Hogyan hizzak vissza okosan es egeszsegesen 1-2 kilot tulzasba vitt fogyokura utan?
Termeszetesen tudom, hogy hizni egyszerubb folyamat mint fogyni ezert az ilyen valaszokat elore is koszonom. A helyzet a kovetkezo: 17 eves lany vagyok es a nyaron eletmodvaltasba kezdtem, ami mostanra picit betegesbe fordult: a fogyasomhoz hasznalt kaloriaszintem felet (napi 700-800kcal) korul viszem be, emellett sulyzos edzeseket vegzek es futok bar ezeket mar kevesebb intenzivitassal az energiahianyom, valamint a jarvanyhelyzet miatt. 160-62cm korul mozgok es 56 kilorol fogytam 13 kilot, ami azt jelenti hogy jelenleg 162cm es 43kg korul allok. Ugy erzem picit alacsonyra tettem a mercet es tudom, hogy hosszutavon ez nem lesz egeszsegesen tarthato mert mar igy is megjelentek a kovetkezmenyek: hajhullas, faradekonysag, ingerultseg es hormonalis teren is kaosz minden. A taplalkozasom kifejezetten egeszseges, ilyen teren sikeres volt az eletmodvaltasom (az alacsony kaloriabevitelemtol eltekintve) elhagytam a feldolgozott eteleket, cukrot, teljes kiorlesu es zsirszegeny dolgokat eszem mindenbol, a zsir/feherje/szenhidrat bevitelemre figyelek, valamint a "sok zoldseg gyumolcs" szaballyal is kifejezetten jo baratsagot kotottem.
Igy nem is ezen a teren erdeklodnek, hanem hogy hogyan hozzam szinkronba az adagaim noveleset es a testmozgast ugy hogy egeszsegesen hizzak 1-2kilot, 44-45 korulre (ami mar kb egeszsegesnek mondhato bmr alapjan es tarthato is hosszutavon) es ne tobbet? Rettegek, hogy ha butan emelem az adagaimat es kezdek bele ebbe az 1-2kiloba az osszes 13 visszajon.
Szerintem 48-50 kilót célozz meg inkább. Abból indulok ki, hogy ennyi idősen kb. ennyi volt a súlyom, és még így is elég vékonynak számítottam (163 cm magas vagyok).
Egyél mindhárom makróból arányosan többet, mint eddig. Kalória szempontjából nézd meg, hogy a te magasságoddal 50 kg testsúlyhoz mennyit ajánlanak súlytartáshoz. Ha nem is tudsz rögtön ennyit enni, fokozatosan emeld a napi kalóriamennyiséget. Ha folytatod az edzést és eleget eszel (fehérjéből is), jó eséllyel izmot is szedsz majd fel.
A fejedben kellene rendet tenni, reggel még kevesebbet ettél, és semmit nem akartál hízni, ahogy szembesítettek a bajjal már beindult a kozmetika. 600kcal-ról (2000kcal-ig, ha sportolsz) nagy út van. Mondjuk negyedelve minden héten +350kcal, és az első 2 hétben heti 2 sport, és ha érdemben elkezdesz enni, akkor lehet emelni. Nem ártana egy vérképet nézetni vassal, mert valószínűleg teljesen lemerítetted magad.
Hol vannak a szüleid, barátaid, nem látják, hogy probléma van?
Neked minimum 50 kg-nak kéne lenned, ami azért nem egy-két kiló, hanem majdnem 10.
Remélem, a szüleid hamar észreveszik az anorexiádat, és elvisznek orvoshoz, meg kórházba.
És tudjuk, nem vagy anorexiás... pontosan tudjuk, hogy DE, AZ VAGY! Csak neked fogalmad nincs róla, ezért olyan fránya kis ghhechi ez a betegség. Pont az nem látja, mi a helyzet, akit érint.
Na, mindegy, ha 40 kiló alá mész, meg nem menstruálsz (bár gyanítom azt így sem) azért mondd el anyuéknak, hogy keressenek neked szaksegítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!