalóriával el vagyok. Mondom úgy, hogy a legmagasabb súlyom 115 kg volt, és nyilván akkor jóval többet ettem, de nyilván ahogy kisebb lett a testsúlyom, a szükséges kalóriadagom is csökkent.
Neked ilyen adatokkal kb 1800 kalória kellene a fogyáshoz. Nyilván nehéz az 1400. Voltam 90 + kiló is, akkor fogytam 1800zal. 80on 1600-1700 kozott. Most vagyok 70 es most eszem 1400-1500at. Hasonlo magassag.
Valamit nagyon elszamol az a kalkulator
Szamolj BMR-t, abbol sulytartasi kaloriat es vonj ki 500at a fogyashoz
Én napi 700 kcal deficittel adtam le 4 és fél hónap alatt 27 kilót.
Előtte naponta zabáltam a kenyeres, tésztás, kiadós kaják mellett a chipest és az édességeket és folyadékként is csak szénsavas löttyöket ittam.
Az első időszakban meg akartam halni az éhségtől, de kb 3-4 hét után már normalizálódott a dolog. És rászoktam a mozgásra is.
Nekem konkrétan ez vált be:
Napi 1500 kcal (700kcal deficit), 3x 500kcal bevitel
az cukros üdítőket zéróra meg sima vízre cseréltem
cukor helyett édesítő
A kenyeret teljesen elhagytam, helyette abonett és társai, de sokszor teljesen mellőztem az ilyen sandwich jellegű dolgokat.
a mozgás nekem a napi minumum 8000 lépés + kutyasétáltatás, és futás.
nem éreztem megterhelőnek, cserébe heti szinten látszott az eredmény.
azóta már nem ilyen spártai módon művelem, de igyekszem a 2200kcalban maradni mozgással.
5. - Pedig több kalkulátort is néztem, dine4fit kb. 1500, kalóriaguru 1200 valamennyit javasol fogyáshoz. Fogyas.info pedig 1659 alapanyagcsere BMR-t ír, fogyáshoz mínusz 500, akkor még az 1500 sok is.
6. víz rendben, cukros üdítők elhagyva. Kenyeret nem akarom elhagyni, de szerencsére nincs rá nagy igényem, csak egyik este odáig jutottam, hogy éhes voltam, neki akartam állni egy rozskenyeres szendvicsnek, de hogy beleférjek a keretbe, félbe kellett vágnom az eredetileg tervezett szelet kenyeret (bolti, szeletelt, naivan kivettem egy szeletet, aztán mikor lemértem...), meg a tetejére szánt feltétet is feleznem kellett, és ez elvette a kedvemet.
Múltkor vendégségben mindenki nyúlkált a sütikhez, én meg csak egy kicsire vágott szeletet ettem, pedig nagyon finom volt, és ettem volna még.
Vannak könnyebb napok, nem mondom, hogy mindegyik nehéz.
Én azt javasolnám, hogy fedezz fel új ízeket, új alapanyagokat, új recepteket és nem lesz olyan egysíkú a diétás kajád.
Pl a salátákhoz lehet készíteni nagyon sokféle, különleges ízű, relatíve alacsony kaloriatartalmú öntetet. Szerezz be többféle ecetet és olajat, esetleg szójaszószt,új fűszereket. Fel lehet dobni a salátát gránátalma szemekkel, ribizlivel, friss petrezselyemmel, korianderrel, citrom vagy lime levével. Sok helyen lehet már kapni kis garnélarákot és egyéb kicsit extrább dolgot, amivel színt vihetsz a diétádba.
Joghurtot is fel lehet dobni gyümölcsökkel, kis mézzel vagy édesítővel és máris van desszerted.
Néha én is vágyom a “régi” ízekre, múltkor ettem pár szem sültkrumplit , szerintem bele kell ennyinek férnie :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!