164 cm vagyok és 102 kg. Hogyan kezdjek neki az életmódváltásnak? Mit egyek, mennyit és mennyit mozogjak és mit? 31/N
Számold ki a kalóriaszükségletedet, egyél kevesebbet mint amit elégetsz, és keress melle egy sportot amit szívesen csinálsz.
Ennyi.
Ez egyénfüggő, hogy kinek mi válik be. Alapvetően 3-asnak van igaza, egyszerűen csak kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit elhasználsz egy héten. Hogy ehhez milyen módszert használj, na ezt nehéz megmondani, mert mindenkinek más válik be.
Én pl. ugyanazt ettem, mint korábban, csak kevesebbet, de van aki ettől elviselhetetlenül éhes maradna, ezért ez nem járható út neki.
Én csak üditőket ittam, meg szörpöket, szerettem a nasikat, chips, nápolyi.. na jó, még mindig szeretem.
Az üditőket vízre cseréltem, másfél literes régi üditőspalackba öntöm. Igy látom, mennyit ittam ma. Nasi helyett van pl a puffasztott rizs, meg egyebek. Drágábbak, de ez van.
Állitólag a fehérjeturmix (pl Dm-ben kapható, banán, eper,.stb) is használ, mert nem leszel éhes tőle.
Elkezdtem konditerembe járni. Nagyon kinos volt, mert senki nem akart velem jönni. Pedig úgy könnyebb lett volna, beszélgetés közben repülne az idő. Nehéz volt bemenni, tökéletes kinézetü recepciósok, bent is mindenkin cicanaci, haspóló.
Először személyi edzőhöz mentem, hogy majd megmutatja melyik gépet hogyan... Vele csak gimnasztika volt. Utána közölte, ő nem ért a gépekhez 😃
Megkértem egy másikat. Amikor a karomat akartam megmozgatni. 3 fajta ilyen gép van, mind tök máshogy működik. Elhadarta gyorsan, aztán csináljam, de nem jó, meg blablabla, le is telt az 1 óra. Azzal váltunk el, hogy menjek még hozzá gyakorolni. Persze a semmiért majd fizetem 😐 ezek a személyi edzők. Lehet én pont kifogtam.
Neked is azt ajánlom, hogy ha nincs kedved a 35-40 fokos melegben sétálgatni, menj kondizni, kezdd te is személyi edzővel. Alapból nekik el kéne mondaniuk milyen mozgást ajánlanak, mit egyél, mikor, mennyit. Körbevezetnek, elmondják, mi micsoda.
Ez lenne a dolguk. Csak én pomt belenyúltam a "legjobbakba"..
Bocsi, hosszú lett 😇
Első körben háziorvos, dokumentálja a súlyod (később esetleg szükséges hasplasztika dokumentált nagy fogyásnál tb-re megy), és küldjön el mindenféle vizsgálatra, hogy van-e valami egészségügyi oka annak, hogy ekkora vagy. Plusz ha lehetséges, akkor hozzon már össze valami dietetikussal is. Ez legyen a nulladik lépés, mindenképp lépd meg, nem kerül pénzbe.
Ha minden oké, és nincs dietetikus, akkor ásd be magad a kalória fogalmába, az egészséges étkezésbe, de ne ilyen kiskegyed újságokból tájékozódj. Esetleg vegyél egy sportórát (okosórát). Ez utóbbira csak viszonyításképp hallgass, az enyém (fitbit Charge 4) extrémen túlbecsüli az elégedett kalóriákat, de arra pont jó, hogy tudjam, ma többet/kevesebbet mozogtam, mint tegnap/múlt héten/három hónapja. Óra nélkül is nekikezdhetsz, nem alapfeltétel, csak egy kényelmi dolog. De én például olyan vagyok, hogy ha eszek, akkor hízok, ha nem eszek, akkor meg nem fogyok, egyedül a mozgás segít, szóval főleg azt monitorozom. (Nem biztos, hogy te ilyen vagy.)
A mozgás meg nem feltétlenül sport kell, hogy legyen. Sőt, neked sportként maximum az úszást és a kerékpározást javaslom, minden más inkább ártalmas (hacsak nem szakemberrel konzultálsz, az tudja, hogy mi a jó, de magadtól ne kezdj semmibe még, mert mondjuk ha eszedbe jut futni, azzal ártasz magadnak).
Szóval mozgás, ami bármi lehet. Séta, ami nem kell, hogy direktbe séta legyen, hanem mondjuk menj gyalog bevásárolni, dolgozni, ha ez nem lehetséges, akkor szállj le egy megállóval előbb a buszról. Indíts el egy zenét, aztán táncikálj rá, akár mosogatás vagy takarítás közben. Esetleg ebben lépj szintet, és vegyél egy tánszőnyeget, tudod, amit rá lehet csatlakoztatni a tévére/laptopra, aztán a nyilakra kell lépkedni. Ha valaki hajlandó veled tollasozni, pinpongozni (ilyen strandolós, lötyögős szinten), akkor uccu neki. Kérd kölcsön a szomszéd kutyáját, és vidd el sétálni.
De minden mozgás jó, még ablakpucolás közben is égetsz el kalóriákat. Akkor is, amikor épp shoppingolás közben körbe járod a várost és megbámulsz minden kirakatot, és felpróbálsz 20 nadrágot. (Sőt, alvás közben is, de azt amúgy is, szóval ne arra alapozd az életmódváltást, hogy akkor mostantól napi 16 órát alszol.)
A lényeg a dologban, hogy ne tespedj a kanapén ülve a tévé előtt chipset majszolva, hanem állj fel, és csinálj valamit.
Amikor majd lemegy jópár kiló, akkor elkezdhetsz olyanokon gondolkodni, hogy aerob mozgás és hasonlók, de most még ne érdekeljen a dolog.
Baromság ennyire a sportra helyezni a hangsúlyt egy elhízott embernél aki amúgy sem tud sokat mozogni, de ha tudna is, a heti 5x1 óra sport elenyésző kalóriát éget a kaja fontosságához viszonyítva.
Hetente futok 5x1 órát, néha másfelet, elégetek vele alkalmanként kb 400 kalóriát ami egy nagyon diétás ebéd kalóriaszükséglete. És ez futás, 60 percen keresztül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!