Lehet a kv elhagyása volt a gond?
Nem sokall vagy öregebb 15-től, de csupán csak unatkozol és hülyeségeket találsz ki.
Keveset mozogsz, sokat eszel és azért hízol.
Nem azt mondtam, hogy károsak, csak egyrészt totál feleslegesek, másrészt pont ez az, hogy fogalmunk sincs, milyen hatással vannak a szervezetünkre. Attól még, hogy a hatóságok veszélytelennek minősítették őket, és nem leszünk tőlük (rövid távon) betegek, még lehet, hogy pl. fokozzák az étvágyat, vagy negatív irányban befolyásolják a bélflóra összetételét.
Nescafé 3 in 1 összetétele:
Cukor, Glükózszirup, Teljes mértékben hidrogénezett pálmamagolaj, Azonnal oldódó kávé 9%, Savanyúságot szabályozó anyagok (E340, E331, E452), Tejfehérje, Étkezési só, Emulgeálószerek (E471, E472e), Aromák
Ne mondjátok már azt, hogy ez ugyanaz, mint a kávé tejjel és cukorral... És ha nem ugyanaz, a hatása sem ugyanaz.
1 tasak 13 g szénhidrátot és 9 g cukrot tartalmaz, ami 2-2,5 csapott teáskanál cukornak felel meg. Ha ennél kevesebb cukrot tett a kérdező a kávéjába, és napi 3x iszik kávét, ott is lehet különbség, ha nem is nagy. Persze önmagában ettől nem fog meghízni, a többi étel is számít.
Jaj, ne gyere már a szokásos szöveggel... Igen, tudom, hogy az E-számok között vannak természetes és ártalmatlan anyagok is. Mellesleg az, hogy valami természetes anyag, még nem jelenti feltétlenül, hogy semmi káros hatása sincs, lásd mérgező növények.
A Nature c. lapban 2015-ben megjelent egy kutatás, amelyben egereken végeztek kísérleteket. Két emulgeálószer hatását vizsgáltak, amelyek hivatalosan biztonságosan fogyaszthatónak minősülnek. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy 12 hét alatt ez a két anyag még alacsony koncentrációban is felborította az egerek bélflóráját, és metabolikus szindrómát (illetve az érzékenyebb egérfajtáknál colitist) okozott. A metabolikus szindróma többek között elhízással jár.
"Here we report that, in mice, relatively low concentrations of two commonly used emulsifiers,namely carboxymethylcellulose and polysorbate-80, induced low-grade inflammation and obesity/metabolic syndrome in wild-typehosts and promoted robust colitis in mice predisposed to this disorder."
"Moreover,they suggest that the broad use of emulsifying agents might be contributing to an increased societal incidence of obesity/metabolicsyndrome and other chronic inflammatory diseases."
Bár a Nescafé 3 in 1 kávéban nem pont ez a két emulgeálószer van benne, az eredmény akkor is elgondolkodtató. Vajon még hány olyan mesterséges adalékanyagot használnak fel élelmiszerekben, amikről később kiderül, hogy valamilyen betegséget okoznak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!