A karnitint mennyien használják, végül akkor nem káros?
Ez a cikk szerint igen, hiszen a húsokkal bevitt carnitinból származnak betegségeket elősegítő anyagok.
De ez egy zsírégető táplálék kiegészítő is, nem? Most akkor mi van?
Mondjuk hihetőbb lenne a cikk, ha be lenne rá linkelve a kutatás, vagy bármi, ami esetleg tudományosabb náluk.
Én, mielőtt használni kezdtem volna, azért utána olvasgattam a karnitinnek, de nem találkoztam olyan cikkel, ahol különösebb mellékhatásokról írtak volna, még hosszú távon se. Saját tapasztalataim alapján nem igazán tudok mit mondani, úgy fél évig használtam, és mellette a vérképem rendben volt :)
Van mellékhatása. A bélben élő (hasznos) bélbaktériumok egy része átalakítja egy másik vegyületté (TMAO - lásd [link] ami érelmeszesedéssel hozható kapcsolatba. A vegetáriánusok bélbaktériumai között nincsenek meg ezek az karnitint ártalakító baktériumok, ők nyugodtabban használhatnak karnitint, mert nem keletkezik bennük (annyi) TMAO.
Nature Medicine, megjelenés elötti cikk:
BBC News health összefoglaló: [link]
Index.hu kissé béna összefoglaló (TMAO gáz???):
Ja, ez alapján eleve a karnitin tartalmú húsok fogyasztása 'káros'.
Ami jó ötlet, de a gyakorlatban nem állja meg a helyét, legalábbis tapasztalat szerint.
Én ezeknek a cikkeknek sem hiszek, mert én már lenyomtam 1 év alatt 3-4 doboz (90-120 db) 1 grammos karnitin kapszulát, de eddig semmi negatív mellékhatást nem tapasztaltam magamon pozitívat viszont igen!
Egy kis olvasnivaló:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!