Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Nyersen/szárazan vagy főve...

Nyersen/szárazan vagy főve kell mérni az ételeket?

Figyelt kérdés
Igazabol főleg a zöldségekre gondolok. 300g zöldséget eszem ebédre de nem azonos a súlya nyersen mint főve. Tészta ugyanúgy, mert 100g száraz tészta bőven elég lenne viszont főve 100g már édes kevés. Szóval?
2020. aug. 30. 23:12
 1/7 anonim ***** válasza:
36%

Ahogy szeretnéd, mindegyikre van adat a kalóriát illetően. A zöldségek kalória tartalma elenyészően kevesebb főzve, nyugodtan a nyerssel lehet számolni.

Ez csak akkor érdekes, ha receptből főzöl, de ott odaírják, hogy milyen állapotában kell a hozzávaló, általában nyersen.

2020. aug. 31. 01:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
78%
Mindent nyersen kell mérni.
2020. aug. 31. 05:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
0%

Nem kell mérni, felesleges. Persze hobbynak nem rossz. Ha szórakoztat téged a méricslkélés akkor mérjed.

Ha kalóriát akarsz számolni olyan állapotban mérd amilyen állapotban a kalóriát megadták.

2020. aug. 31. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
86%

Minden alapélelmiszert nyersen, fogyasztásra/fözésre elökészített állapotban kell lemérni. Az elkészítés során változik a súlya mert vagy vizet veszít, esetleg vizet vesz fel attól függöen, hogy készíted el, és emiatt nem pontos a számolás.

PL a tésztára kifejezetten érvényes, hogy 100 g nyers tésztából (ami kb 360 kcal) lesz 250-300 g fött tészta, mert vizet vesz fel, méghozá attól függöen, mennyire fözöd puháraa, több vagy kevesebb, de a kcal-tartalom marad, csak éppen a 300g-ban lesz ugyanannyi, mint a nyers 100 g-ban volt. Ezért más a kalóriaértéke, és ezért kell nyersen mérni, mert az az, ami tényleg reális.


Javaslom a kaloriabazis.hu használatát, ott nagyon egyszerü a számolás, mert csaka súlyt kell beadni, a többit a rendszer csinálja helyetted.

A kötözködös válaszolókkal ne foglalkozz, a zöldségeket is kell számolni!

2020. aug. 31. 07:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
Ha nagyon precíz akarsz lenni, mérd szárazon. De ha nem mindig azt eszed, amit te főztél magadnak, akkor kénytelen leszel néha főtt ételek kalóriatartalmát is számolni, vagy saccolni. Ez még nem teszi sikertelenné a diétád, a kalóriafelhasználásodat se tudod hajszálpontosan belőni.
2020. aug. 31. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
45%
nyersen, szárazon
2020. aug. 31. 09:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Lehet úgy, hogy minden lemérsz készítés közben, aztán ha több adagot készítettél, akkor elosztod stb. Ez a legpontosabb, de a legmacerásabb is egyben.


Lehet úgy, hogy a készételeket méred, például a tésztát főzve. Így pontatlanabb lesz, mert változó, mennyi vizet vesz föl a tészta, így a 100 g-ra vonatkozó kalóriatartalma is változhat - nem mindegy, mekkora részét teszi ki a víz.


Én a saját receptjeimet egyszer végigmérem, de aztán nem foglalkozom azzal, hogy ma 400 g helyett csak 370, a jövő héten meg 450 g répa került a főzelékbe. Ennyi hiba belefér. De az nem vált be, hogy simán kikeressem a kalóriaszámláló programom adatbázisából, hogy "répafőzelék", mert ahány ház, annyiféleképpen főzik és nagyon eltérnek az adatok, vagy a makrotápanyagok meg sincsenek adva.


A tésztát viszont simán főzve mérem, és "főtt tészta" néven írom be. Ennyi hiba nekem belefér.


Ritkán a termékeknél is az elkészített ételre adják meg a kalóriaadatot. Pl. az Oetker csokis pudingporán nem a porra, hanem a kész pudingra vonatkoznak a számok, oda is van írva apró betűvel, hogy 1,5%-os tejjel és 40 g cukorral elkészítve. Leveskockánál is előfordul ilyen.

2020. aug. 31. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!