Sütiben lehet-e valamivel helyettesíteni a lisztet, ami érdemben kevesebb kalória?
Néztem a teljes kiőrlésű lisztet, zabpelyhet, ezeket a drága fogyókúrás lisztkeverékeket, már a kakaóport is, de mind kb ugyanannyi kalória. Akkor már érdemesebb sima lisztet használni az összevissza pancsolás helyett.
3 hete fogyózom, eddig nagyon jól bírtam, de most egyszerűen meghalok valami almás sütiért.
Az egeszsegesebb liszteket nem a kaloria ertekuk miatt fogyasztjuk...semmi koze hozza. Mindbe kb ugyanaz a kcal.
Hanem a felszivodasa nem mindegy!
A zabnak, tk.-nak, rozsnak, durumnam sommal lassabb, ezert jobb az inzulin haztartasnak (is).
Én a lisztnek egy kis részét szoktam kiváltani bambuszrosttal. Állagra teljesen olyan mint a liszt. Kb 100 kalóriaval van benne kevesebb. De sokat nem lehet használni, pl ha kell 100 g liszt, akkor 85 g liszt, 15 g bambuszrost.
Egyébként pont hétvégén csináltam ezt a receptet:
400 g reszelt alma, 120 g tk liszt, 30 g zabpehely, 50 g édesítőszer, 10 g méz, 10 g fahéj, fél cs sütőpör, 2 tojás. Összekevered az egészet, kb 40 perc alatt megsütöd. Kb 20×30 cm tepsiben sűtöttem, 4 részre vágtam fel, 1 részben kb 250 kalória volt. És nagyon laktató.
Bocsánat, rosszul írtam, a bambuszrostban 200 kalóriával van kevesebb (100 grammban 190 kalória van). De mint írtam, magában nem használható.
Ami még eszembe jutott, a banánliszt. Abban csak 300 kalória van. De én még sosem próbáltam.
Ha csak a 100g-ra vetített kalóriaértékeket nézzük, nem jársz jobban a legtöbb liszttel, mint a búzaliszttel.
A mandulalisztben, kókuszlisztben még több is a kalória. Cserébe kevesebb a szénhidrát, több a rost, a zsír és a fehérje, jobb a mikrotápanyagok mennyisége, aránya.
A tk. lisztben több a rost, és kevesebb a felszívódó szénhidrát.
A kölesliszt szénhidrát szempontjából nem jobb, de jóval több mikrotápanyagot tartalmaz és gluténmentes (ha ez számít).
Rengeteg opció van, amiből választhatsz. De legjobb, ha olyan recepteket keresel (akár többféle liszttel, többféle édes ízt adó alapanyaggal), amik a makrók és kalóriák szempontjából illenek az étrendedbe. Azt is vedd figyelembe, hogy ezek a sütik nem biztos, hogy ugyanannyira fognak ízleni vagy pont ugyanolyan állagúak lesznek, mint a csak fehérlisztes fajták. De ez nem feltétlenül baj, én legalábbis nem bánom, ha egy süti nem "eteti annyira magát", és nincs olyan érzésem, hogy muszáj többet ennem belőle, mint amennyit kellene.
A 8. is jót írt, van sok olyan recept, amiben a liszt egy részét kiváltják valamilyen alacsony kalóriatartalmú alapanyaggal.
Ha én sütit sütök (ami elég ritka), az legtöbbször mákos-almás süti, ebben a lisztet darált mák helyettesíti. Kalória van benne bőven, de sok hasznos tápanyag is, és nekem elég belőle egyszerre pár kis kocka. És még finom is szerintem, bár megoszlanak róla a vélemények. (Amikor vendégség volt nálunk, elég jól fogyott és többen dicsérték, de voltak olyanok is, akiknek nem ízlett.)
Egy kis szelet, nem túl zsíros sütiben nem lesz olyan vészesen sok kalória. Én ezt sütöttem a múltkor:
Ami nincs pontosan megadva: 40 g cukrot, 90 g lisztet, 60 g zabpelyhet, 400 g körtét (tisztítás után mérve) használtam. Így egy 100 g-os szelet 200 kcal-ra jött ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!