Nyersen/szárazan vagy főve kell mérni az ételeket?
Ahogy szeretnéd, mindegyikre van adat a kalóriát illetően. A zöldségek kalória tartalma elenyészően kevesebb főzve, nyugodtan a nyerssel lehet számolni.
Ez csak akkor érdekes, ha receptből főzöl, de ott odaírják, hogy milyen állapotában kell a hozzávaló, általában nyersen.
Nem kell mérni, felesleges. Persze hobbynak nem rossz. Ha szórakoztat téged a méricslkélés akkor mérjed.
Ha kalóriát akarsz számolni olyan állapotban mérd amilyen állapotban a kalóriát megadták.
Minden alapélelmiszert nyersen, fogyasztásra/fözésre elökészített állapotban kell lemérni. Az elkészítés során változik a súlya mert vagy vizet veszít, esetleg vizet vesz fel attól függöen, hogy készíted el, és emiatt nem pontos a számolás.
PL a tésztára kifejezetten érvényes, hogy 100 g nyers tésztából (ami kb 360 kcal) lesz 250-300 g fött tészta, mert vizet vesz fel, méghozá attól függöen, mennyire fözöd puháraa, több vagy kevesebb, de a kcal-tartalom marad, csak éppen a 300g-ban lesz ugyanannyi, mint a nyers 100 g-ban volt. Ezért más a kalóriaértéke, és ezért kell nyersen mérni, mert az az, ami tényleg reális.
Javaslom a kaloriabazis.hu használatát, ott nagyon egyszerü a számolás, mert csaka súlyt kell beadni, a többit a rendszer csinálja helyetted.
A kötözködös válaszolókkal ne foglalkozz, a zöldségeket is kell számolni!
Lehet úgy, hogy minden lemérsz készítés közben, aztán ha több adagot készítettél, akkor elosztod stb. Ez a legpontosabb, de a legmacerásabb is egyben.
Lehet úgy, hogy a készételeket méred, például a tésztát főzve. Így pontatlanabb lesz, mert változó, mennyi vizet vesz föl a tészta, így a 100 g-ra vonatkozó kalóriatartalma is változhat - nem mindegy, mekkora részét teszi ki a víz.
Én a saját receptjeimet egyszer végigmérem, de aztán nem foglalkozom azzal, hogy ma 400 g helyett csak 370, a jövő héten meg 450 g répa került a főzelékbe. Ennyi hiba belefér. De az nem vált be, hogy simán kikeressem a kalóriaszámláló programom adatbázisából, hogy "répafőzelék", mert ahány ház, annyiféleképpen főzik és nagyon eltérnek az adatok, vagy a makrotápanyagok meg sincsenek adva.
A tésztát viszont simán főzve mérem, és "főtt tészta" néven írom be. Ennyi hiba nekem belefér.
Ritkán a termékeknél is az elkészített ételre adják meg a kalóriaadatot. Pl. az Oetker csokis pudingporán nem a porra, hanem a kész pudingra vonatkoznak a számok, oda is van írva apró betűvel, hogy 1,5%-os tejjel és 40 g cukorral elkészítve. Leveskockánál is előfordul ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!