Hogyan célszerű edzeni 12 órás munka mellett?
Sajnos alma alkattal áldott meg az ég. Nagy mellek, hurkás has, lapos popsi, vékonyabb lábak.
Sok helyen olvasom, hogy inkább heti 3-4x teljes testes 1-1,5 órás edzés, mint naponta 20-30 percek.
Viszont én vendéglátásban dolgozom, heti 4 nap 12 óra. Van, hogy 3 napot egyszerre tolok le, van, hogy egymás után vannak a szabadnapok, változó. Így a teljes 1 órás edzések időben a szabadnapokon férnének bele, azt viszont soknak érzem, hogy utána 3 napig ne legyen edzés, mert a tételezzük fel 3 nap szünet után nagyon fájnak a gyakorlatok is, főleg a hátam. 20-30 percek férnek bele reggel a melós napokon, de úgy látom, hogy az annyira nem hatékony. Hogyan lenne érdemes elosztani, hogy látszata is legyen? Igen, tudom az étkezés a lényeg, de olyan sok plusz nincs már rajtam, kalóriabázist használok. Olyan 8-10 kg még lemehetne, de inkább tónustalan, formátlan vagyok, olyan mamás :/ Ehhez még alacsony is. 158 centi és jelenleg 64 kiló.
32/N
Akkor félreérthetően írtam, elnézést.
Már nem kezdő vagyok, kb. 2 hónapja már heti 5-6 alkalommal edzek, főleg aerob, zumba jellegű cardió edzéseket, de ezek inkább 20-30 percesek, nem érzem olyan hatékonynak. Amikor szabadnapos vagyok, akkor pedig megtoldom extra erősítéssel meg egy jó 25-30 percet. Mondjuk célzott popsi, has, kar-váll-mell súlyzókkal.
Már most is csinálom, csak ugye rohanás általában a reggel, ha dolgozom, a kérdés, hogy így is hatékony-e, hogy több a napi 20-30, és 1-2 hosszabb van, vagy csináljam a heti 3x hoszabbat, amikor úgy jön ki, és nem gond, ha 3 olyan nap is van, sokszor egymás után, amikor "semmit" nem csinálok. Túlzásba sem akarom vinni, pihentetni is szeretnem az izmokat, de azt sem akarom, hogy beálljanak.
Példával lehet könnyebb.
3 nap dolgozom, ekkor a 20-30 perc kissé pörgős, ugrálós reggeli mozgás van, aztán van egy szabadnap, ott ugye mehet a hosszabb, ami már erősítés is. De utána megint megyek 2 teljes napot mondjuk, mert úgy jön ki, vagy akár hármat, és mire megint a teljes erősítő edzés jönne, olyan mintha előlről kezdeném, ismét izomlázam van és a hátam fáj az erősebb mozdulatok közben. Vagy nem tudom hogy fogalmazzam meg. 😁🙈
1. Semmi baj nincs az alma alkattal.
2. Ha 2 hónapja mozogsz valamit, hetente 5-6 alkalommal, de előtte nem igazán tetted, akkor nem olyan meglepő, hogy a tested nem kívánja és fáj minden.
3. Először meg kellene nézni, hogy vannak-e itt-ott bármilyen gondok, letapadások stb., csak utána nekiugrani teljes testes edzésnek.
4. De mivel már elkezdted, ezért ne hagyd abba, inkább a mozgás nélküli napokat használd mobilitási gyakorlatokra, nyújtásra.
5. Ha rohangálós a munkád a vendéglátásban, nem túl célszerű arra még egy csomó napon plusz kardiót is rápakolni, inkább a súlyzós/saját testsúlyos edzésekre koncentrálj.
6. Teljesen hatékony egyelőre a 20-30 perc, ha erre van csak időd, csak jól tervezd meg - és ügyelj arra, hogy a többi napokon is végezz pihenőnapnak megfelelő gyakorlatokat (az említett mobilitás)
Melegen ajánlom a guggoló ülést és a függeszkedést - minden napra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!