Melyik a jobb módszer?
Mit értesz szigorú étrenden? Az is akkor működik, ha deficit van.
A kalóriaszámlálás arra jó, hogy ne zárj ki semmit, megtanuld, hogy miből mennyit ehetsz anélkül, hogy híznál, vagy éppen fogyj tőle. Szerintem hosszú távon megéri ezeket felmérni, hiszen akkor jóval tudatosabban kezelheted fogyás után is az étkezéseidet.
Ha választasz egy olyan étrendet, ahol kizársz egy csomó ételcsoportot, akkor ha eléred a célt visszatérsz a szokásaidhoz ugyanúgy vissza fogsz hízni.
Én a magam részéről hidegrázást kapok a kalóriaszámolgatástól. Az egész dolog nekem fura.
Van ahol azt az infót kapom, hogy kalóriadeficit az isten, semmi más nem számít, ha kevesebbet eszel mint amennyit felhasználsz, fogyni fogsz. Én volt hogy hiába ettem érezhetően kevesebbet, minőségben jobbat, és mozogtam, nem fogytam semmit. Pedig minden kalóriaigény kalkulátor szerint bőven fogynom kellett volna a fogyasztás/ égetés számai alapján.
Máshonnan meg azt hallom, hogy az hogy mit eszel, milyen tápanyagból mennyit, és hogy ezek hogyan hatnak a hormonháztartásra, az anyagcserére, sokkal fontosabb, és attól függ igazán hogy hízol e vagy fogysz.
Minden esetre, nekem a 2. verzió működőképesebbnek bizonyult.
Kialakítottam magamnak egy étrendet, életmódot, minőségi változtatásokat iktattam be, megszokott tápanyagarányokon nagyot változtattam, rendszeres mozgást végzek, új szokásokat alakítottam ki stb stb. És ez alapján fogytam le nagyobb gond nélkül.
Szerintem ki kell tapasztalni. Nincs 2 egyforma ember azonos anyagcserével.
A kalóriadeficit az mindenképpen működik. Ez biológialag és fizikailag bizonyított tény.
Az megeshet, hogy valami miatt egyeseknek kisebb a kalóriaigényük az átlagnál, ám ez nem befolyásolja az előbb említett tény valósságát.
Sokan rosszul számolják a kalóriákat, rosszul becslik meg az adagok súlyát, amit esznek, gyanítom, hogy az 5-ös esetében is ez lehetett a gond, vagy valamilyen betegség.
A lényeg, hogy, ha pontosan, felelősségteljesen számolod a kalóriákat és egészséges vagy, akkor működni fog.
A kalóriadeficit az Isten!
Minden fogyás kalóriadeficit eredménye. Kivétel nélkül az összes! Az már más kérdés, hogy ezt milyen módon érjük el. Lehet közvetetten elérni azáltal, hogy olyan ételeket eszünk amelyek laktatóbbak és ezáltal intuitív módon kevesebbet eszünk. Esetleg böjttel kihagyhatunk 1-2 étkezést stb. Illetve lehet közvetlenül számolni a kalóriákat is.
Nincs legjobb módszer, személyre kell szabni. Egy elméletileg kevésbé optimális, de általad hosszú távon fenntartható módszer sokkal jobb.
Számomra pl: a kalóriaszámolás a legjobb. Nincs kérdés, nem kell agyalnom azon, hogy pl egy pár falat csokit megehetek-e. Ha látom, hogy maradt pár száz kalóriám akkor eldönthetem, hogy "elköltöm" egy finom csokira, vagy inkább megeszek helyette valami laktatóbb, alacsonyabb kalóriás fogást.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!