Mennyire vehető komolyan a kalóriaszámlálás, mint fogyókúrás módszer?
Sokszor olvasom itt azt a leegyszerűsített sémát, miszerint adott egy bizonyos napi kalóriaszám, amit ha túllépek, hízom, ha kevesebbet viszek be, akkor pedig fogyok. Mozgással pedig kalóriát égetek, ami megengedi, hogy étkezésnél annyival többet vigyek be.
Na de tényleg ennyire egyszerű lenne?
És mi van a testalkattal, a genetikával? Amikor egy vékony ember degeszre tömheti magát, akkor sem hízik, míg a túlsúlyos egy életen át sanyargatja magát a koplalással, akkor is túlsúlyos marad?
Az a típus vagyok, aki akkor is hízik, ha átlapoz egy szakácskönyvet.
Kalóriaszámolással tudtam fogyni, csak lassabban, mint ahogy az applikáció 'jósolta'. Ehettem volna kevesebb kalóriát, de féltem, hogy nem jut elég tápanyaghoz a szervezetem.
Ezért nincs univerzális táblázat arra nézve, ki mennyi kalóriát éget el. Mert van, akinek más a genetikája, gyorsabb az anyagcseréje, más jellegű munkát végez mint az átlag, stb. Körülbelüli értékeket szoktak megadni, aztán te kipróbálod magadnak, hogy a kiszámolt kalóriamennyiséget fogyasztva te hízol, fogysz vagy stagnálsz, és aszerint korrigálsz hogy akkor számodra kevesebb kalória kell az átlagnál, vagy épp többet is bevihetsz.
Az viszont magától értetődik hogy ha több kalóriát égetsz el, mint amit beviszel, csakis akkor tudsz fogyni.
A fogyásnál a kalóriadeficit az alap. Több kalóriát kell elégetni mint amennyit beviszel. Ennyire egyszerű. Viszont az, hogy hogyan éred el ezt a kalóriadeficitet úgy, hogy fenn is tudd tartani akár évekig... na ez az amiről könyveket is lehet írni.
A kalóriaszámolgatás szerintem a legjobb módszer. És erre lehet írni, hogy azért a fagyi nem ugyanolyan jó mint a zöldség. Ez igaz, talán jó tanács még hozzátenni, hogy egyél úgy mint egy felnőtt, és gondolkozz logikusan.
Egy iszonat jó videó a témával kapcsolatban :
"És mi van a testalkattal, a genetikával? Amikor egy vékony ember degeszre tömheti magát, akkor sem hízik, míg a túlsúlyos egy életen át sanyargatja magát a koplalással, akkor is túlsúlyos marad?"
A genetika azt dönti el, hogy kinek mennyi a kalóriaigénye. Azok akik látszólag bármennyit ehetnek egyszerűen az történik, hogy kiválóan működik az éhségszabályzó rendszerük. A szervezetük akkor is jelzi, hogy elég a kalória, ha ezt pizzából viszik be.
Sokszor lehet látni, hogy egy vékony ember tömi magába a pizzát. Viszont azt nem látjuk, hogy ő utána lehet hogy 6-7 órán keresztül nem éhes és nem eszik semmit.
Az alapelv teljesen jó a kalóriaszámlálásnál, és a legtöbb embernek többé-kevésbé működik is azokkal az értékekkel, amit a kalkulátorok megadnak. De nem mindenkinél, pont azért, amit írtál: az egyének kalóriaigénye genetikai és egyéb okokból különböző, nem mindig pont annyi, amit a kalkulátor mond. De ha az ember már számolja, hogy mennyit evett és mennyit mozgott, akkor nem nehéz kitapasztalni, hogy valójában mennyit is használ el a szervezete.
Nekem például az a tapasztalatom, hogy az alap kalóriaigényem kisebb, mint amit a kalkulátor megad, de sporttal sokkal többet használok fel, mint mások. Ebbe persze még belejátszik egy csomó más tényező, például a sport hormonháztartásra gyakorolt hatása, amiket nem igazán lehet precízen figyelembe venni, mégis, a kalóriaszámlálás közelítő módszere sok embernél megfelelően működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!