Nem bírok kiigazodni a kalóriákon. Leírom, hogy miért. Valaki felvilágosítana?
Egy kiló ugye 8000 kalória saccra.
Elkezdtem számolni én is, a fogyás érdekében. Nagyon nehezen mennek le a kilók, pedig 1700-1900-at eszem egy nap, amiből 200-300 kalóriányi mozgás lejön.
Nemcsak magamat kezdtem el figyelni, hanem másokat is, hogy legyen viszonyítási alapom.
A legegyszerűbb minta a családtagjaim voltak.
Apám elvitt a munkába 700 kalória kaját.
Itthon megevett 900-at.
Vacsorára pedig még 500-at.
Nassolás majdnem mindennapos, átlagosan 250-350 szokott lenni. Hetekig lestem őt. Naponta átlagosan 2500 kalóriát visz be, hétvégéken viszont ennél többet is szokott. 30 kilóval könnyebb nálam, és a munkájával ugyanannyi kalóriát éget el, mint én. Sokszor látom, hogy leül és 40-50 dkg tejfölös tésztát megesz csak úgy desszertként. Mégis átlagos.
Anyám annyit eszik mint én, és ő is vékonyabb nálam 30 kilóval.
Van egy rokonom aki napi 6-8 sört bever, ami szintén kalória, ehhez napi 2 étkezés is társul, ülőmunkát is végez, mégis átlagos testalkatú.
Oké, ő róla nem tudok pontos adatokat az étkezéssel kapcsolatban, de szoktam látni, hogy normál adagokat megeszik. Na most a sok sör mellett mindenképpen legalább 1000 kalóriás többletben van.
Mondok egy ellenpéldát is: mamám mindennap bevásárol, hetente piacra megy, kertet rendben tartja, főz, nem nassol (ilyen semmilyen nyugdíj mellett nem is tudna) és mégis 85 kiló a 160 centijével már vagy 35 éve. (65 éves)
A papám pedig 79 éves, többet eszik mint ő, viszont ugyanannyit mozog, pálinkát is szokott iszogatni, mégis sovány.
Ha a kalória az alapja mindennek, akkor miért nem tükrözi ezt az emberi test? Volt olyan párom, aki megevett minden hétvégén 3-4 pizzát, fejből tudta a menüket a Mekiben, napi 6 km volt a max sétája, és mégis 170/70 volt.
Sosem fogom megérteni, pedig szeretném hinni, ha az ember lusta, zabál= kövér, de ez nagyon nem úgy tűnik számomra.
És érzem, hogy nem fogok tudni lefogyni, mert szarul működöm. Alig megy le pár dkg egy hónapban, legtöbbször semmi, pedig volna miből…
Amiket felsorolsz az az amit latsz masok etkezesebol. Egy egy kiragadott nap. A tobbi napon meg alig esznek valamit. Kiegyensulyozza magat.
Hacsak nem 80-90 kilo vagy akkor keg az 1700-1900 kcal rengeteg fogyáshoz
Abban igazad van, hogy a kalóriafelhsználásban az egyének közt van valamennyi eltérés. De ez nem jelentős, ha ugyanannyi kilóról indulnak, ugyanannyira fittek, stb...
De a kiindulási alap sohasem ugyanaz. Egyrészt ugye egy nagyobb darab ember általában alapból több kalóriát éget el. Viszont nem mindegy, hogy azért nagyobb darab, mert több az izma, vagy csak simán kövér, hiszen az izmok kalóriafelhasználása nagyobb. (Ráadásul ha több az izmod, akkor nehezebb vagy, bár vékonyabbnak nézel ki.)
Másrészt az elégetett kalóriák száma sem egyedül a sporttól és az edzéstől függ, hanem minden egyes mozgástól. Ha gyalog mész bevásárolni, ha elmosogatsz, ha táncolva mosod az ablakot... ez mind-mind mozgás kalóriaégetéssel.
Plusz ugye a nők és férfiak eltérnek egymástól, egy nőnél egy hónapon belül a ciklus miatt simán lehetséges akár 2-3 kiló ingadozás is, pusztán hormonális okokból.
Aztán ránézésre nem tudod semmiről megállapítani, hogy hány kalória, szigorúan le kell mérned. 40-50 dkg kifőtt tészta kalóriatartalma nagyjából(!) 12-16 dkg száraztészta kalóriatartalmával egyenértékű, és ugye ez utóbbi van a csomagoláson feltüntetve. De hogy pontosan mennyi kalória is van benne, azt úgy kapod meg, ha főzés előtt méred le a tésztát. Ránézésre nem látod, az ki van zárva.
A megoldás: számold a kalóriákat becsülettel és vegyél egy órát, ami méri a kalóriaégetésedet. De ezt a két adatot nehogy egy az egybe összekösd, mert ugye mindkettő becsült adat. (Igen, amit megeszel, az is becsülve van, hiszen ha egy alma 100 grammja x kalória, akkor ugyanarról a fáról egy másik alma 100 grammja csak megközelítőleg x kalória.) Szóval beviszel mondjuk 1700 kalóriát, ezt tartod egy hónapig. Nézegeted az órát is, tegnap 2000 kalóriát mutatott, ma meg csak 1800-at, ez arra jó neked, hogy tudod, ma kevesebbet mozogtál, szóval kimész még sétálni egy-két órát.
Hó végén összesítesz, mondjuk elméletben több kalóriát égettél, mint amennyit bevittél, a mérleg (ugyanaz a mérleg ugyanazon a helyen, a nap ugyanabban az időszakában mérve) mégsem mutat fogyást, na akkor változtatsz. Vagy leviszed a bevitt kalóriát, vagy többet mozogsz. (1700 kalóriát simán levihetsz olyan 1400-ra gondolkodás nélkül.)
Ja, és még valami: egy kiló zsír kb. 7000 kalória. De ez nem azt jelenti, hogy ha 7000 kalóriadeficited van, akkor fogysz egy kilót. Mert elképzelhető, hogy közben izmot építettél, ami súlyban több. Vagy pont izmot veszítettél, de az meg nem jó. Szóval az egyenlet nem ilyen egyszerű.
200-300 kalória reális 1 edzés alatt, bár attól függ, hogy milyen edzésről van szó. Súlyzós edzésnél pl a legkeményebb edzés sincs 300 kalóriánál több, és még ezzel is sokat mondtam.
Kérdező:
Minden ember más. A kalóriaigény rettentő sok mindentől függ. Láttam már olyat, aki ugyanolyan paraméterekkel, mint én, simán megehet gond nélkül 3000-3500 kalóriát 1 nap alatt, amíg én férfiként, napi 10-12km sétával és heti 5 edzéssel 2000 kalórián tudom a súlyom tartani.
Pár száz kalória eltérés van az azonos testméretű és aktivitású emberek napi igénye között. Nem hangzik soknak, pedig hosszú távon összeadódik. Lehet sajnos, hogy rossz lapot húztál.
A különbség többi része lehet betegségek, alkohol által tönkre tett emésztőrendszer miatt, vagy amiatt, hogy nem tudsz 24/7-ben megfigyelni embereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!