Csak én nem értem ezt a testzsír-százalékot?
Fel nem tudom fogni, hogyan állapítja meg a testzsírom mennyiségét a testzsír-százalék kalkulátor.
Ha valaki viszonylag vastagocskább (tegyük fel, 170 cm és 65 kg, de nehéz csontú, nem hájas!), akkor annak magas százalékot fog kiírni, vajon ebben mi a logika?
A legtöbb kalkulátor, de még a legtöbb mérleg is közelítő értéket ad. Nyilván magasságból meg testsúlyból nem sokat lehet mondani. De ha már a nyak, comb, kar, derék körfogatát is figyelembe vesszük, az elég jó. Úgy normalizálják ezeket a kalkulátorokat, hogy lemérnek egy csomó embert a saját mérőszámaikkal meg egy pontosabb mérőkészülékkel is. És utána megnézik, hogy melyik mérések korrelálnak jól a pontosabb készülékkel mért testzsírral, és pontosan hogyan. Nyilván ebben még lesz egy kis egyéni szórás, de azért ritkán fog nagyságrendeket tévedni.
Amire viszont tényleg jók ezek a kalkulátorok, hogy ha fogytál, és azt adja ki, hogy csökkent a testzsírod, akkor valószínűleg tényleg csökkent. Lehet, hogy a százalék el van csúszva valamennyivel, de a változás iránya valószínűleg helyes.
Nívósabb edzõtermekben, ahova tetépítõk, versenysportolók is járnak. Meg nagyobb kórházakban tuti van ilyen, ahol pl gyomorgyûrû mûtéttel, étkezési zavarokkal, sportorvosi dolgokra is specializálódtak.
Kérdezz körbe. Aki verseny szinten testépít, a háziorvos tuti tudja hol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!