Most akkor melyik a helyes kalóriaégetés számítás?
Szóval van egy elliptikus trénerem.
25 percet voltam rajta, azt írta a gép hogy 90 kalóriát égettem el. Ezt nagyon kevésnek találtam.
Utána néztem neten is különböző kalkulátoroknál.
Mindenhová ugyanazt az életkort, testsúly, magasságot, időt (25 perc) írtam be. 3 különböző eredményt kaptam: 138 kalóri, 179 kalória, 233 kalória.
Most akkor melyik a helyes? Mert nagyon nem mindegy hogy 130 vagy 230 kalóriát égetek el...
Egyszerűen az van, hogy marha nehéz jól megbecsülni. Elvileg az elliptikus tréner által megadott érték kéne a legpontosabb legyen (ha mér pulzust és megadtad a testsúly, magasság stb adataidat).
De van még egy nagyon fontos szempont, amit sokan figyelmen kívül hagynak. Az embernek van egy alap anyagcseréje, amit a kalóriaszámláló programok figyelembe vesznek (az alap napi tevékenységgel együtt).
Nekem pl súlytartáshoz minden plusz sport nélkül 1800 kcal-t javasol a program egy napra. Az óránként 75 kcal (de igazából a nappali órákra több, az éjszakai órákra kevesebb jut).
Namost, ha én egy órát hajtanék egy elliptikus trénert, akkor a gép a pulzusom és az adataim alapján viszonylag pontosan megállapíthatná, hogy abban az órában mennyi kalóriát használtam föl.
Csakhogy ebben az alapanyagcsere is benne lenne. Szóval ha az a kérdés, hogy mennyi pluszkalóriát írjak be a számláló programba, akkor az alapanyagcserét le kell vonni. Mivel megadod az adataid, lehet, hogy a gép tényleg megpróbálta levonni az alapanyagcserét. A többi kalkulátor meg nem, ezért lett ekkora a különbség.
Egy ilyen egyórás trénerezésnél, futásnál, egyéb intenzív sportnál ez nem olyan kritikus. De mondjuk egy egésznapos gyalogtúránál már nagyon is az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!