Hogyan emeljem a napi kaloria bevitelemet 1200kcal alatti deficit utan anelkul, hogy visszahiznek?
17 eves lany vagyok, es augusztusban kezdtem a “fogyokuramat” (eletmodvaltasnak indult.) Az akkori sulyom 54-56kg korul mozgott, onnan indultam es most ertem el celomat. Edzoterembe jartam, de a jarvanyhelyzet miatt ez kiesett, ezert itthoni sulyzos edzeseket kezdtem el vegezni, valamint egy kis cardiot is csusztattam ezek melle (futas valamit idovel mar csak hosszu setak) es meg is lett a celsulyom, a 43kg. Az edzotermek helyzete miatt ezeket az edzesek alacsonyabb intenzivitasunak
ereztem, ezert a kaloriaimat csokkentettem. Mivel alacsony vagyok (158-60cm) ezert a deficitem 1158korulre esett amit tartottam is a dieta alatt, viszont egy ido utan mar joval alatta voltam: napi 6-700kcal korul ettem. Az igazsag az, hogy ugy erzem ez atfordult egy picit egeszsegtelenbe: a hajam elkezdett hullani, borzasztoan idegesito hangulatingadozasaim vannak, az emesztesem lelassult es ijesztoen gyengenek erzem magam. Most hogy megvan a celom nyilvan szeretnem megtartani, viszont rettegek 900-1000kcal fole menni. Hogyan tudnam emelni az adagaimat es egy egeszseges kaloriabevitelt valamint, életmódot elkezdeni taplalkozas teren anelkul, hogy visszajonne az eddig lekuzdott 13kg? Nem szeretnek taplalkozas zavari szokasokat, viszont erzem hogy kezd abba fordulni es mindenaron szeretnem ezt elkerulni. Esetleg valaki volt mar ilyen helyzetben aki tudna segiteni ebben?
Ne az adagot növeld, hanem az összetételt változtasd első körben. Legyen több a protein és a jó! zsír( olajos magvak, repceolaj). Emellé váltsd ki a szénhidrátot,amit pl kenyérből stb viszel be egyéb, zöldségből jövőre: csicsóka, édeskrumpli, répafélék, gumósok. Ha a krumplit, rizset, tésztát másnaposan eszed (az a lényeg, hogy lehűljön, utána melegítheted nyugodtan),akkor csökken a glikémiás indexe kb harmadára.
Ugyan az volt a helyzetem, mint neked. Napi 600 kcal, több óra edzés és vékony lettem, de következményekkel. Utána így jöttem vissza, ahogyan írtam most és 5 kg jött vissza 30-ból, de az edzés miatt izom, nem zsír.
Ha beiktatsz napi fél óra tempós sétát (ami amúgy is kellene), hidd el, nem lesz semmi gond. Nyilván ki kellene számolni a pontos aktivitási szintedet, energiaszükségletedet,de ezt most látatlanban is bátran merem tanácsolni első körben. Üdv.egy gyógytornász-táplálkozási tanácsadó
Szerintem az első után bármit írnék, megalázónak érezném :)
Csak azért írok, mert amikor azt olvastam, hogy "Ha a krumplit, rizset, tésztát másnaposan eszed..." én egyből arra gondoltam hogy egy jó ivászat utáni reggelen.
Hova süllyedek még? :(
Azt meg utolag hozzatennem, hogy a taplalkozasomat egeszsegesnek mondanam, halistennek ezt konnyen fel tudtam fogni hogy el kell hagynom az egeszsegtelen eteleket. Feher kenyeret, cukros dolgokat elhagytam, ha barmi edeset is iszom akkor mindenbol a zerot (pl. Zero cola, zero fuze tea- de ezeket ritkan iktatom be) tejtermekekbol is a zsirszegeny, csokkentett dolgokat eszem (pl tejfol helyett 0,1%natur joghurt) a kavemat, vizzel, 100ml 0,1% tejjel valamint edesitovel iszom. A bajom nem ezzel az atalassal van, hanem az adagaim novelesevel. Egy ebedem pl.:
40g szaraz koret (minden koretbol 40g ot eszem)
100-140g zoldseg koret (brokkoli, borso, karfiol....stb)
csirke,hal: altalaban olyan 100-120g (ez max olyan 120-150kcal)
Igy egy ebedem olyan 280-300 nagyon max 400kcal korul mozog, bar altalaban 340-350korulre szoktam lecsipni valahogy.
Tehat az atalassal semmi bajom, de rettegek hogy mi lesz ha pl.: 40g bulgur (140) helyett 60at (210) merek ki ami mar rogton borzaszto nagy ugras.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!